ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Българска агенция по безопасност на храните/БАБХ/
Адрес София 1606, бул. Пенчо Славейков 15а
Партиден номер в РОП 2378
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 02378-2014-0027
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 4 от ЗОП
Обект на поръчката Услуги
Предмет: „Обработка с инсектицидни препарати на помещения за животни, места за водопой и торища в селища с констатирано заболяване „син език“ в допълнителни области с проблеми при наличната техника на БАБХ“, включваща 3 /три/ обособени позиции, както следва: Обособена позиция № 1: „Обработка с инсектицидни препарати на помещения за животни, места за водопой и торища, в селища с констатирано заболяване „син език“ в Разградска област“ Обособена позиция № 2: „Обработка с инсектицидни препарати на помещения за животни, места за водопой и торища, в селища с констатирано заболяване „син език“ в Сливенска област“ Обособена позиция № 3: „Обработка с инсектицидни препарати на помещения за животни, места за водопой и торища, в селища с констатирано заболяване „син език“ в Бургаска област“
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ

След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявлениесе установи следното:

 

Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 4 от ЗОП

Посоченото от възложителя правно основание изисква:

-   необходимост от предприемане на неотложни действия;

-  същите са породени от настъпване на изключителни обстоятелства по смисъла на § 1, т. 8 от Допълнителните разпоредби (ДР) на Закона за обществените поръчки (ЗОП);

-   за преодоляване на последиците не могат да бъдат спазени сроковете за провеждане на открита или ограничена процедура или процедура на договаряне с обявление по ЗОП.

 

 Мотиви на възложителя и представени доказателства

В Агенцията по обществени поръчки е изпратено Решение № РД11-1480 от 08.09.2014 г. на заместник изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за откриване на процедура на договаряне без обявление, покана за участие и доказателства, свързани с нейния избор.

В мотивите на решението се посочва, че към момента на откриване на процедурата е налице кризисна епизоотична обстановка в Република България. Пояснява се, че на територията на страната са констатирани множество огнища на заболяването „син език“, което продължава да се развива лавинообразно. Отбелязва се, че една от мерките за борба със заболяването е обработка, чрез опръскване на помещенията, където се отглеждат възприемчивите животни, биотопите на „вектора“ на заболяването около местата за водопой и торищата около животновъдните обекти. Пояснява се, че за тези цел се използва техника, чрез която се опръскват с инсектициди местата за развитие на ларвите на „векторите“ на болестта и местата, където те пребивават през деня.

В мотивите се твърди, че до този момент са предприети мерки за борба със заболяването, нос оглед бързото му разпространяване те са недостатъчни. Пояснява се, че предвид крайно недостатъчната налична техника в областните дирекции по безопасност на храните - Разградска, Сливенска, Бургаска области, чиято приблизителна площ за навременна обработка на животновъдните обекти е около 650 000 кв.м., е необходимо използването на услуги от външни фирми, които разполагат с необходимата техника за извършване на инсектицидната обработка.

Уточнява се, че с Постановление на Министерски съвет № 274/04.09.2014 г. за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерство на земеделието и храните за 2014 г., са одобрени допълнителни разходи за провеждане на мероприятия за ограничаване и ликвидиране на консттирани огнища на болестта „син език”. Предвид осигуряването на тези средства, се налага необходимостта от провеждането на процедура за възлагане на обществена поръчка за услуга. Като допълнителен мотив за откриването на този вид процедура за възлагане на обществена поръчка, се упоменава и обстоятелството, че епидемичното разпространение на заболяването води до влошаване и на икономическата обстановка в Република България, поради ограничаването на търговските отношения с чуждестранни партньори. Посочва се още, че към момента е забранен  износа на продукти от животински произход от територията на Република България. Изразява се мнение, че във връзка с изложените обстоятелства е необходимо предприемането на неотложни действия от страна на БАБХ, като обработката на засегнатите обекти трябва да започне маскимално бързо.

