ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Многопрофилна болница за активно лечение /МБАЛ/ - Добрич АД
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 83
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Доставки
Предмет: Предметът на поръчката включва: 1. Доставка на един брой нов компютърен томограф. 2. Изработване на проект за разполагане на томографа. 3. Монтаж и пускане в действие на томографа. 4. Изготвяне на лъчезащитен проект и получаване на лицензия от Агенцията за ядрено регулиране. 5. Обучение на персонала за работа с медицинската апаратура. 6. Гаранционно поддържане.
Прогнозна стойност: 330000 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00083-2016-0005
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № 8 от 03.05.2016 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 4 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
- да е възникнала необходимост от неотложно възлагане на поръчката;
- нуждата от изпълнението да е породена от настъпване на изключителни обстоятелства по смисъла на § 2, т. 17 от ДР на ЗОП (предизвикани от непредвидими за възложителя събития, като природно бедствие, авария или катастрофа, както и други, които увреждат, непросредствено застрашават или могат да доведат до последващо възникване на опосност за живота или здравето на хората, за околната среда, за обществения ред, за националната сигурност, за отбраната на страната или могат съществено да затруднят или да нарушат нормалното изпълнение на нормативноустановени дейности на възложителя);
- за преодоляване на последиците да не могат да бъдат спазени сроковете, включително съкратените, за провеждане на открита, ограничена процедура или състезателна процедура с договаряне по ЗОП;
- обстоятелствата, с които се обосновава наличието на неотложност, да не се дължат на възложителя.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки е постъпило Решение № 8 от 03.05.2016 г. на изпълнителения директор на МБАЛ-Добрич АД за откриване на процедура на договаряне без обявление на основание чл. 79, ал. 1, т. 4 от ЗОП.
Видно от поле IV.7) на решението, прогнозната стойност на поръчката е 330 000 лв. без ДДС. 
В поле V.2) на решението се посочва, че възложителят ще сключи доровор, след влзане в сила на решението за откриване на процедурата със „Симен Хелткеър“ ЕООД гр. София, при условията на чл. 65, ал. 1 от ППЗОП.
В подкрепа на мотивите са приложени следните копия на документи:
- Договар № 16/31.05.2013 г., сключен между „МБАЛ-Добрич“ АД и „С § Т България“ ЕООД, за закупуването на катоден модул за високо напрежение KPM за компютърен томограф „Филипс–Брилянс 6“. Видно от чл. 2 на договора, стойността на изделието е 92 440. 18 без ДДС.
- Рапорт от 10.09.2013 г. на началник-отделение „Образна диагностика“ до изпълнителния директор на МБАЛ-Добрич АД, относно повреда на компютърен томограф „Филипс–Брилянс 6“. Видно от документа, след направена проверка от сервизиращата фирма е констатирана необходимост от подмяна на ренгеновата тръба.
- Докладна записка от 10.09.2013 г. от зам.-директор „Медицински дейностти“ на „МБАЛ-Добрич“ АД до изпълнителния директор на „МБАЛ-Добрич“ АД. В документа се посочва, че на 09.09.2013 г. по време на работа аварира компютърен томограф „Филипс –Брилянс 6“. Уточнява се, че предвид невъзможността да се извършват необходимите изследвания с този апарат, е необходино да се вземат спешни мерки за отстраняване на повредата. Сервизиращата фирма е установила, че аварията се дължи на проблем с ренгеновата тръба, коята не подлежи на ремонт, а е необходима замяна.
- Договар № 63/07.10.2013 г., сключен между „МБАЛ-Добрич“ АД и „С § Т България“ ЕООД, за закупуването на ренгенова тръба за компютърен томограф „Филипс–Брилянс 6“. Видно от чл. 2 на договора, стойността на изделието е 208 167. 00 без ДДС.
- Приемо-предавателен протокол № 13Z61M/11.10.2013 г. между представител на „С § Т България“ ЕООД и представител на „МБАЛ-Добрич“ АД, относно предаване на продукт с № 989605592402 , описание-TUBE-CTR 2150.
- Договор № 20/не се чете.11. 2013 г., сключен между „МБАЛ-Добрич“ АД и „С § Т България“ ЕООД, относно извършване на абонаментно сервизно обслужване на медицинска апаратура на „МБАЛ-Добрич“ АД. Видно от чл. 3 на договора, срока на действие на същия е 12 месеца от датата на подписването му. Уточнено е, че догорът продължава действието си до сключване на договор с друг изпълнител.
