ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Държавна агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/
Адрес София 1797, бул. "Г. М. Димитров" № 52 А
Партиден номер в РОП 808
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00808-2014-0011
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: Доставка на топлинна енергия с топлоносител гореща вода за нуждите на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор за сградата, находяща се в гр. София, ул. "Проф. П. Мутафчиев" №2, със срок на изпълнение на поръчката 2 години.
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на:
- авторски или други права на интелектуална собственост;
- или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Мотиви на възложителя и представени доказателства
В Агенцията по обществени поръчки е представено Решение № А-728 от 06.10.2014 г. на председателя на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор за откриване на процедура на договаряне без обявление на основание чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
В мотивите за избор на процедура се посочва, че е необходимо да се сключи договор за доставка на топлинна енергия с топлоносител гореща вода за нуждите на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, за сградата, находяща се в гр. София, ул. “Проф. П. Мутафчиев” № 2. Прави се уточнение, че преносът на топлинна енергия е дейност, която подлежи на лицензиране, съгласно чл. 39, ал. 1, т. 2 от Закона за енергетиката (ЗЕ). Допълва се, че съгласно чл. 43, ал. 2, т. 3 от ЗЕ за една обособена територия се издава само една лиценция за пренос на топлинна енергия, а разпоредбата на чл. 130 от същия задължава топлопреносното дружество да снабдява с топлинна енергия потребителите, присъединени към топлопреносната мрежа. Твърди се, че “Топлофикация София” EАД е притежател на лицензия за пренос на топлинна енергия за територията на гр. София  с № Л-033-05/15.11.2000 г.   със срок на действие 20 години.
Отбелязва се, че въз основа на описаното възложителят счита, че “Топлофикация София” EАД е носител на изключителни права за пренос на топлинна енергия на територията на гр. София, по силата на административен акт. Пояснява се, че на основание чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП в случаите, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на авторски или други права на интелектуалната собственост, или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт, възложителите могат да възлагат обществени поръчки чрез процедура на договаряне без обявление.
Във връзка с горното възложителят прави заключение, че обществената поръчка не би могла да бъде възложена на друг изпълнител, тъй като “Топлофикация София” EАД притежава изключителни права, по смисъла на § 1, т. 26 от Допълнителните разпоредби на Закона за обществените поръчки за осъществяване на тази дейност на територията, в чийто обхват попада сградата на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор.
В поле V.2) на Решението за откриване на процедура е записано, че поканата за участие в процедурата няма да бъде изпратена до избраното лице и до Агенцията по обществени поръчки съгласно условията на чл. 93, т. 1 от ЗОП. Записано е също, че договорът ще бъде сключен с дружеството, притежаващо изключителни права за пренос на топлинна енергия за гр. София – “Топлофикация София” EАД.
В поле VIII) на Решението за откриване на процедура се съдържа информация за прогнозна стойност на поръчката, според която тя възлиза на 70 000 лв.
Направена проверка в Регистъра на ДКЕВР за издадените лицензии за дейностите в енергетиката потвърди, че “Топлофикация София” EАД е вписано под № 20 и притежава лицензия № Л-033-05/15.11.2000 г. за пренос на топлинна енергия на територията на гр. София, със срок на действие 20 години.
 
Изводи
В чл. 130 от ЗЕ е регламентирано задължение топлопреносното предприятие да снабдява с топлинна енергия клиентите, присъединени към топлопреносната мрежа. Съгласно чл. 39, ал. 1, т. 2 от ЗЕ, преносът на топлинна енергия е дейност, подлежаща на лицензиране. Според чл. 43, ал. 2, т. 3 от същия закон, за една обособена територия се издава само една лицензия за пренос на топлинна енергия. Посоченото дава основание за извод, че снабдяването с топлинна енергия на конкретна територия е дейност, която може да се реализира само от определени лица, поради което при възлагането й е приложим чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
В конкретния случай, от изложените мотиви и направената справка в Регистъра на издадените лицензии за дейностите в енергетиката, е видно, че “Топлофикация София” EАД е носител на изключителни права за пренос на топлинна енергия, придобити по силата на админитративен акт – лицензия, издадена от ДКЕВР на основание ЗЕ. Териториалният обхват на лицензията включва гр. София, където следва да се реализира възлаганата доставка.
С оглед на изложеното, считаме че прилагането на чл. 90, ал. 1, т. 3 ЗОП в случая е обосновано.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е законосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.