ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Средно общообразователно училище/СОУ/ - Вела Благоева, гр. Велико Търново
Адрес гр. Велико Търново 5000, ул. КОНСТАНТИН ПАНИЦА № 1
Партиден номер в РОП 2897
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 02897-2014-0002
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: "Доставка на учебници и учебни помагала за безвъзмездно ползване от децата и учениците от подготвителна група и от I до VII клас за учебната 2014/2015 год. по обособени позиции, както следва: ОБОСОБЕНА ПОЗИЦИЯ 1 – Издателство „Просвета - София” АД; ОБОСОБЕНА ПОЗИЦИЯ 2 – Издателство „Анубис – Булвест” ООД; ОБОСОБЕНА ПОЗИЦИЯ 3 – Издателство „Пиърсън едюкейшън – Лонгман”, представлявано от „С.А.Н.-ПРО” ООД; ОБОСОБЕНА ПОЗИЦИЯ 4 – Издателство „Експрес Пъблишинг”, представлявано от „Юнивърс” ЕООД; ОБОСОБЕНА ПОЗИЦИЯ 5 – Издателство „Бит и техника” ООД; ОБОСОБЕНА ПОЗИЦИЯ 6 – Издателство „Архимед 2” ЕООД; ОБОСОБЕНА ПОЗИЦИЯ 7 – Издателство “Слово”; ОБОСОБЕНА ПОЗИЦИЯ 8 – Издателство „Педагог 6”
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на:
- авторски или други права на интелектуална собственост;
- или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Фактическа обстановка и доказателства
В Агенцията по обществени поръчки е представено Решение №859 от 23.05.2014г.  на директора на СОУ „Вела Благоева“, гр. Велико Търново за откриване на процедура на договаряне без обявление по чл. 90, ал. 1, т. 3 ЗОП.
В мотивите на решението за откриване на настоящата процедура, възложителят се позовава на §1, ал.3 от ДР на Закона за народната просвета, съгласно които министърът на образованието и науката одобрява със заповед учебниците и учебните помагала за системата на народната просвета след установяване на съответствието им с държавните образователни изисквания по чл.16, т.3, 7 и 9 от Закона за народната просвета и съгласно чл.3 от Наредба № 5/15.05.2003г. не повече от три учебника по един учебен предмет за всеки клас и за период не по-малък от определения в чл.14 от Закона за степента на образование, общообразователния минимум и учебния план. Възложителят уточнява, че условията и реда за оценяване и одобряване на учебници и учебни помагала за системата на народната просвета са посочени в Наредба №5 от 15.05.2003г за оценяване и одобряване на учебници и учебни помагала. В решението са цитирани заповеди № РД-09-122/29.01.2014г. и № РД-09-296/27.02.2014г. на министъра на образованието и науката е утвърден списък на одобрените учебници, които ще се използват в системата на народната просвета за учебната 2014/2015 година, както и  заповед № 09-68/16.01.2014г. на министъра на образованието и науката e утвърден график на дейностите и са дадени изрични указания относно осигуряването на учебници и учебни помагала за безвъзмездно ползване от децата в подготвителна група и учениците от I до VII клас в държавните, общинските и частните детски градини и училища за учебната 2014/2015г. Възложителят изтъква, че в изпълнение на горепосочените указания е проведено заседание на Педагогическия съвет при СОУ „Вела Благоева” – град Велико Търново, на което по предложение на учителите е взето решение: 6-4-410 относно избора на учебници и учебни помагала за учебната 2014/2015г. Възложителят отбелязва, че във връзка с гореизложеното, поканените в договарянето кандидати притежават авторски и изключителни права на издаване и разпространение на учебници и учебни помагала като това право им е признато и утвърдено от МОН и в тази връзка възлагането на други лица би довело до нарушаване на авторските права или други права на интелектуалната собственост, както и на правото на педагозите да избират учебниците и учебните помагала, по които ще преподават през съответната учебна година. Възложителят посочва, че със заповед №РД 22-704/10.05.2014 г. кметът на Община Велико Търново е взел решение директорите на училища да закупуват учебниците и учебните помагала по реда на ПМС №104/10.05.2003 г.
