ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Национален осигурителен институт /НОИ/
Адрес София 1303, бул. Ал. Стамболийски 62-64
Партиден номер в РОП 145
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00145-2014-0206
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Услуги
Предмет: Абонаментна поддръжка, доработване и адаптиране на програмен продукт „ИСУБ ТОРНАДО” в ЦУ на НОИ и 28-те териториални поделения на НОИ
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ

След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление се установи следното:

 

Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП

Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на:

-  авторски или други права на интелектуална собственост;

- или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.

 

Мотиви на възложителя и представени доказателства

В Агенцията по обществени поръчка са предоставени Решение№ Р-050 от 03.09.2014 г. на подуправителя на НОИ за откриване на процедура на договаряне без обявление на основание чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП, покана и доказателства.

В мотивите за избор на процедура се посочва, че единственият собственик на програмния продукт "ИСУБ ТОРНАДО" във всичките му версии (DOS, WIN, SQL и WEB версии), съгласно чл. 14 и чл. 42, ал. 1 от Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП), е ЕТ “ИКО-СОФТ – Иван Иванов”. Отбелязва се, че внедряването на програмния продукт е реализирано по силата на договор 10/16.04.1998 г., сключен между НОИ и СД "Интелсофт". Твърди се, че ЕТ "ИКО-СОФТ-Иван Иванов", в качеството му на подизпълнител по договор от 12.05.1998 г., сключен между СД"Интелсофт" и ЕТ "ИКО-СОФТ-Иван Иваанов", е извършил първоначалното внедряване на програмния продукт "ИСУБ ТОРНАДО". В тази връзка и с оглед предмета на настоящата обществена поръчка "Абонаментна поддръжка, доработване и адаптиране на програмен продукт „ИСУБ ТОРНАДО” в ЦУ на НОИ и 28-те териториални поделения на НОИ", се счита, че възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на авторските права или други права на интелектуална собственост.

В подкрепа на изложените мотиви са представени копия на следните документи:

1. Договор 10/16.04.1998 г., сключен между НОИ и СД Интелсофт, гр. София с предмет: „Откупка и внедряване на разширен блок от програмни системи за персонален компютър, съвместими с IBM/PC – 32 bita – усъвършенстван програмен продукт “Tornado“ – модули: Двустранно и Валутно счетоводство в мрежови вариант за 6 работни места“. Съгласно чл. 4, ал. 1 от договора общата цена е 1000$, а срокът за изпълнение на дейността е два месеца от датата на подписване (чл. 3, т. 2 от договора).

2. Договор от 12.05.1998 г., сключен между СД „Интелсофт“ и ЕТ “ИКО-СОФТ – Иван Иванов”, с предмет: Внедряване на програмен продукт Торнадои обучение на персонала за работа с него в НОИ – София и СУСО - София“. В т. 1.2. е посочено, че крайният срок за изпълнение е 31.05.1998 г., а в т. 5.1. са посочени условията на плащане, видно от които се заплаща стойността на внедряването и 70% от цената на закупените от обектите модули. 

3. Декларация от Иван Костадинов Иванов, собственик и управител на ЕТ „ИКО-СОФТ“, според която програмният продукт Торнадо“ е лична проектна разработка на Иван Иванов, като се декларира, че всички договори съдържат клауза, установяваща недвусмислено, че ЕТ „ИКО-СОФТ“ е единствен сосбственик на програмния продукт съгласно чл. 14 и чл. 42, ал.1, ЗАПСП.

4. Копие на Свидетелство за регистрация на словна марка ИСУБ ТОРНАДО, с Рег. № 81690 от 03.08.2012 г. и срок на действие до 10.06.2021г., издадено от Патентното ведомство на Р. България.

В поле V.2) на решението е записано, че за участие в договарянето е поканен ЕТ “ИКО-СОФТ – Иван Иванов”, гр. Бургас 8000, ул. "Славянска" 21.

Видно от приложената покана, тя е отправена до посоченото по-горе лице. Прогнозната стойност на обществената поръчка е на стойност 115 200 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение - 24 месеца.

 

  Изводи

Съгласно чл. 3, ал. 1, т. 1 и чл. 5 от ЗАПСП, компютърните програми са обект на авторско право, а негови носители са лицата, в резултат на чиято творческа дейност е създадено произведението. Възлагането на обявената обществена поръчка, чийто предмет включва поддържане на софтуерен продукт, внедрен в системата на възложителя, следва да се осъществи при спазване и прилагане разпоредбите на ЗАПСП, поради което единствено лицето, което притежава авторски и/или изключителни права може да реализира обществената поръчка. Видно от приложената декларация, автор и носител на правата върху програмния продукт ТОРНАДО“ е Иван Иванов - собственик и управител на ЕТ “ИКО-СОФТ”, гр. Бургас – лицето, до което е отправена поканата за участие.

Законосъобразното позоваване на авторските права изисква те да се придобити при спазване на приложимите към момента на възникването им правила. Налице е договор, сключен между НОИ и СД "Интелсофт" за откупка и внедряване на продукта за 6 работни места, като видно от информацията, изпълнителят по този договор не е автор на компютърната програма, нито е носител на изключителни права (доколкото липсва такава информация в договора) за неговата продажба и внедряване, които да са предоставени от разработчика. В договора не е посочен редът за възлагане, така че да се установи дали са спазени действащите към онзи момент законови изисквания.   

От втория представен договор, сключен между СД Интелсофт и ЕТ “ИКО-СОФТ”, гр. Бургас, става ясно, че авторът на програмния продукт приема да изпълни дейностите, предмет на договора, сключен между НОИ и СД "Интелсофт".  

Предвид горното, считаме, че са налице основания за прилагане на чл. 90, ал.1, т. 3 ЗОП, при условие, че програмният продукт ИСУБ ТОРНАДО е придобит в съответствие с действащите към онзи момент разпоредби.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е законосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.