ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Детска градина № 192 "Лозичка" гр. София - /Старо наименование - Целодневна детска градина /ЦДГ/ № 92 "Лозичка" гр. София/
Адрес гр. София 1000, район "Лозенец", ул. "Розова долина" № 12А
Партиден номер в РОП 3456
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 03456-2014-0001
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: "ДОСТАВКА НА ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ ЗА НУЖДИТЕ НА ЦДГ 92 "ЛОЗИЧКА", НА ТЕРИТОРИЯТА НА РАЙОН "ЛОЗЕНЕЦ", СТОЛИЧНА ОБЩИНА"
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на:
- авторски или други права на интелектуална собственост;
- или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Мотиви на възложителя и представени доказателства
В Агенцията по обществени поръчки е представено Решение № 182 от 07.11.2014 г. на директора на ЦДГ 92 „Лозичка“ за откриване на процедура на договаряне без обявление.
В мотивите за избор на процедура се твърди, че възлагането на поръчката на друго лице, различно от „Топлофикация София“ ЕАД, би довело до нарушаване на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт - обстоятелство, което е нормативно предвидено в чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП. Посочва се, че съгласно чл. 39, ал. 1, т. 2 от Закона за енергетиката (ЗЕ) преносът на топлинна енергия е дейност, която подлежи на лицензиране, а според чл. 43, ал. 2, т. 3 от същия закон, за една обособена територия се издава само един лиценз за пренос на топлинна енергия. Отбелязва се, че дружеството е единствено за град София, което по смисъла на чл. 43, ал. 2, т. 2а от ЗЕ има издадена от ДКЕВР лицензия № Л-033-05/15.11.2000 г. за пренос на топлинна енергия за територията на гр. София, със срок на действие 20 години. Пояснява се, че съгласно регистъра на ДКЕВР, дружеството „Топлофикация София“ ЕАД е преобразувано от дружеството „Топлофикация София“ АД, както и че то има изключителни права по смисъла на § 1, т. 26 от ДР на ЗОП на територията на град София. Счита се, че предвид посоченото в мотивите обуславя и необходимостта от провеждане на процедура на договаряне без обявление по чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП и сключване на договор с „Топлофикация София“ ЕАД, без да се изпраща покана до избраното дружество на основание чл. 93, т. 3 от ЗОП.
Доказателства в подкрепа на изложените мотиви не са приложени.
В поле V.2) на решението за откриване на процедурата е отбелязано, че на основание чл. 93, т. 1 от ЗОП, покана няма да бъде изпращана, тъй като договорът за пренос на топлинна енергия може да бъде сключен единствено с „Топлофикация София” ЕАД. Посочено е, че това обстоятелство е видно от интернет страницата на ДКЕВР, където може да се установи, че Комисията е издала лицензия № Л-033-05//15.11.2000 г. на дружеството за пренос на топлинна енергия на територията на град София, за срок от двадесет години.
В поле VIII „Друга информация“ на решението е указано, че прогнозната стойност на поръчката е 125 000 лв. без ДДС.
След направена проверка в Регистъра на ДКЕВР за издадените лицензии за дейностите в енергетиката, достъпен чрез електронната страница на Комисията, се потвърди, че под № 20 се съдържа информацията, посочена в решението на възложителя.
 
Изводи
В чл. 130 от ЗЕ е регламентирано задължение топлопреносното предприятие да снабдява с топлинна енергия клиентите, присъединени към топлопреносната мрежа. Съгласно чл. 39, ал. 1, т. 2 от ЗЕ, преносът на топлинна енергия е дейност, подлежаща на лицензиране. Според чл. 43, ал. 2, т. 3 от същия закон, за една обособена територия се издава само една лицензия за пренос на топлинна енергия. Посоченото дава основание за извод, че снабдяването с топлинна енергия на конкретна територия е дейност, която може да се реализира само от определени лица, поради което при възлагането й е приложим чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
В конкретния случай, от изложените мотиви и направената справка в Регистъра на издадените лицензии за дейностите в енергетиката, е видно, че “Топлофикация София” EАД е носител на изключителни права за пренос на топлинна енергия, придобити по силата на админитративен акт – лицензия, издаден от ДКЕВР на основание ЗЕ. Териториалният обхват на лицензията включва гр. София, където според предмета се намира обектът, за който е предназначена възлаганата доставка.
С оглед на изложеното, считаме че прилагането на чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП в случая е обосновано.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е законосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.