ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия/МБАЛНП/ Св. Наум" ЕАД - София /Старо наименование - Университетска специализирана болница за активно лечение по неврология и психиатрия /УСБАЛНП/ "Св. Наум" ЕАД - София /Старо наименование: СБАЛНП/
Адрес София 1113, бул. Цариградско шосе - IV м, ул. Любен Русев 1
Партиден номер в РОП 826
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00826-2014-0006
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 4 от ЗОП
Обект на поръчката Строителство
Предмет: СМР НА ОБЕКТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА МБАЛНП "СВЕТИ НАУМ" ЕАД
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявлениесе установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 4 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание изисква:
-   необходимост от предприемане на неотложни действия;
-   същите са породени от настъпване на изключителни обстоятелства по смисъла на § 1, т. 8 от Допълнителните разпоредби (ДР) на Закона за обществените поръчки (ЗОП);
-   за преодоляване на последиците не могат да бъдат спазени сроковете за провеждане на открита или ограничена процедура или процедура на договаряне с обявление по ЗОП.
 
Мотиви на възложителя и представени доказателства
В Агенцията по обществени поръчки е представено Решение № 147 от 11.07.2014 г. на изпълнителния директор на Многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия „Свети Наум“ ЕАД за откриване на процедура на договаряне без обявление на основание чл. 90, ал. 1, т. 4 от ЗОП.
В мотивите за избор на процедура е посочено, че вследствие на бурята на 08.07.2014 г. са възникнали значителни щети по сградния фонд на МБАЛНП „Свети Наум“ ЕАД, именно:
1. покрив – сграда „Неврология“;
2. покрив – сграда „Психиатрия“;
3. покрив – сграда „Клинична лаборатория“.
Твърди се, че с цел опазване материалната база на болницата е наложително спешното извършване на строително-монтажни работи.
В поле V.2) на Решението за откриване е посочено, че покана за участие е изпратена до ЕТ „АС-Строй –Янко Славчев“.
Доказателства, във връзка с избора на процедурата, не са представени.
 
Изводи
Прилагането на чл. 90, ал. 1, т. 4 от ЗОП е допустимо в случаите, в които се налага извършване на неотложни действия във връзка с изключително обстоятелство, последиците от което не могат да бъдат преодолени при спазване на сроковете за открита процедура, ограничена процедура или процедура на договаряне с обявление. По смисъла на § 1, т. 8 от ДР на ЗОП изключителни са обстоятелствата, предизвикани от непредвидими за възложителя събития, като природно бедствие, авария или катастрофа, както и други, които непосредствено застрашават живота и здравето на хората или околната среда или могат съществено да затруднят или да нарушат нормалното изпълнение нормативно установени дейности на възложителя.
От представените мотиви става ясно, че възложителят определя като изключително обстоятелство буря на 08 юли 2014 г. Бурята безспорно е природно явление, което възложителят не може да предвиди. Документи за нейното възникване обаче не са представени, с оглед на което твърдението на възложителя остава недоказано.
Относно необходимостта от неотложни действия във връзка с последиците от визираната буря, от мотивите не става ясно какви са причинените от нея поражения и какви СМР следва да се извършат на покривите на посочените в решението сгради. Отбелязва се, че е наложително спешното извършване на строително-монтажни работи, за да се опази материалната база на болницата. Доколкото решението за откриване е от 11.07.2014 г., а бурята, с която е аргументирано провежданото договаряне е от 08.07.2014 г., то може да се приеме, че вероятно е налице извънредна ситуация, която не позволява спазване на сроковете за открита, ограничена или процедура на договаряне с обявление. Това обаче не е доказано.
Предвид изложеното, изборът на процедура на договаряне без обявление може да се приеме за законосъобразен, при условие че възложителят разполага сдоказателства за настъпило изключително събитие по смисъла на § 1, т. 8 от ДР на ЗОП, вследствие на което са възникнали значителни щети.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура може да се приеме за законосъобразен, при условие че възложителят разполага с надлежни доказателства

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.