ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Многопрофилна болница за активно лечение - Югозападна болница, гр. Сандански - /Старо наименование - Многопрофилна болница за активно лечение /МБАЛ/ "Свети Врач" - Сандански/
Адрес Сандански 2800, Паркова зона
Партиден номер в РОП 998
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00998-2014-0004
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: „Доставка на гориво за отопление / природен газ/ за нуждите на МБАЛ „Свети Врач” ЕООД, по периодични заявки на Възложителя, съгласно спецификация”
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на:
- авторски или други права на интелектуална собственост;
- или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Мотиви на възложителя и представени доказателства
В Агенцията по обществени поръчки е представено Решение № 09-363 от 17.10.2014 г. на управителя на МБАЛ “Свети Врач” ЕООД, гр. Сандански, за откриване на процедура на договаряне без обявление на основание чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
В мотивите за избор на процедура се посочва, че съгласно чл. 39, ал. 1 от Закона за енергетиката (ЗЕ), преносът и търговията с природен газ е дейност, която подлежи на лицензиране, а съобразно чл. 43, ал. 2, т. 1 и 2а от същия закон за една обособена територия на страната се издава само една лицензия за разпределение и снабдяване с природен газ от крайни снабдители. Допълва се, че съгласно чл. 21, ал. 1, т. 1 от ЗЕ лицензиите се издават от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране / ДКЕВР/. Твърди се, че за територията на гр. Сандански / за обособена територия Запад/ ДКЕВР е издала лицензии за тези дейности на “РИЛА ГАЗ”АД:  Лицензия № Л-210-08/ 03.10.2006 г. за разпределение на природен газ и Лицензия № Л- 210-12/ 27.04.2009 г. за осъществяване на дейността снабдяване с природен газ от краен снабдител на обособена територия Запад.
Във връзка с изложеното в мотивите се прави заключение, че за обезпечаване необходимостта от снабдяване на природен газ за нуждите на МБАЛ “Свети Врач” ЕООД, следва да се проведе процедура на договаряне без обявление за доставка на природен газ по реда на чл. 90, ал. 1 , т. 3 от ЗОП, тъй като е налице единствен възможен изпълнител на поръчката и възлагането й на друго лице би довело до нарушаване на изключителни права, придобити по силата на административен акт - издадените от ДКЕВР лицензии.
В поле V.2) на Решението за откриване на процедура е записано, че на основание чл. 93 от ЗОП няма да се прилага чл. 91, ал. 2 и чл. 92а от ЗОП, тъй като ще сключва договор с “РИЛА ГАЗ”АД. Посочено е също, че  поканата за участие в процедурата ще се изпрати до “РИЛА ГАЗ”АД.
В подкрепа на изложените мотиви не са представени доказателства.
Проверка в Интернет страницата на ДКЕВР потвърди, че дружеството “Рилагаз” АД притежава лицензия № № Л-210-08/25.09.2006 г. за дейността разпределение на природен газ и лицензия № Л-210-12/ 27.04.2009 г. за осъществяване на дейността “снабдяване с природен газ на територията на регион “Запад”. Лицензиите са валидни до 25.09.2041 г. Информацията се съдържа в справката за издадените лицензии по чл. 39, ал. 1, т. 2-4, 7, 9 и 10 от ЗЕ, където дружеството е вписано под номер 19. В териториалния им обхат попадат Регион “Запад”. В края на справката е уточнено, че в Регион “Запад” попада община Сандански. Дейностите, за които са издадени лицензиите - “разпределение на природен газ” и съответно “снабдяване с природен газ от краен снабдител” са видни от Регистъра на издадените лицензии от ДКЕВР, където са вписани под номер 176.
 
Изводи
Видно от предмета на разглежданата обществена поръчка, настоящото договаряне касае дейност по “снабдяване с природен газ от краен снабдител”, която е обект на регулиране от ДКЕВР и съгласно чл. 39, ал. 1, т. 10 от ЗЕ подлежи на лицензиране. Съобразно чл. 43, ал. 2, т. 2а от същия закон, за една обособена територия на страната се издава само една лицензия. Съгласно чл. 21, ал. 1, т. 1 от ЗЕ лицензиите се издават от ДКЕВР.
От изложената фактическа обстановка става ясно, че дружеството “Рилагаз” АД притежава изключителното право да осъществява дейността “снабдяване с природен газ от краен снабдител” на територията, в чийто обхват попада обектът, предмет на разглежданата поръчка. Правата са придобити в резулат на лицензия, издадена от ДКЕВР, на основание ЗЕ.
Посоченото дава основание за извод, че прилагането на чл. 90, ал. 1, т. 3 ЗОП за възлагания предмет е обосновано.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е законосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.