ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Университетска многопрофилна болница за активно лечение /УМБАЛ/ "Александровска" ЕАД - София
Адрес София 1431, ул. Св. Георги Софийски 1
Партиден номер в РОП 360
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00360-2014-0012
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 8 от ЗОП
Обект на поръчката Строителство
Предмет: Изпълнение на допълнително възникнали строително-ремонтни работи на обект: „Реконструкция и ремонт на Клиника по нефрология” в УМБАЛ „Александровска” ЕАД
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ

След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление се установи следното:

 

Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 8 от ЗОП

Посоченото от възложителя правно основание изисква едновременно да са изпълнени следните условия:

а)  наличие на предходен договор с обект услуга или строителство;

б)  настъпване на непредвидени обстоятелства;

в)  в резултат от непредвидените обстоятелства се поражда необходимост от допълнителна услуга или строителство;

г) невъзможност допълнителната услуга или строителство да се раздели технически или икономически от предмета на договора без значителни затруднения за възложителя или въпреки че може да се раздели, е съществено необходима за изпълнението му;

д) общата стойност на поръчките, с които се възлагат допълнителни услуги или строителство, да не надвишава с 50 на сто от стойността на основната поръчка;

е) поканата е изпратена до изпълнителя на предходния договор.

 

Мотиви на възложителя и представени доказателства

В Агенцията по обществени поръчки (АОП) е постъпило Решение № 261 от 19.06.2014 г. на изпълнителния директор на УМБАЛ „Александровска” ЕАД, в което са изложени мотиви за откриване на процедура на договаряне без обявление по чл. 90, ал. 1, т. 8 от ЗОП.

Приложената покана е адресирана до „ВТ Инженеринг” ООД – изпълнител на основната поръчка.

Представени са копия на Доклад № 67/12.05.2014 г. на началниците на клиниките по нефрология, ендокринология, хематология и на отделението по остеодензитометрия към УМБАЛ „Александровска” и Доклад № 69/14.05.2014 г. на началника на Клиниката по нефрология, с които директорът на лечебното заведение е уведомен за необходимостта от възлагане на дейностите по разглежданата процедура. Възложителят е изпратил в АОП Писмо изх. № 2065/19.06.2014 г. в допълнение към изложените в решението за откриване мотиви.

В раздел V.3) на решението за откриване е записано, че разглежданото договаряне без обявление е свързано с предходна процедура, вписана в Регистъра на обществените поръчки (РОП) под уникален номер (ун. №) 00360-2013-0013. След справка в РОП се установи, че се касае за проведена открита процедура за възлагане на поръчка с предмет „Реконструкция и ремонт на Клиника по нефрология” в УМБАЛ „Александровска” ЕАД”. Поръчката е възложена на „ВТ Инженеринг” ООД с Договор № 174/17.02.2014 г. на стойност 724 783.22 лв. с ДДС.