В подкрепа на изложените мотиви се прилагат следните документи:

- Доклад № 4066-ИД/22.07.2014 г. от изпълнителния директор на БАБХ до министъра на земеделието и храните, относно необходимостта от финансови средства за ограничаване разпространението и ликвидиране на констатираните огнища на болестта „син език“ на територията на областите Хасково, Кърджали, Бургас, Ямбол, Смолян и Стара Загора и за извършване на профилактични мероприятия за ограничаване разпространението на заболяването в останалите области на страната. От документа става ясно, че в последните две седмици заболяването „син език“ се разпространява на териториите на областите Хасково, Кърджали, Бургас, Ямбол, Смолян и Стара Загора, като броя на засегнатите селища непрекъснато се увеличава. Към 21.07.2014 г. болестта е констатирана в повече от 100 селища, вследствие на което е наложена забрана за предвижване и търговия с животни. Твърди се, че посоченото води до големи икономически загуби, които нарастват с разходването на средства за обезщетенията за собствениците на умрели и принудително убити животни; 

- Докладна записка от директора на дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните, и контрол на фуражите“ при ЦУ на БАБХ, до изпълнителния директор на БАБХ. В документа е отбелязано, че във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната, свързана с болестта “син език“, е необходимо да се извърши обработка с инсектицидни препарати на помещения за животни, места за водопой и торища в селищата с констатирано заболяване „син език” в области с проблеми при наличната техника на БАБХ. Уточнено е, че наличната техника в ОДБХ за навременна обработка на животновъдните обекти в областите Разград, Сливен и Бургас е крайно недостатъчна. С оглед на това се предлага сключването на договори с външни фирми с цел намаляване на популацията на „векторите“ в животновъдните обекти и биотопите им в селищата с констатирано заболяване в посочените области. В докладната записка е посочено, че по предварителни данни площта за обработка е около 450 000 кв.м., като стойността на услугата не трябва да надвишава 195 000 лв.;

- Решение РД11-1358/13.08.2014 г. на заместник изпълнителния директор на БАБХ за възлагане на обществена поръчка чрез провеждане на процедура на договаряне без обявление с предмет: „Обработка с инсектицидни препарати на помещения за животни, места за водопой и торища в селища с констатирано заболяване „син език“ в области с проблеми при наличната техника на БАБХ, включваща три обособени позиции”.

Видно от  поле V.2) на решението и приложените покани, за участие в настоящата процедура се канят следните дружества: За обособена позиция № 1 – Разградска област -  „Биоконтрол Корпорация“ ЕООД, гр. Разград – 450 000 кв.м.; За обособена позиция № 2 – Сливенска област – „DDD-1”, гр. София – 100 000 кв.м. и За обособена позиция № 3 – Бургаска област – ЕТ „Виктория – Васил Цветков”, гр. София – 100 000 кв.м..

 

Изводи

Избраното правно основание е приложимо в случаите, при които за възложителя е възникнала необходимост от предприемане на неотложни действия, настъпили в резултат на „изключителни обстоятелства“ по смисъла на § 1, т. 8 от ДР на ЗОП. Според определението, изключителни са обстоятелствата, които са предизвикани от непредвидими за възложителя събития като природно бедствие, авария, катастрофа или друго събитие, което непосредствено застрашава живота и здравето на хората или околната среда или могат съществено да затруднят или нарушат нормалното изпълнение на нормативно установени дейности на възложителя. Изискване на ЗОП е времето необходимо за преодоляване на последиците да не позволява спазване на сроковете за провеждане на открита, ограничена процедура или процедура на договаряне с обявление.

Видно от изложената фактическа обстановка и приложените документи към 21.07.2014 г. болестта „син език” е констатирана в повече от 100 селища на страната, коетое основание за извод, че за заболяването са характерни бърз темп на развитие и широк ареал на разпространение. По изложените причини за обосновано се счита, че непредприемането на спешни мерки в посока овладяване и преодоляване на болестта е фактор за увеличаване размерите на епидемията и разпространението й върху територията на цялата държава и съседните страни. Видно от мотивите и приложената докладна записка на директора на дирекция ЗХОЖКФ, възложителят не разполага с достатъчно собствена техника за навременна обработка на животновъдните обекти в области Разград, Сливен и Бургас. Това обосновава сключването на договор с изпълнител, който има такава, с цел извършване на инсектицидна обработка за намаляване на популацията на „векторите” в животновъдните обекти.

Изложеното е основание да се приеме, че в случая е налице обстоятелство, което отговаря на легалната дефиниция в § 1, т. 8 от ДР на ЗОП и че последиците от възникването му не могат да се преодолеят при спазване на сроковете за провеждане на открита, ограничена или процедура на договаряне с обявление.

Предвид това считаме, че прилагането на чл. 90, ал. 1, т. 4 ЗОП е законосъобразно.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е законосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.