ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование УНИВЕРСИТЕТСКА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ "ПРОФ. Д-Р АЛЕКСАНДЪР ЧИРКОВ" ЕАД /Университетска многопрофилна болница за активно лечение /УМБАЛ/ "Света Екатерина" - /Старо наименование - Университетска специализирана болница за активно лечение на сърдечно - съдови заболявания /УСБАЛССЗ/ "Света Екатерина" ЕАД /старо наименование - Специализирана болница за активно лечение на сърдечно-съдови заболявания "Света Екатерина" ЕАД/ /старо наименование - Университетска Национална Специализирана болница за активно лечение /УНСБАЛ/ "Света Екатерина" ЕАД//
Адрес София 1431, бул. Пенчо Славейков 52А
Партиден номер в РОП 10
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00010-2014-0009
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: „Доставка, монтаж, настройки и тестове,пускане в експлоатация и гаранционна поддръжка на ренгенова тръба (ULYSSES TUBE UNIT ANGIO, съвместима с ангиографски апарат INNOVA 2100IQ), за нуждите на “Клиника по кардиология” , при УСБАЛССЗ “Света Екатерина” ЕАД” , включително и необходимия за смяната й консумативен материал.
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на:
- авторски или други права на интелектуална собственост;
- или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Фактическа обстановка и доказателства
В Агенцията по обществени поръчки са представени Решение № РД-25-103 от 17.06.2014 г. на изпълнителния директор на УСБАЛССЗ „Св. Екатерина” ЕАД за откриване на процедура на договаряне без обявление, покана за участие в нея и доказателства.
В мотивите на решението за откриване на процедурата се твърди, че видно от сервизен рапорт № 05692456/10.05.2014 г., при диагностицирането и проведените тестове на Ангиографски апарат „INNOVA 2100IQ” са констатирани неизправности. Посочва се, че диагностиката показва отворен малък филамент, потвърден от омическото измерване. Допълва се, сервизният тест на ротора също е фалирал. Уточнява се, че заключението на сервизният рапорт обосновава необходимост от смяна на ренгенова тръба p/n D2802A; промиване и зареждане на охладителна система включително и филтъра p/n 2286434 и 5144396 и смяна на платката за контрол и ротация на анода p/n 2409043.
Необходимостта от конкретната доставка се аргументира с обстоятелството, че лечебното заведение разполага с ангиографски апарат Innova 2100IQ, производство на GE HEALTCARE, намиращ се в Клиника по кардиология - Ангиографски кабинет на лечебното заведение. Сочи се, че Ангиографският апарат има изключително важно значение за лечебният и диагностичен процес, тъй като е предназначен за диагностика и лечение на коронарни стеснения - ангиопластика и имплантиране на стентове, диагностика на сърдечни пороци, пластика на клапите (с балон), запушване на дефекти на предсърдечно ниво и т.н. Изтъква се, че апаратът е от изключително важно значение за образната диагностика при спешни състояния на инфаркт, безкръвно отваряне на артерии и периферни артерии. Поставянето на ендопротеза (при десекация на аорта) се извършва под постоянното наблюдение на ангиографски апарат. Твърди се, че с оглед нормалното протичане на лечебния процес и обслужване на пациентите е необходимо да се закупи нова рентгенова тръба, която да се монтира на апарата.
По-нататък в мотивите се уточнява, че с оторизационно писмо от 15.05.2014 г., подписано от г-н Тамаш Вамош – генерален директор Сервиз Централна Европа, ЕМЕА на GE Medical Systems SCS, производителят удостоверява, че „Софарма Трейдинг” АД е оторизирано да достави рентгенова тръба за Ангиографска система Модел Innova 2100IQ, инсталирана в УСБАЛССЗ „Света Екатерина“ ЕАД и необходимите консумативи, като в писмото се декларира, че гаранционният период на доставената от Софарма Трейдинг АД рентгенова тръба е 12 (дванадесет ) месеца от датата на въвеждане в експлоатация на доставеното медицинско изделие. Посочва се, че писмото за оторизация влиза в сила незабавно и остава в действие за срока на договора, подписан от УСБАЛССЗ „Света Екатерина“ ЕАД, София за целия период на доставка, монтаж, настройка и тестове, пускане в експлоатация и гаранционна сервизна поддръжка на доставената рентгенова тръба. Допълва се, че с оглед нормалното протичане на лечебния процес е необходимо Ангиографската система „INNOVA 2100IQ” да е технически изправна, за което е необходимо да се монтира нова оригинална рентгенова тръба.
Според възложителя описаните в мотивите обстоятелства налагат избора на процедура на договаряне без обявление, на основание чл. 90, ал. 1, т. 3, за което прилага съответните доказателства.
В подкрепа на изложените мотиви са приложени следните копия на документи:
1. Копие от Сервизен рапорт № 05692456/10.05.2014 г., в който сервизен инженер на General Electric International – Branch Bulgaria описва проблема и препоръчва посочените в мотивите дейности по отстраняването му; 
2. Копие от оторизационно писмо (придружено с официален превод на бълг. език), подписано от г-н Тамаш Вамош – генерален директор Сервиз Централна Европа, ЕМЕА на GE Medical Systems SCS. В документа се посочва, че „Софарма Трейдинг” АД е дистрибутор за България на медицински изделия, производство на GE Healtcare и е оторизирано да достави рентгенова тръба за Ангиографска система Модел Innova 2100IQ, инсталирана в УСБАЛССЗ „Света Екатерина“ ЕАД.
Видно от представената покана, за участие в поръчката се кани дружеството „Софарма Трейдинг” АД. В т. 4 на поката е посочено, че стойността на доставката е 168 000 лв. без ДДС, като тази стойност е валидна при връщане на старата рентгенова тръба.
 
Изводи
От изложената фактическа обстановка става ясно, че за реализация на възлагания договор е поканено "Софарма Трейдинг" АД. Според приложените доказателства, дружеството е оторизирано от производителя GE Medical Systems SCS да достави рентгенова тръба за Ангиографска система Модел Innova 2100IQ, инсталирана в УСБАЛССЗ „Света Екатерина“ ЕАД, заедно с необходимите консумативи.
Видно предмета на поръчката, разглежданото договаряне без обявление е за доставка и монтаж на рентгенова тръба, съвместима с ангиографския апарат INNOVA 2100IQ и необходимия за смяната консуматив. В тази връзка, прилагането на чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП може да се приеме за обосновано, ако поканеното лице е единственото, което може да реализа възлагания предмет.
Доколкото в приложения рапорт сервизираната система е указана с код, а посоченото описание не включва част от знаците, с които в мотивите се обозначава увреденият уред, то възложителят следва да разполага и с доказателства, че се касае за един и същи апарат.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура може да се приеме за законосъобразен, при условие че възложителят разполага с надлежни доказателства

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.