ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Министерски съвет /МС/ на Република България /РБ/
Адрес София 1000, бул. Дондуков 1
Партиден номер в РОП 270
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00270-2014-0031
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: Доставка на природен газ за Комплекс “Бояна” с адрес: София 1618, кв. "Бояна", ул. "Витошко лале" № 16 за 2015 г. и 2016 г.
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на:
- авторски или други права на интелектуална собственост;
- или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Мотиви на възложителя и представени доказателства
В Агенцията по обществени поръчки са представени Решение № ФС - 214 от 03.11.2014 г. на директор на дирекция “Административно и правно обслужване и управление на собствеността” за откриване на процедура на договаряне без обявление на основание чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП и доказателства, свързани с избора на процедура.
В мотивите за избор на процедура се посочва, че съгласно чл. 39, ал. 1 от Закона за енергетиката (ЗЕ), осъществяването на дейности по разпределение и снабдяване с природен газ от крайни снабдители, подлежат на лицензиране от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Допълва се, че съгласно разпоредбите на чл. 43, ал. 2, т. 1 и т. 2а, от ЗЕ за една обособена територия се издава само една лицензия за разпределение и снабдяване с природен газ от крайни снабдители. Пояснява се, че мястото на изпълнение на обществената поръчка обхваща обект, находящ се на територията на Столична община - гр. София, кв. Бояна, поради което нейното изпълнение следва да бъде възложено на “Софиягаз” ЕАД - дружеството, което притежава лицензии, издадени от ДКЕВР, както следва: Лицензия № Л-184-08/17.12.2004 г. за осъществяване на дейността “разпределение на природен газ” и Лицензия № Л-184-12/ 27.04.2009 г. за дейността “снабдяване с природен газ от краен снабдител” за територията на Столична община, със срок до 17.12.2039 г.
Във връзка с горното се прави заключение, че “Софиягаз” ЕАД, има изключителното право по смисъла на § 1, т. 26 от Допълнителните разпоредби на ЗОП за осъществяване на дейностите по разпределение и снабдяване с природен газ от крайни снабдители с териториален обхват, включващ границите на Столична община, поради което са налице условията за прилагане на чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
В поле V.2) на Решението за откриване на процедура се посочва, че на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗОП, покана за участие по смисъла на чл. 91, ал. 2 от ЗОП няма да се изпраща, като договорът ще бъде сключен с дружеството, притежаващо изключителни права за разпределение и снабдяване с природен газ от краен снабдител за територията на Столична община – “Софиягаз” ЕАД.
В поле VIII) на Решението за откриване на процедура се посочва, че прогнозните количества за потребление на природен газ за комплекс “Бояна” за 2015 г. са около 324.85 хил. куб. м, а прогнозната стойност на поръчката за 2015 г. е около 300 хил. лв. с вкл. ДДС. Записано е също, че общата прогнозна стойност на поръчката за 2015 г. и 2016 г. е около 600 000 лв. с ДДС.
В подкрепа на изложените мотивите са представени Заповед за откриване на процедурата, както и справка на издадените лицензии от ДКЕВР за осъществяване на дейностите по чл. 39, ал. 1, т. 2-4, 7, 9 и 10 от ЗЕ, от която е видно, че “Софиягаз” ЕАД е вписано под номер 14 и притежава Лицензия № Л-184-08/17.12.2004 г. за осъществяване на дейността “разпределение на природен газ” и Лицензия № Л-184-12/27.04.2009 г. за дейността “снабдяване с природен газ от краен снабдител” за територията на Столична община. Лицензиите са валидни до 17.12.2039 г. Дейностите, за които са издадени лицензиите - “разпределение на природен газ” и съответно “снабдяване с природен газ от краен снабдител” са видни от Регистъра на издадените лицензии от ДКЕВР, където са вписани под номер 150.
 
Изводи
Видно от предмета на разглежданата обществена поръчка, настоящото договаряне касае дейност, която е обект на регулиране от ДКЕВР и съгласно чл. 39, ал. 1, т. 3 и т. 10 от ЗЕ подлежи на лицензиране. Съобразно чл. 43, ал. 2, т. 1 и т. 2а от същия закон, за една обособена територия на страната се издава само една лицензия. Съгласно чл. 21, ал. 1, т. 1 от ЗЕ лицензиите се издават от ДКЕВР.
От изложената фактическа обстановка става ясно, че дружеството “Софиягаз” ЕАД притежава изключителното право да осъществява дейността, предмет на възлагане на територията, в чийто обхват попада обектът, предмет на разглежданата процедура. Правата са придобити в резулат на лицензии, издадени от ДКЕВР, на основание ЗЕ.
Посоченото дава основание за извод, че прилагането на чл. 90, ал. 1, т. 3 ЗОП за възлаганата доставка е обосновано.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е законосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.