В поле V.2) от решението е посочено, че поканата за участие ще бъде отправена до следните лица: за Обособена позиция 1 – до издателство „Просвета - София” АД; за Обособена позиция 2 – до издателство „Анубис – Булвест” ООД; за Обособена позиция 3 – до издателство „Пиърсън едюкейшън – Лонгман”, представлявано от „С.а.н.-Про” ООД; за Обособена позиця 4 – до издателство „Експрес Пъблишинг”, представлявано от „Юнивърс” ЕООД; за Обособена позиция 5 – до издателство „Бит и техника” ООД; за Обособена позиция 6 – до издателство „Архимед 2” ЕООД; за Обособена позиция 7 – до издателство “Слово”; за Обособена позиция 8 – до издателство „Педагог 6”.
Към настоящия момент в АОП не са представени доказателства в подкрепа на изложените в мотивите на решението твърдения.
Справка на интернет страницата на МОН установява, че със Заповеди № РД 09-122/29.01.2014 г. и № РД 09-296/27.02.2014 г. са утвърдени списъците на одобрените учебници, предназначени за ползване през учебната 2014/2015 г., а със заповед № РД 09-121/29.01.2014г. на министъра на образованието и науката е утвърден списък на одобрените учебни помагала за предучилищно възпитание и подготовка.  При прегледа им се установява, че посочените в поле V.2) от решението лица фигурират в указаните списъци, с изключение на дружеството „Анубис-Булвест“ ООД. Във връзка с издателство „Анубис-Булвест“ ООД се установява, че в списъците фигурират две отделни юридически лица ИК „Анубис“ и издателство „Булвест 2000“ ООД.
 
Изводи
Учебниците и учебните помагала се приемат обект на авторско право по смисъла на чл. 3, ал. 2, т. 3 от Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). В съдържанието на авторското право като основно имуществено право се включва изключителното право на автора да използва създаденото от него произведение и да разрешава използването му от други лица (чл. 18, ал. 1 от ЗАПСП). Относно учебниците, за използване се счита “възпроизвеждането” и “разпространението сред неограничен брой лица на оригинала или екземпляри от произведението” (чл. 18, ал. 2, т. 1 и 2 от ЗАПСП). Тези права могат да бъдат отстъпвани от автора на друго лице с договор за използване на произведението. Това предполага доказването им с представяне на този договор.
Съгласно чл. 12, ал. 1, т. 3 от Наредба № 5 от 15.05.2003 г., при кандидатстване в процедурата за одобряване на учебник, задължително се представя копие или извлечение от издателски или друг договор, удостоверяващ правото на възпроизвеждане и разпространение. Последното означава, че притежаването на тези права от издателя се изследва и удостоверява в рамките на регламентираната процедура за одобряване на учебници.
Съгласно чл. 6, ал. 1 от Наредба № 5/15.05.2003 г. за оценяване и одобряване на учебници и учебни помагала, за всяка учебна година министърът на образованието и науката утвърждава списък на одобрените учебници, които ще се ползват в системата на народната просвета. Съгласно ал. 2 на същата разпоредба, този списък съдържа наименованието на учебника, името на автора, издателя и годината на изданието. Изборът на учебници и помагала, по които да се осъществява учебния процес, се извършва от конкретното училище.
В разглеждания случай, от изложените мотиви става ясно, че е проведено заседание на Педагогическия съвет при СОУ „Вела Благоева“, гр. Велико Търново е взето решение 6-4-410 за избор на учебници и учебни помагала за учебната 2014/2015 в училището. Протоколът от посоченото заседание не е представен в АОП. Не са приложени и покани за участие.
Предвид изложеното, прилагането на чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП може да се приеме за законосъобразно единствено, при условие, че  възложителят може да докаже, че учебниците и помагалата, чиято доставка възлага, са били избрани от Педагогическия съвет на училището. Допълнително условие е дружеството „Анубис-Булвест“ ООД да притежава изискваните от закона права да реализира тази част от поръчката, за която е поканено.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура може да се приеме за законосъобразен, при условие че възложителят разполага с надлежни доказателства

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.