ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование 38 Основно училище /ОУ/ "Васил Априлов" гр. София
Адрес гр. София 1000, район Средец, ул. Шипка № 41
Партиден номер в РОП 4626
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 04626-2014-0003
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: "ДОСТАВКА НА ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ ЗА НУЖДИТЕ НА 38 ОУ "ВАСИЛ АПРИЛОВ", НА ТЕРИТОРИЯТА НА РАЙОН "СРЕДЕЦ", СТОЛИЧНА ОБЩИНА"
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на:
- авторски или други права на интелектуална собственост;
- или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Мотиви на възложителя и представени доказателства
В Агенцията по обществени поръчки е изпратено Решение № 2378 от 10.11. 2014 г. на директора на 38 ОУ „Васил Априлов” за откриване на процедура на договаряне без обявление по чл. 90, ал. 1, т. 3 ЗОП.
В мотивите на решението възложителят посочва, че възлагането на поръчката на лице, различно от „Топлофикация София” ЕАД, би довело до нарушаване на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт, което е основание да бъде приложен реда на чл. 90, ал. 1, т. 3 ЗОП. Възложителят се позовава на нормата на чл.39, ал.1, т. 2 от Закона за енергетиката /ЗЕ/, съгласно която преносът на топлинна енергия е дейност, която подлежи на лицензиране, както и на разпоредбата на чл. 43, ал. 2, т. 3 от същия закон, в съответствие с която за една обособена територия се издава само един лиценз за пренос на топлинна енергия. В решението се посочва, че проведения от възложителя избор на процедура на договаряне без обявление, последван от сключване на договор с дружество „Топлофикация София” ЕАД гр. София, е обусловен от факта, че дружеството е единствено за град София, което по смисъла на чл. 43, ал.2, т.2а от ЗЕ притежава издадена лицензия № Л-033-05/15.11.2000 г. за пренос на топлинна енергия от ДКЕВР за територията на гр. София, със срок на действие 20 години. Възложителят посочва, че съгласно информацията в регистъра на ДКЕВР, дружеството „Топлофикация София” ЕАД е преобразувано от дружеството „Топлофикация София” АД.  Пояснява, че дружество „Топлофикация София” ЕАД е носител на изключителни права по смисъла на §1, т.26 от Допълнителните разпоредби на Закона за обществените поръчки на територията на град София. В заключение на изложеното дотук, възложителят изтъква обусловена необходимост от провеждане на процедура на договаряне без обявление по реда на чл. 90, ал. 1, т. 3 от Закона за обществените поръчки и сключване на договор с лицето „Топлофикация София” ЕАД, без да се изпраща покана до избраното дружество на основание чл. 93, т. 3 от Закона за обществените поръчки.
В поле V.2) е посочено, че на основание чл.93, т.1 от Закона за обществените поръчки във връзка с чл.90, ал.1, т.3 от същия закон, възложителят няма да изпраща покана за участие в поръчката до „Топлофикация София” ЕАД, тъй като договорът за пренос на топлинна енергия може да бъде сключен единствено с дружество „Топлофикация София” ЕАД. В същото поле се уточнява, че в подкрепа на изложеното и видно от публикуваната на интернет страницата на ДКЕВР, лицензия №Л-033-05/15.11.2000 година, издадена на дружеството „Топлофикация София” АД /понастоящем „Топлофикация София” ЕАД/ е за срок от двадесет години за пренос на топлинна енергия на територията на град София и е публикувана в регистъра на лицензиите, поддържан от ДКЕВР.
В поле VIII) „Друга информация” е посочено, че прогнозната стойност на настоящата обществена поръчка е в размер на 108 333, 33 лева без ДДС, а срокът на договора е 60 месеца от датата на сключване.
След направена справка в Регистъра на издадените лицензии, поддържан от ДКЕВР, се установи, че на Топлофикация – София ЕАД /преобразувано предприятие от „Топлофикация – София” АД/ е издадена лицензия № Л-033-05/15.11.2000 г. за пренос на топлинна енергия на територия в град София за срок от 20 години, вписано под № 20 в Регистъра.
 
Изводи
В чл. 130 от ЗЕ е регламентирано задължение топлопреносното предприятие да снабдява с топлинна енергия клиентите, присъединени към топлопреносната мрежа. Съгласно чл. 39, ал. 1, т. 2 от ЗЕ, преносът на топлинна енергия е дейност, подлежаща на лицензиране. Според чл. 43, ал. 2, т. 3 от същия закон, за една обособена територия се издава само една лицензия за пренос на топлинна енергия. Посоченото е основание за извод, че снабдяването с топлинна енергия на конкретна територия е дейност, която може да се реализира само от определени лица, поради което при възлагането й е приложим редът на чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
В конкретния случай, от изложените мотиви и допълнително извършените справки, е видно, че поканеното за участие в договарянето дружество  „Топлофикация- София” ЕАД е носител на изключителни права за пренос на топлинна енергия, придобити по силата на административен акт – лицензия- № Л-033-05/15.11.2000 г.  издадена от ДКЕВР на основание ЗЕ.  
С оглед на изложеното, прилагането на чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП може да се приеме за законосъобразно.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е законосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.