- Договор № 5/01.04.2015 г., сключен между „МБАЛ-Добрич“ АД и „Нова Медикъл“ ООД, относно извършване на абонаментно сервизно обслужване на медицинска апаратура на „МБАЛ-Добрич“ АД. Видно от документа, предметът на договора включва и: поддръжка и отстраняване на възникнали повреди, както и доставка на необходимите за ремонт резервни части; указания за правилно използване и експоатация на апаратурата и извършване на не по-малко от два периодични профилактични прегледа, по един на всеки шест месеца от валидността на договора. От чл. 3 на договора е видно, че същият е със срок на действие 12 месеца от датата на подписвнето му. Уточнено е, че догорът продължава действието си до сключване на договор с друг изпълнител.
- Констативен протокол от 14.05.2015 г. на сервизен инженер на фирма „Нова Медикъл“ ООД. Видно от протокола, на основание подписан договор за сервизно обслужване № 5/01. 04. 2015 между „МБАЛ-Добрич“ АД и „Нова Медикъл“ ООД е извършена обстойна диагностика на компютърен томограф, производство на Philips, модел Brillians CT 6, в отделение по образна диагностика. В документа се посочва, че апаратът не е в добро техническо състояние и ренгеновата тръба може да дефектира. Препоръчва се, смяна на ренгеновата тръба.
- Договор № 7/14.04.2016 г., сключен между „МБАЛ-Добрич“ АД и „Нова Медикъл“ ООД, относно извършване на абонаментно сервизно обслужване на медицинска апаратура на „МБАЛ-Добрич“ АД. Видно от документа, предметът на договора включва и: поддръжка и отстраняване на възникнали повреди, както и доставка на необходимите за ремонт резервни части; указания за правилно използване и експоатация на апаратурата и извършване на не по-малко от два периодични профилактични прегледа, по един на всеки шест месеца от валидността на договора. От чл. 3 на договора е видно, че същият е със срок на действие 12 месеца от датата на подписвнето му. Уточнено е, че догорът продължава действието си до сключване на договор с друг изпълнител.
- Рапорт от 18.04.2016 г. на началник-отделение „Образна диагностика“ до изпълнителния директор на „МБАЛ-Добрич“ АД, относно възникнал технически проблем на КТ Филипс Брилянс. В документа се посочва, че след авария на апарата на 17.04.2016 г. е уведомена фирмата, коята отговаря за неговата поддръжака. Техническите лица са престигнали на 18. 04.2016 г. и са констатирали, че проблемът не може да бъде решен краткосрочно.
- Констативен протокол от 20.04.2016 г. на сервизен инженер на фирма „Нова Медикъл“ ООД. Видно от протокола, на основание подписан договор за сервизно обслужване № 7/14.04.2016 между „МБАЛ-Добрич“ АД и „Нова Медикъл“ ООД е извършена обстойна диагностика на компютърен томограф, производство на Philips, модел Brillians CT 6, в отделение по образна диагностика. Проверката е костатирала повреда на захранващия блок и анодния модул на томографа. В документа се посочва, че за възстановяване на нормалната работа на апарата е необходима подмяната им с работещи.
- Договор от 20.04.2016 г., сключен между „МБАЛ-Добрич“ АД и „ДКЦ I-Добрич“ ЕООД. Видно от чл. 1 на договора, компютърно томографските изследвания на пациенти от „МБАЛ-Добрич“ АД ще се извършват срещу заплащане в „ДКЦ-Добрич“ ЕООД. В чл. 3, т. 2 на договора е определено времето, в което се извършват изследванията както в работни, така и в почивни дни. В т. 5 на същия документ е записано, че получаването на  резултатите става в рамките на 24 часа от извършването на изследването
- Договор от 21.04.2016 г., сключен между „МБАЛ-Добрич“ АД и „МБАЛ-Балчик“ ЕООД. Видно от чл. 1 на договора, компютърно томографските изследвания на пациенти от „МБАЛ-Добрич“ АД ще се извършват срещу заплащане в „МБАЛ-Балчик“ ЕООД. Според чл. 3, т. 1 от документа, изследвания се правят всеки ден, а резултатите от тях съгласно т. 4 на същия член се получават в рамките на 2 час от извършването.  
- Оферта № 427/21.04.2016 г. за доставка на резервни части от офис мениджър на „Нова Медикъл“ ООД до изпълнителния директор на МБАЛ-Добрич АД.
- Уведомително писмо № 4106/21.04.2016 г. от изпълнителния директор на „МБАЛ-Добрич“ АД до директора на РЗОК гр. Добрич, в което се посочва, че поради възникнала авария на 20.04.2016 г. на компютърния томограф, временно е преустановена работата с него. Уточнява се, че за правилната организация на медицинската дейност и съгласно изискванията на диагностично-лечебния алгоритъм на клиничните пътеки по НРД „МБАЛ-Добрич“ АД е сключила договори за извършване на КТ на хоспитализирани пациенти в „МБАЛ-Балчик“ ЕООД и „ДКЦ I-Добрич“ ЕООД.
