ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Община Пловдив - Район "Западен"
Адрес Пловдив 4001, ул. Вечерница 1а
Партиден номер в РОП 1770
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 01770-2014-0001
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: "Доставка на топлинна енергия, с топлоносител гореща вода за нуждите на Район "Западен" - Община Пловдив, в 2 /две/ обособени позиции, както лседва: 1. Диставка на топлинна енергия, с топлоносител гореща вода в следния недвижим имот, собственост на Община Пловдив: Административна сграда на Район Западен - Община Пловдив, с административен адрес: гр. Пловдив, ул. "Вечерница" № 1А; 2. Диставка на топлинна енергия, с топлоносител гореща вода в следния недвижим имот, собственост на Община Пловдив: Детска ясла и Детска кухня „100 усмивки“, с административен адрес: гр. Пловдив, ул. „Ранни лист“ № 1;
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на:
- авторски или други права на интелектуална собственост;
- или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Мотиви на възложителя и представени доказателства
В Агенцията по обществени поръчки е изпратено решение № ОП-13 от 30.10. 2014 г. на кмета на район- Западен, община Пловдив за откриване на процедура на договаряне без обявление по чл. 90, ал. 1, т. 3 ЗОП.
В мотивите за избор на процедура на договаряне без обявление по чл. 90, ал. 1, т. 3 ЗОП се посочва, че дружество „ЕВН България Топлофикация” ЕАД по силата на административен акт има придобити изключителни права. Твърди се, че съгласно разпоредбата на чл. 43, ал. 2, т. 3 от Закона за енергетиката и съгласно чл. 43, ал. 7 от Закона за енергетиката за една обособена територия се издава само една лицензия за пренос на топлинна енергия. Посочва се, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ е издала Лицензия за пренос на топлинна енергия на територията на гр. Пловдив №Л-010-05/ 17.10.2000 г., изменена с Решение за изменение на Лицензия № И1-Л-010-05/ 16.01.2002 г. на ДКЕВР, за срок от 20 /двадесет/ години. Уточнява се, че  административната сграда на Район „Западен“ - Община Пловдив, разположена на адрес: гр. Пловдив, ул. „Вечерница“ №1а, както и че съответно сградата на Детска ясла и Детска кухня „100 усмивки”, находяща се на адрес: гр. Пловдив, ул. „Ранни лист” № 1 попадат в обхвата на територията на гр. Пловдив. Посочва се, че с оглед гореизложеното се открива процедура по договаряне без обявление по реда на Глава VII, Раздел II от ЗОП за сключване на договор за доставка на топлинна енергия с „ЕВН България Топлофикация” ЕАД, единственото лицензирано дружество за пренос на топлинна енергия на територията на гр. Пловдив.  В поле V.2) е посочено, че поканата ще бъде отправена до „ЕВН България Топлофикация” ЕАД, със седалище и адрес на управление в гр. Пловдив, ул. „Христо Г. Данов” № 37.
Извършена справка в публичния регистър, поддържан от ДКЕВР на основание чл. 25, ал. 1, т. 1 от ЗЕ, потвърждава, че под № 8 от същия, са вписани следните видове лицензии с титуляр дружество „Топлофикация- Пловдив-Север” ЕАД /преобразувано предприятие/ „Топлофикация Пловдив” ЕАД, гр. Пловдив: лицензия № Л-010-05/17.10.2000 г. за дейността „пренос на топлинна енергия” на територия в гр. Пловдив със срок на действие 20 г. Титуляр на лицензията според публикуваната в регистъра информация е дружеството “Топлофикация Пловдив - Север” ЕАД, за което е отбелязано, че е преобразувано от “Топлофикация Пловдив” ЕАД, а лицето, до което е отправена поканата за участие в договарянето е “ЕВН България Топлофикация” ЕАД. От извършена допълнително справка на интернет-страницата на ДКЕВР (Решение № И2-Л-012/21.03.2011 г.), се установи, че „ЕВН България Топлофикация” ЕАД със седалище и адрес на управление: Република България, гр. Пловдив, ул. „Христо Г. Данов” № 37, ЕИК 115016602 притежава лицензия № Л-010-05/17.10.2000 г. за дейността пренос на топлинна енергия на територия в гр. Пловдив и град Асеновград за срок от 20 /двадесет/ години, изменена с решение № И1-Л-010-05/ 16.01.2002 г.
 
Изводи
В чл. 130 от ЗЕ е регламентирано задължение топлопреносното предприятие да снабдява с топлинна енергия клиентите, присъединени към топлопреносната мрежа. Съгласно чл. 39, ал. 1, т. 2 от ЗЕ, преносът на топлинна енергия е дейност, подлежаща на лицензиране. Според чл. 43, ал. 2, т. 3 от същия закон, за една обособена територия се издава само една лицензия за пренос на топлинна енергия. Посоченото е основание за извод, че снабдяването с топлинна енергия на конкретна територия е дейност, която може да се реализира само от определени лица, поради което при възлагането й е приложим редът на чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
В конкретния случай, от изложените мотиви и допълнително извършените справки, е видно, че поканеното за участие в договарянето дружество  „ЕВН България Топлофикация” ЕАД е носител на изключителни права за пренос на топлинна енергия, придобити по силата на административен акт – лицензия- № Л-010-05/17.10.2000 г., издадена от ДКЕВР на основание ЗЕ.  
С оглед на изложеното, прилагането на чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП може да се приеме за обосновано.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е законосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.