ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Министерство на образованието и науката /МОН/
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 165
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Услуги
Предмет: Предмет на настоящата процедура за възлагане на обществената поръчка е осигуряването на достъп до информацията в електронната база данни Web of Science и свързаната към нея аналитична платформа InCites. С въвеждането на електронните библиотеки и националния абонамент от 2008 до сега, учени, студенти и преподаватели у нас имат възможността да ползват множество статии в пълнотекстов формат (над 15 млн.), цитирания, резюмета и препратки (над 50 млн.) както и реферативни и наукометрични бази данни, покриващи всички научни области.
Прогнозна стойност: 2166667 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00165-2016-0011
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № Р01-58 от 13.06.2016 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
- възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на изключителни права, включително на права на интелектуална собственост;
- не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки са представени Решение № Р01-58 от 13.06.2016 г. на главния секретар на Министерството на образованието и науката (МОН), упълномощен със Заповед № РД09-634/12.05.2016 г., за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление на основание чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП и доказателства, свързани с избора на процедура.
Видно от поле IV.7) на Решението за откриване, прогнозната стойност на поръчката е 2 166 667 лв. без ДДС.
В поле V.2) на Решението е посочено, че покана за участие в процедурата е изпратена до Томсън Ройтерс, Филаделфия, САЩ.
В подкрепа на изложените от възложителя мотиви е изпратено нотариално заверено писмо от 15 март 2016 г. от директора на Thomson (Reuters) Scientific LLC, Филаделфия, на английски език, придружено с превод на български език. В писмото е посочено, че продуктите, които са изброени (в т.ч. InCites и Web of Science) са произведени и са собственост на компаниите на Thomson Reuters.
 
Изводи:
С настоящата процедура на договаряне без предварително обявление възложителят цели осигуряване на достъп до информацията в електронната база данни Web of Science и свързаната към нея аналитична платформа InCite. Съгласно чл. 3, ал. 2, т. 3 от Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) базите данни са обект на авторското право. Според чл. 93б, ал. 1 от ЗАПСП носител на авторското право е производителят на базата данни. Предвид това може да се приеме, че само лицето, което притежава авторски права върху базата данни, може да осигури достъп до информацията в нея. Това условие е доказано с приложеното от възложителя писмо от директора на Thomson (Reuters) Scientific LLC, Филаделфия, от което става ясно, че електронната база данни Web of Science и аналитичната платформа InCites са произведени от поканеното в договарянето лице (Томсън Ройтерс, Филаделфия, САЩ).
Законосъобразното прилагане на избраното правно основание е свързано и с условието да не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция да не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката (вж. чл. 79, ал. 2 от ЗОП). В случая в мотивите не се коментира възможността за алтернативно задоволяване на нуждата, но доколкото се касае за достъп до електронна библиотека и ползване на информация от всички научни области, може да се приеме, че наличието на такава е малко вероятно. От изложеното в Решението за откриване на процедурата става явно, че електронните библиотеки, предмет на настоящата процедура, се ползват от възложителя от 2008 г. до сега. Не се уточнява на какво основание е осигурен първоначалният достъп до информацията в базата данни, респ. остава неясно дали изпълнителят е определен в условията на конкуренция. Същевременно, според описанието на предмета с възлагането на договора се осигурява достъп до множество статии, цитирания, резюмета и препратки (над 50 млн.), както и реферативни и наукометрични бази данни, покриващи всички научни области. Въз основа на това може да се направи извод, че интересът на възложителя към конкретната база данни е продиктуван от съдържанието й, респ. положението не е създадено от него с оглед бъдеща процедура на възлагане.
Предвид изложеното, считаме че прилагането на процедура на договаряне без предварително обявление на основание чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП е законосъобразно.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание е законосъобразно

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).