Изводи

От изложената в мотивите информация, приложените документи и извършената справка става ясно, че е налице предходен договор за строителство, сключен между възложителя и поканеното в договарянето лице. С Договор № 174/17.02.2014 г. е възложена поръчка с предмет „Реконструкция и ремонт на Клиника по нефрология” в УМБАЛ „Александровска” ЕАД”. В раздел II.3) от обявлението за откриване на процедурата е записано, че срокът на договора или крайния срок за изпълнение на поръчката е девет месеца, като в раздел IV.2.1) на същия документ е посочено, че срокът на изпълнение е критерий за оценка на офертите. С оглед на това и предвид обстоятелството, че копие от договора не е приложено като доказателство, от наличната информация може да се приеме, че той е действащ към 19.06.2014 г. – момента на откриване на договарянето.
С разглежданото договаряне се възлагат следните видове строително-ремонтни работи (СРР), изброени в мотивите за откриване на процедурата и в поканата за участие:
1. Подмяна на първоначално предвиденото в проекта саниране на мазилките по стени и тавани на сутерена посредством строителни работи с „мокри” процеси с поставяне на влагоустойчив гипсофазер съгласно заповедната книга към основната поръчка (т. 5 от поканата). Към тези дейности се прибавят и корекции по инсталации съгласно заповедната книга (т. 4 от поканата).
2. Бетонова тротоарна настилка за отводняване на сграда и канализационна система дъждовна вода и облагородяване околно пространство заден вход сутерен Клиника по нефрология (т. 1 от поканата);
3. Ремонт на тавана на стълбищната клетка в северната част на сградата на Терапевтичния блок, включващ отстраняване на падаща мазилка от тавана на сградата и обезопасяване с окачен таван (т. 3 от поканата);
4. Изграждане на ново външно стълбище и рампа за достъп на хора с увреждания на западния вход на сградата на Терапевтичния блок (т. 2 от поканата).
Като причина за възникване на нуждата от тяхното възлагане в мотивите се посочват проливни и продължителни валежи, в резултат на които са възникнали многократни наводнявания на сутерена на клиничния блок, и откъртване на стъпало, във връзка с което е регистриран инцидент с пациент. Видно от представените доклади, сутеренът се намира под Клиниката по нефрология, която е разположена на първия етаж от Терапевтичния блок към УМБАЛ „Александровска”. В Доклад № 69/14.05.2014 г. и полученото писмо са изложени причините, довели до компрометиране на мазилките по стените и таваните и направили неизпълнимо първоначално предвиденото саниране – изливащите се дъждовни води през 7 водосточни тръби, прекъснати на височина 1,60 от земята, върху повредена и неподдържана тротоарна настилка отвън около сградата, липсата на площадкова канализация за отвеждане на повърхностните и дъждовните води, както и липсата на каквато и да е вентилация. В същия доклад е посочено, че сутеренът е наводняван системно, без да се уточняват конкретни дати или периоди. Според Доклад № 67/12.05.2014 г. отходните води (мивки, мръсен канал и дъждовни води) не са изведени в обща канализация, а „са на сляпо завършващи в земята“.
Посочените обстоятелства трудно могат да се приемат за непредвидени по смисъла на § 1, т. 14б от ДР на ЗОП. Не са приложени документи, които да доказват, че прекъснатите водосточни тръби, липсата на площадкова канализация, свободно изливащите се води, видът на настилката около сградата на Терапевтичния блок и липсата на вентилация са възникнали след сключването на договора, поради което и не са могли да бъдат предвидени в предмета му. За корекциите по инсталациите и облагородяването на пространството около задния вход на сутерена не са изложени аргументи.
По отношение на дейностите, свързани с отстраняване на падащата мазилка и обезопасяване на тавана, в Писмо изх. № 2065/19.06.2014 г. възложителят посочва, че ремонтът може да бъде извършен единствено чрез изграждането на тръбно скеле в „окото” на стълбището с височина 15 м и може да се изпълни единствено от строителна фирма, използваща в момента сглобяемо скеле.
Във връзка с допълнителните дейности по външното стълбище в Писмо изх. № 2065/19.06.2014 г. се уточнява, че поради липса на финансов ресурс цялостният основен ремонт е отлаган във времето. Отбелязва се, че входът е значително амортизиран и през месец април 2014 г., по повод инцидент, предизвикан от откъртването на едно стъпало при преминаването по стълбата на пациент, последвало от оплакване, се инициира изграждането на нова външна стълба, която съгласно съвременните нормативни изисквания следва да е съоръжена и с рампа за достъп на хора с увреждания. Доказателства не са представени.
Получените в АОП документи са издадени от началници на клиники и отделение към УМБАЛ „Александровска”. Липсват извлечения от заповедната книга към строителството, възложено с основната поръчка, или други документи, изготвени от специалисти в областта на строителството.
По отношение неделимостта на допълнителните от основните дейности е важно да се отбележи, че съгласно раздел ІІ.1.5) от обявлението за поръчка с ун. № 00360-2013-0013 последната включва реконструкция и ремонт „на помещенията, в които е разположена Клиниката по нефрология”. В тази връзка може да се приеме, че СРР по т. 1 от настоящото становище попадат в тези помещения, но е спорно доколко СРР по т. 2, 3 и 4 също ще се извършват в тях. В този смисъл възниква въпросът доколко обосновано е твърдението на възложителя, че възлаганите дейности не могат да се разделят технически и икономически от предмета на основния договор.
В раздел V.3) на решението за откриване на разглежданата процедура е записано, че допълнителното строителство е на обща стойност 122 500 лв. с ДДС, която представлява под 50% от стойността на основната поръчка, възлизаща на 724 783.22 лв. с ДДС.
Приложената покана е изпратена до лицето, на което е възложена основната поръчка.Предвид изложеното провеждането на процедура на договаряне без обявление в разглеждания случай не може да се приеме за законосъобразно, тъй като представените доказателства и изложените мотиви са недостатъчни.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура не може да се приеме за законосъобразен, тъй като изложените мотиви и/или предоставените доказателства са недостатъчни

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.