- Извлечение от клинични пътеки, за които задължително се изисква провеждането на компютърна томография.
- Уведомително писмо № 4115/21.04.2016 г. от изпълнителния директор на „МБАЛ-Добрич“ АД до директора на ЦСМП гр. Добрич, в което се посочва, че поради възникнала авария на 20.04.2016 г. на компютърния томограф, временно е преустановена работата с него. Уточнява се, че за правилната организация на медицинската дейност в случаи на пациенти с политравми да бъдат насочвани към „МБАЛ-Св. Анна-Варна“ АД гр. Варна.
 
Изводи:
В конкретния случай се възлага доставка, монтаж, въвеждане в експлоатация и гаранционна поддръжка на нов компютърен томограф за нуждите на „МБАЛ-Добрич“ АД. Като причина за необходимостта от прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 4 ЗОП се сочи повреда в компютърния томограф на лечебното заведение. От предоставените документи става ясно, че аварията е установена на 17.04.2016 г., като при извършена на 20.04.2016 г. обстойна диагностика е констатирана повреда на захранващия блок и анодния модул на апарата. В приложения констативен протокол се уточнява, че за възстановяване на нормалната работа на томографа е необходима подмяната им с нови. Доколкото апаратът се използва при диагностициране на определени заболявания, за обосновано се приема твърдението на възложителя, че функционирането му е от изключителна важност за лечебното заведение и обслужваните пациенти, вкл. и спешните случаи.
Законосъобразното прилагане на избраното правно основание изисква настъпилите последици да не могат да бъдат преодолени при спазване на сроковете за провеждане на открита, ограничена процедура или състезателна процедура с договаряне по ЗОП, включително и при съкращаване на сроковете. В случая визираното условие не е безспорно доказано. От изложеното в мотивите става ясно, че възложителят не разполага с друг компютърен томограф, чрез който да извършва образна диагностика на хирургични, неврологични, онкологични и други заболявания и че наличието на такъв апарат е абсолютно необходимо за изпълнение на изискванията по съответните клинични пътеки. Заедно с това, като доказателство са приложени договори, от които е видно, че изследванията на пациентите на възложителя, могат да се извършват в други здравни заведения, едно от които в същия град. Представените договори удостоверяват, че изпълнителите им са поели задължение ежедневно да извършват необходимите изследвания и да предоставят резултатите от тях в рамките на същия ден или до 24 часа от изследването, т.е. в срока, посочен от възложителя в мотивите като максимален – до 48 часа след хоспитализацията. Във връзка с изложеното възниква въпросът доколко нуждата от нов томограф е неотложна и дали закупуването му би могло да се реализира при спазване на сроковете за провеждане на конкурентна процедура. В ЗОП са предвидени различни възможности за съкращаване на сроковете, вкл. провеждане на „ускорени процедури“, при нужда от спешно възлагане. В решението за откриване на договарянето се посочва, че те са неприложими в случая, но са изложени неприемливи доводи - “предвид необходимостта от осъществяването на контрол чрез случаен избор“. От една страна, чл. 232 ЗОП влиза в сила от 01.09.2016 г., а от друга, осъществяването на контрола не е пречка за провеждане на „ускорена“ процедура (чл. 121, ал. 5 ППЗОП).
В допълнение, условие за прилагане на чл. 79, ал. 1, т. 4 от ЗОП е, обстоятелствата, с които се обосновава наличието на неотложност да не се дължат на възложителя. В случая, от приложените договори за абонаментно и сервизно обслужване на медицинска апаратура на „МБАЛ-Добрич“ АД може да се предположи, че е извършвана текуща профилактика на техническото състояние на апарата. От изложената фактическа обстановка обаче, и от приложените доказателства става ясно, че въпреки полаганите грижи, компютърният томограф се е повреждал многократно - рентгеновата тръба е заменяна с нова през 2013 г. и два пъти през 2014 г и 2015 г. В мотивите на решението възложителят посочва, че въпреки полаганите грижи, техниката е амортизирана в значителна степен и вече е морално остаряла. Видно от констативен протокол от 14.05.2015 г., след извършена обстойна диагностика на компютърния томограф е установено, че апаратът не е в добро техническо състояние и ренгеновата тръба може да дефектира. В този смисъл остава неясно защо възложителят не е предприел необходимите мерки за закупуването на нов апарат по-рано, в условията на конкуренция.
Предвид изложеното, считаме, че прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 4 от ЗОП не е безспорно доказано.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание не е безспорно доказано

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).