ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Основно училище "Христо Ботев", гр. Добрич
Адрес гр. Добрич 9300, ул.ЦАР САМУИЛ № 14
Партиден номер в РОП 1645
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 01645-2014-0001
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: „Доставка на учебници и учебни помагала за безвъзмездно ползване от децата/учениците в подготвителна група и от първи до седми клас по класове и учебни предмети” за учебната 2014/2015 година в ОУ ”Христо Ботев” гр. Добрич по обособени позиции: Обособена позиция № 1: Учебници и учебни помагала, издадени от издателство „Анубис-Булвест” ООД, ИК „Анубис”, Булвест 2000” Обособена позиция № 2: Учебници и учебни помагала, издадени от издателство „ Архимед” Обособена позиция № 3: Учебници и учебни помагала, издадени от издателство „ Бит и техника”ООД Обособена позиция № 4: Учебници и учебни помагала, издадени от издателство „ Педагог 6” Обособена позиция № 5: Учебници и учебни помагала, издадени от издателство „Просвета-София” АД, „АзБуки-Просвета” ЕООД, ИК „Прозорец“ Обособена позиция № 6: Учебници и учебни помагала, издадени от издателство „ С.А.Н.ПРО”ООД Обособена позиция № 7: Учебници и учебни помагала, издадени от издателство „ Даниела Убенова” Обособена позиция № 8: Учебници и учебни помагала, издадени от издателство „Слово”
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на:
- авторски или други права на интелектуална собственост;
- или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Фактическа обстановка и доказателства
В Агенцията по обществени поръчки е представено Решение №РД 18-190 от 12.05.2014г. на директора на ОУ „Хр. Ботев“, гр. Добрич за откриване на процедура на договаряне без обявление по чл. 90, ал. 1, т. 3 ЗОП.
В решението е посочено, че е избрана процедура по чл.90, ал.1, т.3 от ЗОП с предмет „Доставка на учебници и учебни помагала за безвъзмездно ползване от децата/учениците в подготвителна група и от първи до седми клас по класове и учебни предмети” за учебната 2014/2015 година в ОУ ”Христо Ботев” гр. Добрич. Възложителят отбелязва, че възлагането на обществената поръчка на лица, различни от поканените, би довело до нарушаване на авторски и други права на интелекттуалната собственост.
В поле V.2) от решението е посочено, че поканите за участие  по отделните обособени позиции са адресирани до следните издателства: Обособена позиция № 1: Учебници и учебни помагала, издадени от издателство „Анубис-Булвест” ООД, ИК „Анубис”, Булвест 2000” Обособена позиция № 2: Учебници и учебни помагала, издадени от издателство „ Архимед” Обособена позиция № 3: Учебници и учебни помагала, издадени от издателство „ Бит и техника”ООД Обособена позиция № 4: Учебници и учебни помагала, издадени от издателство „Педагог 6” Обособена позиция № 5: Учебници и учебни помагала, издадени от издателство „Просвета-София” АД, „АзБуки-Просвета” ЕООД, ИК „Прозорец“ Обособена позиция № 6: Учебници и учебни помагала, издадени от издателство „ С.А.Н.ПРО”ООД Обособена позиция № 7: Учебници и учебни помагала, издадени от издателство „Даниела Убенова” Обособена позиция № 8: Учебници и учебни помагала, издадени от издателство „Слово”.
Към настоящия момент в  АОП не са представени доказателства относно проведения избор на учебници и учебни помагала.
От проведена справка на интернет страницата на МОН е видно, че със Заповеди № РД 09-122/29.01.2014 г. и № РД 09-296/27.02.2014 г. са утвърдени списъците на одобрените учебници, предназначени за ползване през учебната 2014/2015 г., а със заповед № РД 09-121/29.01.2014г. на министъра на образованието и науката е утвърден списък на одобрените учебни помагала за предучилищно възпитание и подготовка.
Съпоставката им със съдържащата се в решението за откриване на настоящата процедура, информация потвърждава, че поканените за участие в договарянето дружества фигурират като издатели на одобрени учебници за учениците от I до VII клас за учебната 2014/2015 година, с изключение на издателство „Анубис-Булвест“ ООД и „Слово“.
Във връзка с издателство „Анубис – Булвест” ООД се установява, че последното не е отбелязано в утвърдените с цитираните заповеди списъци. В тях присъстват две отделни юридически лица, с наименования съответно „Булвест – 2000“ ООД и ИК „Анубис“ ООД.
 
Изводи
В съответствие с нормата на чл. 3, ал. 2, т. 3 от Закона за авторското право и сродните му права учебните помагала представляват обект на авторско право. По смисъла на чл. 18, ал. 2, т. 1 и т. 2 от Закона за авторското право и сродните му права, е използвано понятието “възпроизвеждане” и “разпространение сред неограничен брой лица на оригинала или екземпляри от произведението”.
В конкретния случай, в нарушение на чл. 20 б от ЗОП и на чл. 50, ал. 2 от ППЗОП не са посочени факти и не са представени доказателства, потвърждаващи  наличие на взето от педагогическия съвет на училището, решение за избор на учебници и учебни помагала на поканените издателства, аргументиращи прилагането на чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП. Не са представени и придружаващи решението за откриване на процедурата, покани за участие в договарянето.
В случая от информацията, налична на страницата на МОН, е видно, че в списъците с одобрените учебници и учебни помагала за учебната 2014/2015 г., както и в списъка с издателствата, които ще разпространяват учебници и учебни помагала за учениците от I до VII клас за учебната 2014/2015 г., фигурират лицата, поканени за участие в процедурата, но отсъства информация относно видовете учебници и помагала и техните автори и за подхода, възприет от възложителя по отношение на техния избор /решение на педагогическия съвет, протоколи и.т.н/.
В случая липсват доказателства в подкрепа на изложените мотиви, предвид което, не може да се изрази становище за законосъобразност при избора на процедура.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура не може да се приеме за законосъобразен, тъй като изложените мотиви и/или предоставените доказателства са недостатъчни

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.