ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Многопрофилна болница за активно лечение /МБАЛ/ - Търговище АД
Адрес Търговище 7700, ж. к. Запад
Партиден номер в РОП 531
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00531-2014-0004
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 4 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: Доставка и монтаж на фабрично нова резервна част - комплект ренгенова тръба, съвместива с компютърен томогроф модел SOMATOM Emotion 16 - Excel Edition,– Siemens
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 4 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание изисква:
-  преди датата на решението за откриване на процедурата да е възникнала необходимост от предприемане на неотложни действия;
-  същите са породени от настъпване на събитие от извънреден характер, което възложителят при полагане на дължимата грижа не е могъл или не е бил длъжен да предвиди или предотврати;
-  за преодоляването на което не могат да бъдат спазени сроковете за провеждане на открита или ограничена процедура или процедура на договаряне с обявление по ЗОП.
 
Фактическа обстановка и доказателства
В Агенцията по обществени поръчки е представено Решение № З-От-71 от 26.06.2014 г. на изпълнителния директор на “МБАЛ – Търговище” АД за откриване на процедура на договаряне без обявление.
В мотивите за избор на процедурата се посочва, че на 11.06.2014 г. е установена повреда в компютърен томограф, модел SOMATOM Emotion 16 - Excel Edition, – Siemens, намиращ се в отделение по Образна диагностика на “МБАЛ-Търговище” АД. Допълва се, че за същата повреда е уведомен и сервиза в лицето на фирма “Сименс” ЕООД, извършващ абонаментно и сервизно обслужване на апарата съгласно договор от 01.01.2014 г /сключен след спечелване на обществена поръчка по ЗОП/. Уточнява се, че на 13.06.2014 г и 17.06.2014 г., след извършване на тестване и сервизиране на апарата от сервизните техници на фирма “Сименс” ЕООД, е установена дефектирала ренгенова тръба, като в издадения протокол е записано, че е нeобходима замяна на ренгеновата тръба, за което фирмата е издала сервизен доклад № 960/17.06.2014 г. Твърди се, че на същия апарат на 03.06.2014 г. е извършена профилактика на техническото състояние, съгласно клаузите в договора, разписани в Раздел ІІ от него, и е издаден сервизен рапорт, в който не са констатирани нарушения при работата.
В мотивите се посочва още, че компютърният томограф, модел SOMATOM Emotion 16 - Excel Edition, – Siemens, е от изключителна важност за извършването на високо специализирана образна диагностика и че това е основен диагностичен апарат в извършването на хирургични, неврологични, онкологични и други заболявания, поради което същият следва да бъде поправен в изключително кратки срокове, за да се запази непрекъснат режим на работа на лечебното заведение и обслужване на пациенти от спешен порядък. Уточнява се, че “МБАЛ – Търговище” АД не разполага с друг работещ Компютърен томограф и всички изследвания се извършват на дефектиралия апарат. Допълва се, че за едно денонощие на апарата се изследват от 10 до 15 пациенти, като част от тях са от спешен порядък. Посочва се, че с цел бързото възстановяване на лечебно-диагностичния процес е отчетена необходимостта от незабавно закупуване на нова рентгенова тръба, съвместима с компютърен томограф SOMATOM Emotion 16 - Excel Edition,– Siemens.
Твърди се, че предвид изложеното и поради факта, че при спиране на апарата много тежкоболни и спешни пациенти ще останат без решаващи за живота и здравето им изследвания и процедури, възниква необходимост от предприемане на неотложни действия, породени от настъпване на събитие от извънреден характер – повреда в основния компонент на компютърния томограф, която е възникнала непредвидено и не би могла да бъде предвидена и предотвратена, за преодоляването на която не могат да бъдат спазени сроковете за провеждане на открита или ограничена процедура или на процедура на договаряне с обявление. Ето защо се счита, че са налице условия за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка на основание чл. 90, ал. 1, т. 4 от ЗОП - процедура на договаряне без обявление с предмет: “Доставка и монтаж на фабрично нова резервна част - комплект ренгенова тръба, съвместима с компютърен томограф модел SOMATOM Emotion 16 - Excel Edition,– Siemens”.
Доказателства в подкрепа на изложените мотиви не са представени.
Видно от поле V.2.) на решението, поканата се изпраща до “Сименс” ЕООД, гр. София.
 
Изводи
От описаната фактическа обстановка е видно, че в случая е налице повреда на основен компонент на компютърен томограф – рентгенова тръба. От изложеното в мотивите може да се направи заключение, че доколкото апаратът се използва при диагностициране на определени заболявания, вкл. и спешни случаи, то той е от изключителна важност за лечебното заведение. За обосновано се приема, че повредата му създава риск за живота и здравето на пациентите на болницата, които имат нужда от диагностика на компютърен томограф. Посоченото дава основание да се приеме, че e налице събитие от извънреден характер по смисъла на § 1, т. 28а от ДР на ЗОП.
Законосъобразното прилагане на чл. 90, ал. 1, т. 4 от ЗОП изисква, при полагане на дължимата грижа, възложителят да не е могъл или да не е бил длъжен да предвиди или предотврати настъпването на събитието. В конкретния случай, според изложените в решението мотиви, възложителят е осигурил текущо сервизно обслужване и поддръжка на апарата съгласно договор от 01.01.2014 г., сключен с “Сименс” ЕООД, в изпълнение на който на 03.06.2014 г. е извършена профилактика на техническото състояние на апарата. Тези твърдения обаче не са подкрепени с доказателства.
Прилагането на чл. 90, ал. 1, т. 4 от ЗОП да произтича от невъзможността за спазване на сроковете за провеждане на открита процедура, ограничена процедура или процедура на договаряне с обявление. В конкретния случай, предвид изключителната важност на апарата и възможните последици за пациентите на лечебното заведение, може да се направи заключение, че е необходима бърза подмяна на дефектиралата част.
В преписката не се споменава стойността на конкретната доставка, поради което не може да се установи дали в случая е приложим реда по Глава 8а от ЗОП. Остава неизяснено също защо за участие в процедурата е поканено само “Сименс” ЕООД.
Във връзка с изложеното, считаме, че в случая прилагането на чл. 90, ал. 1, т. 4 от ЗОП може да се приеме за законосъобразно, ако възложителят разполага с доказателства за изложените в мотивите твърдения.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура може да се приеме за законосъобразен, при условие че възложителят разполага с надлежни доказателства

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.