ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование 108-мо Средно общообразователно училище /СОУ/ "Никола Беловеждов" гр. София
Адрес гр. София 1592, район Искър, ж.к. ДРУЖБА 1
Партиден номер в РОП 4433
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 04433-2014-0001
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: „ Доставка на учебници и учебни помагала за безвъзмездно ползване за децата от подготвителна група и учениците от 1-ви до 7-ми клас на 108 СОУ „Никола Беловеждов”, гр. София за учебната 2014 - 2015 година” по четири обособени позиции”, които са: Обособена позиция №1- Издателство "ПРОСВЕТА-СОФИЯ" АД, Обособена позиция № 2- Издателство Анубис –Булвест” ООД, Обособена позиция № 3- Издателство „Пиърсън Едюкейшън-Лонгман” ”, представлявано от „С.А.Н.ПРО” ООД, Обособена позиция № 4- Издателство „Бит и техника“ ООД, Обособена позиция № 4- Издателство „Педагог 6“ СД, Обособена позиция № 4- Издателство „Изкуства“
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на:
- авторски или други права на интелектуална собственост;
- или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Фактическа обстановка и доказателства
В Агенцията по обществени поръчки са представени Решение 914 от 28.04.2014г.  на директора на 108 СОУ „Никола Беловеждов“, гр. София за откриване на процедура на договаряне без обявление по чл. 90, ал. 1, т. 3 ЗОП и покана.
В мотивите на решението възложителят се позовава на §1, ал.3 и ал.4 от Допълнителните разпоредби на Закона за народната просвета, съгласно които Министърът на образованието, младежта и науката одобрява със заповед учебниците и учебните помагала за системата на народната просвета и издателствата след установяване на съответствието им с държавните образователни изисквания по чл.16, т. 3, 7 и т. 9, но не повече от три учебника по един учебен предмет за всеки клас и за период не по-малък от определения в чл.14 от Закона за степента на образование, образователния минимум и учебния план. Възложителят посочва, че условията и реда за оценяване и одобряване на учебници и учебни помагала за системата за народната просвета са регламентирани в Наредба № 5 от 15.05.2003 година за оценяване и одобряване на учебници и учебни помагала. Възложителят изтъква, че мотивите за избора на процедурата по реда на чл. 90, ал.1, т. 3 от ЗОП са свързани с факта, че възлагането на обществената поръчка, в частност по съответната обособена позиция на друго лице, би довело до нарушаване на авторски или други права на интелектуалната собственост. В решението се пояснява, че при възлагане на  конкретната обществена поръчка  при избора на вид процедура са взети предвид следните нормативни документи:
-Заповед № РД 09-122/29.01.2014 г.;
-Заповед № РД 09-296/27.02.2014 г. на Министъра на МОН за одобряване на учебници и учебните помагала, които ще се ползват в системата на народната просвета за учебната 2014/2015 година;
 -Заповед № РД 09-68/16.01.2014 г. на Министъра на МОН, с която е одобрен графикът на дейностите за осигуряване на учебници и учебни помагала за безвъзмездно ползване от децата в предучилищните групи и от учениците от І до VІІ клас за 2014/2015 г.;
 -Решение за избор на учебници и учебни помагала за учебната 2014/2015 учебна година от Педагогическия съвет на 108 СОУ „Никола Беловеждов”, гр. София, взето с протокол № 8 / 10.03.2014 г. по предложение на помощник директора по учебната дейност, съгласувано с екипа учители, които ще преподават в подготвителния, началния и прогимназиалния етап на образование, представени на Директора на училището.
Възложителят посочва в решението, че в 108 СОУ „Никола Беловеждов”, гр. София, за учебната 2014/2015 година доставката на учебници и учебни помагала от страна на одобрените от Министърът на образованието, младежта и науката общо издателства надхвърля общо стойността на сумата от 20 000 лв. без ДДС. В решението се посочва, че предвид  обстоятелството, че учебниците вече са утвърдени, както и че са оповестени издателствата с авторски права, е целесъобразно с настоящата процедура на договаряне без обявление да бъдат канени всички лица с авторски права по реда и контрола, който се осъществява от АОП.  Възложителят посочва, че  поканените в договарянето кандидати по т. V.2 от настоящото решение притежават авторски и изключителни права за издаване и разпространение на учебници и учебни помагала, като това право им е признато и утвърдено от Закон за авторското право и сродните му права.
