ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Община Исперих
Адрес Исперих 7400, ул. Дунав 2
Партиден номер в РОП 864
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00864-2014-0017
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: "Доставка на природен газ за нуждите на Общинска администрация- Исперих, ДСП- гр. Исперих, кметствата по населени места, ЦДГ в гр. Исперих, както и сгради общинска собственост"
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на:
- авторски или други права на интелектуална собственост;
- или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Мотиви на възложителя и представени доказателства
В Агенцията по обществени поръчки е изпратено Решение № 895 от 28.10.2014 г. на кмета на община Исперих за откриване на процедура на договаряне без обявление по реда на чл. 90, ал. 1, т. 3 ЗОП.
В мотивите на решението се посочва, че съгласно разпоредбата на чл. 39, ал. 1 от Закона за енергетиката /ЗЕ/ дейността по снабдяване с природен газ от крайни снабдители подлежи на задължително лицензиране от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/. Възложителят се позовава на нормата на чл. 43, ал. 2, т. 1 и т. 2а от ЗЕ, съгласно която за една обособена територия на страната се издава само една лицензия за разпределение на природен газ и за снабдяване с природен газ от крайни потребители. Възложителят уточнява, че настоящата обществена поръчка е с предмет: „Доставка на природен газ“, както и че съгласно поддържания на електронната страница на ДКЕВР регистър, снабдителите са разпределени по обособени територии. Възложителят отбелязва, че дружество „Овергаз Север“ ЕАД- Русе притежава лицензия № Л-223-08/08.03.2007 г. за разпределение на природен газ и № Л-223-12/27.04.2009 г. за снабдяване с природен газ от краен снабдител за обособена територия „Дунав“, включваща общините Тръмбеш, Самуил, Стражица, Цар Калоян, Сливо поле, Ценово и общините Русе, Горна Оряховица, Велико търново, Лясковец, Попово, Разград, Исперих, Ловеч, Павликени и Левски за срок от 34 години /до 08.03.2041 г./. Пояснява, че обществената поръчка не може да бъде възложена на друг изпълнител, тъй като дружеството е носител на изключителни права по смисъла на § 1, т. 26 от Допълнителните разпоредби на ЗОП за осъществяване на тази дейност на територията на област Разград. Цитира разпоредбата на чл. 43, ал. 2, т. 1 и т.2а от Закона за енергетиката, съгласно която за една обособена територия се издава само една лицензия за разпределение и само една лицензия за снабдяване с природен газ от краен снабдител.
В поле V.2) от решението е отбелязано, че съгласно чл. 93./ Изм.- ДВ, бр37 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г., изм.- ДВ, бр. 93 от 2011 г., в сила от 26.02.2012 г./ възложителят може да не прилага чл. 91, ал. 2, чл. 92 и чл. 92а, когато сключва договори на основание: 1. член 90, ал. 1, т. 3 с предмет: „Доставка на природен газ, топлинна или електрическа енергия, или питейна вода с дружества, притежаващи изключителни права“, както и че лицето, до което се изпраща поканата за участие в процедура на договаряне без обявление по реда на ЗОП е дружество „Овергаз Север“ ЕАД- Русе.
Извършена справка в регистъра на издадените лицензии, поддържан от ДКЕВР на основание по чл. 25, ал. 1, т. 1 от ЗЕ, достъпен чрез електронната страница на Комисията, потвърждава, че под № 189 в регистъра са вписани следните лицензии с титуляр „Овергаз Север“ ЕАД:
- Лицензия № Л-223-08/08.03.2007 г. за дейността „разпределение на природен газ“ и
- Лицензия № Л-223-12/08.03.2007 г за дейността „снабдяване с природен газ“.
Двете лицензии са със срок на действие 34 години.
Видно от  Справка за издадените лицензии от ДКЕВР за осъществяване на дейностите по чл. 39, ал. 1, т. 2-4, 7, 9 и 10 от ЗЕ, достъпна чрез Интернет страницата на Комисията, лицензиите са с територия на действие, която обхваща Регион Дунав и общините: Г. Оряховица, В. Търново, Лясковец, Павликени, Русе, Разград, Исперих, Попово, Левски и Ловеч.
 
Изводи
Видно от изложените мотиви и допълнително извършените справки, дружеството „Овергаз Север“ ЕАД е носител на изключителни права за осъществяване на дейностите „разпределение на природен газ“ и „снабдяване с природен газ от краен снабдител“, за територията на община Исперих, на която са разположени обектите, за чийто нужди се обявява настоящата поръчка. Правата са придобити по силата на административен акт – лицензии, издадени от ДКЕВР на основание ЗЕ.
Предвид изложеното, изборът на процедура на договаряне без обявление на основание чл. 90, ал. 1, т. 3 ЗОП, може да се приеме за законосъобразен.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е законосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.