ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Медицински институт към Министерство на вътрешните работи /МВР/
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 23
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Доставки
Предмет: Доставка на питейна вода, отвеждане и пречистване на отпадъчни води за нуждите на лечебните заведения за болнична помощ на Медицинския институт на МВР: Обособена позиция 1 - ЦКБ в гр. София, бул. Ген. М. Скобелев 79, Обособена позиция 2 - БПЛР в гр. Банкя, ул. Хисаря 1, Обособена позиция 3 - БПЛР в гр. Хисаря, ул. Ив. Вазов 2 и Обособена позиция 4- БПЛР в гр. Варна, к.к. Св. Св. Константин и Елена, за срок от 36 (тридесет и шест) месеца от датата на подписване на договорите.
Прогнозна стойност: 628689 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00023-2016-0003
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № 15523 от 10.06.2016 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
Възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на изключителни права, включително на права на интелектуална собственост.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки е представено Решение № 15523 от 10.06.2016 г. на директора на Медицински институт МВР за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление на основание чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
Видно от поле IV.7) на Решението за откриване, прогнозната стойност на поръчката е  628 689 лв. без ДДС.
В поле V.2) на решението се посочва, че на основание чл. 65, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки (ППЗОП), не са приложени разпоредбите на чл. 64, ал. 2 и ал. 3 от ППЗОП и покана за участие няма да се изпраща и няма да се назначава комисия за провеждане на процедурата. Договори ще бъдат сключени с дружествата, притежаващи изключителни права по предмета на поръчката, както следва:
I-ва и II-ра обособена позиция – „Софийска вода“ – АД, София ЕИК 130175000, адрес: гр. София 1715, район Младост, жк. „Младост“, Бизнес парк № 1, бл. 2А;
III-та особобена позиция – „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, Пловдив ЕИК 115010670, адрес: гр. Пловдив 4000, бул. „6 септември“ 250; IV-та обособена позиция – „Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД, Варна, ЕИК 103002253, адрес: гр. Варна 9010, район Приморски, ул. „Прилеп“ № 33.
В изложените мотиви възложителят твърди, че горепосочените лица, с които ще сключи договор притежавт изключителни права по смисъла на §2, т. 47 от Допълнителните разпоредби на ЗОП.
Доказателства в подкрепа на изложените мотиви не са представени, но е направена препратка към интернет страницата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Списъка с ВиК опораторити към 01.2015 г. с данни за: управител/изпълнителен директор/прокурист; структурата на регистрирания капитал според собствеността; обособена територия на съответния В и К оператор и обслужваните общини.
След направена справка в списъка на ВиК операторите към 01.2015 г. поддържан от КЕВР, се установи, че цитираните дружества са носители на изключителни права за дейностите доставка на питейна вода, отвеждане и пречистване на отпадъчни води по отношение на посочените територии, по смисъла на §2, т. 47 от Допълнителните разпоредби на ЗОП. Те фигурират под следните номера:
- № 51 - дружество “Софийска вода” АД, гр. София, обслужващо обособена територия № 42, която включва община София-град;
- № 37 - дружество “В и К” ЕООД, гр. Пловдив, обслужващо обособена територия № 30, която включва общините Пловдив, Асеновград, Брезово, Калояново, Карлово, Кричим, Куклен, Лъки, Марица, Перущица, Първомай, Раковски, Родопи, Садово, Стамболийски, Съединение, Хисаря; .
- № 9 дружество “В и К - Варна” ООД, гр. Варна, обслужващо обособена територия № 7, с общини Варна, Аврен, Аксаково, Белослав, Бяла, Ветрино, Вълчи дол, Девня, Долни чифлик, Дългопол, Провадия, Суворово.
 
Изводи:
Съгласно чл. 198а, ал. 1 от Закона за водите (ЗВ), за нуждите на управлението, планирането и изграждането на ВиК системи и предоставянето на ВиК услуги територията на страната се разделя на обособени територии. Според чл. 198о, ал. 2 от същия закон, в границите на една обособена територия само един В и К оператор може да осъществява дейностите по стопанисване, поддържане и експлоатация на В и К системите и съоръженията, както и предоставянето на ВиК услуги на потребителите. Изключение е предвидено само за случаите, при които определени лица не обслужват цялата обособена територия, а отделни потребители (чл. 198о, ал. 6 от ЗВ).
Видно от изложената фактическа обстановка и направената проверка, дружествата „Софийска вода“ АД, гр. София; „В и К“ ЕООД, гр. Пловдив и „В и К – Варна“ ООД, гр. Варна са единствените възможни изпълнители на възлаганата дейност на териториите, където се намират обектите на възложителя, за чийто нужди се възлага настоящата обществена поръчка.
Предвид изложеното, считаме, че прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП в конкретния случай е законосъобразно.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание е законосъобразно

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).