ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Община Антоново, област Търговище
Адрес Антоново, област Търговище 7970, бул. Тузлушки герой 26
Партиден номер в РОП 911
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00911-2014-0006
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 4 от ЗОП
Обект на поръчката Строителство
Предмет: Аварийно възстановителни работи на следните подобекти: 1/ Аварийно възстановяване на тръбен водосток в с. Стеврек - текущ ремонт 2/ Аварийно възстановяване на тръбен водосток в с. Стара речка - текущ ремонт
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ

След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление се установи следното:

 

Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 4 от ЗОП

Посоченото от възложителя правно основание изисква:

-   необходимост от предприемане на неотложни действия;

-  същите са породени от настъпване на изключителни обстоятелства по смисъла на § 1, т. 8 от Допълнителните разпоредби (ДР) на Закона за обществените поръчки (ЗОП);

-   за преодоляване на последиците не могат да бъдат спазени сроковете за провеждане на открита или ограничена процедура или процедура на договаряне с обявление по ЗОП.

 

  Мотиви на възложителя и представени доказателства

В Агенцията по обществени поръчки е представено Решение № 78 от 01.08.2014 г. на кмета на община Антоново за откриване на процедура на договаряне без обявление на основание чл. 90, ал. 1, т. 4 от ЗОП

В мотивите за избор на процедура се посочва, че поради необходимостта от извършването на спешни аварийни ремонтни работи и предприемане на неотложни действия за подобряване на инфраструктурата на населените места в с. Стара речка и с. Стеврек, са постъпили средства за изпълнението им. Твърди се, че е налице невъзможност за спазване на сроковете при провеждане на открита процедура. Допълва се, че предвид посоченото настоящата се възлага по чл. 90, ал. 1, т. 4 от ЗОП. Уточнява се, че фактическото състояние на водостоците на пътищата е лошо, като има образувани свлачища. В заключение се посочва, че придвижването до и в населените места е силно затруднено и в този смисъл ремонтните работи не търпят отлагане във времето.

В поле V.2) на Решението за откриване е посочено, че покана за участие е изпратена до „Данимекс груп“ ЕООД.

Доказателства, във връзка с избора на процедура, не са представени.


Изводи

Прилагането на чл. 90, ал. 1, т. 4 от ЗОП е допустимо в случаите, в които се налага извършване на неотложни действия във връзка с изключително обстоятелство, последиците от което не могат да бъдат преодолени при спазване на сроковете за открита процедура, ограничена процедура или процедура на договаряне с обявление. По смисъла на § 1, т. 8 от ДР на ЗОП изключителни са обстоятелствата, предизвикани от непредвидими за възложителя събития, като природно бедствие, авария или катастрофа, както и други, които непосредствено застрашават живота и здравето на хората или околната среда или могат съществено да затруднят или да нарушат нормалното изпълнение на нормативно установени дейности на възложителя.
От представените мотиви не става ясно дали е налице изключително обстоятелство, отговарящо на определението в § 1, т. 8 от ДР на ЗОП, което е причина за лошото състояние на водостоците и образуването на свлачища. В тях не е изяснено какви са пораженията, кога са настъпили и какво ги е причинило. Отбелязва се само, че силно е затруднено придвижването до и в населените места, без да се аргументира защо не могат да бъдат спазени сроковете за провеждане на открита, ограничена или процедура на договаряне без обявление.
Заедно с посоченото, от предмета на поръчката не става ясно  дали възлагането касае авариен или текущ ремонт. Документи, които да доказват, че са изпълнени изискванията на избраното правно основание не са представени.
Предвид изложеното, изборът на процедура на договаряне без обявление не може да се приеме за законосъобразен, тъй като наличната информация е недостатъчна да обоснове прилагането на чл. 90, ал. 1, т. 4 от ЗОП.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура не може да се приеме за законосъобразен, тъй като изложените мотиви и/или предоставените доказателства са недостатъчни

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.