В поле V.2) от решението е отбелязано, че поканата за участие по отделните обособени позиции ще бъде отправена до следните лица: Издателство „Просвета-София“ АД, Издателство Анубис –Булвест” ООД, Издателство „Пиърсън Едюкейшън-Лонгман”, представлявано от „С.а.н.Про” ООД, Издателство „Бит и техника“ ООД, Издателство „Педагог 6“ СД, Издателство „Изкуства“.
От прегледа им се установява, че поканените за участие в договарянето дружества фигурират като издатели на одобрените с решението и поканата учебници и техните автори. Посочените учебни помагала за предучилищна подготовка ПГ на издателство „Изкуства“ не фигурират в утвърдения със заповед № РД-09-121/29.01.2014г. на министъра на образованието списък с одобрени учебни помагала за предучилищна подготовка. В списъка не присъства и посоченото издателство „Изкуства“. Издателството  е посочено в списъка на одобрените учебни помагала в периода 2003-2013г. съгласно действащата Наредба № 5 от 2003г. за оценяване и одобряване на учебници и учебни помагала, но в цитирания списък са включени само някои от посочените в поканата помагала /“Хартиени вълшебства“ за II, III- група и ПГ, но не за IV група, както е посочено, „Пъстро календарче“ за ПГ/. Във връзка с „Анубис – Булвест” ООД се установява следното: поканата за участие е адресирана до „Анубис- Булвест“ ООД, но в таблицата с информация за учебниците, техните автори и съответните издателства, включена в същата покана, както и в утвърдените с цитираните заповеди на министъра списъци присъстват две отделни юридически лица, с наименования „Булвест – 2000“ ООД и ИК „Анубис“ ООД.
 
Изводи
Видно от изложените мотиви, доставката на учебници и учебни помагала, предмет на настоящото договаряне е обект на авторско право по смисъла на чл. 3, ал. 2, т. 3 от Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП), като авторът е носител на изключителното право за използване създаденото от него произведение и за разрешаване използването му от други лица /чл. 18, ал. 1 от ЗАПСП/. Визираните права обикновено са отстъпвани от автора на издателя чрез договор, удостоверяващ правото на възпроизвеждане и разпространение, а притежанието им се изследва в рамките на процедурата за одобряване на учебници, при която съответният учебник се включва в списъка, утвърден от министъра на образованието и науката. Изложеното е основание да се счита, че доставката на учебници и учебни помагала принципно може да се реализира по реда на чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
Същевременно, съгласно § 1, т. 3 от ДР на ЗНП, министърът на образованието и науката одобрява със заповед учебниците за системата на народната просвета след установяване на съответствието им с държавните образователни изисквания, но не повече от три учебника по един учебен предмет за всеки клас и за период не по - малък от определения в чл. 14 от Закона за степента на образование, общообразователния минимум и учебния план. Съгласно чл. 6, ал. 1 и 2 от Наредбата за оценяване и одобряване на учебници и учебни помагала, такъв списък се утвърждава всяка учебна година, като той съдържа наименованието на учебника, името на автора, издателя и годината на изданието. Изборът на конкретни учебници, респ. учебни помагала, е проведен от съответното училище, който в случая не е приложен, но в мотивите на решението се посочва наличие на издадени решения за избор на учебници и учебни помагала от Педагогическия съвет по предложение на учителите, които ще преподават в съответния клас, представени на директора.
В случая от информацията, налична на страницата на МОН, е видно, че в списъците с одобрените учебници и учебни помагала за учебната 2014/2015 г., както и в списъка с издателствата, които ще разпространяват учебници и учебни помагала за учениците от I до VII клас за учебната 2014/2015 г., фигурират учебниците и лицата, поканени за участие в процедурата, с изключение на издателство „Анубис-Булвест“ ООД и издателство „Изкуства“, което не фигурира в утвърдения със заповед № РД-09-121/29.01.2014г. на министъра на образованието списък с одобрени учебни помагала за предучилищна подготовка.
С оглед на изложеното, прилагането на чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП може да се приеме за обосновано,  единствено при условие, че възложителят разполага с конкретни доказателства, относно притежаваните права за разпространение на учебниците и учебните помагала на поканените от възложителя лица.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура може да се приеме за законосъобразен, при условие че възложителят разполага с надлежни доказателства

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.