ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Средно общообразователно училище "Иван Вазов", гр. Вършец
Адрес гр. Вършец 3540, ул. ЦАР ИВАН АСЕН № 19
Партиден номер в РОП 1837
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 01837-2014-0001
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: Доставка на учебници и учебни помагала за безвъзмездно ползване на учениците от І-ви до VІІ-ми клас при СОУ "Иван Вазов" гр. Вършец за учебната 2014/2015 година по шест обособени позиции. Обособена позиция № 1 - Издателство "Архимед 2" ЕООД; Обособена позиция № 2 - Издателство "Експрес Пъблишинг", представлявано от "Юнивърс" ЕООД - гр. Първомай; Обособена позиция № 3 - Издателство "Просвета-София" АД; Обособена позиция № 4 - Издателство "Анубис-Булвест" ООД; Обособена позиция № 5 - Издателство "Пиърсън Едюкейшън-Логман", представлявано от "С.А.Н. ПРО" ООД - гр. Варна; Обособена позиция № 6 - Издателство "Бит и техника" ООД.
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на:
- авторски или други права на интелектуална собственост;
- или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Фактическа обстановка и доказателства
В Агенцията по обществени поръчки е представено Решение № 988 от 29.04.2014 г. на директора на Средно общообразователно училище „Иван Вазов“, гр. Вършец за откриване на процедура на договаряне без обявление.
В мотивите за избор на процедура се посочва, че съгласно § 1, ал. 3 и 4 от Допълнителните разпоредби на Закона за народната просвета, министъра на образованието и науката одобрява със заповед учебниците и учебните помагала за системата на народната просвета и издателствата след установяване на съответствието им с държавните образователни изисквания по чл. 16, т. 3, 7 и 9, но не повече от три учебника по един учебен предмет за всеки клас и за период не по-малък от определения в чл. 14 от Закона за степента на образованието, общообразователния минимум и учебния план. Отбелязва се, че условията и редът за оценяване и одобряване на учебници и учебни помагала за системата на народната просвета са посочени в Наредба № 5 от 15.05.2003 г. за оценяване и одобряване на учебници и учебни помагала. Уточнява, че мотивите за избора на процедурата по реда на чл. 90, ал.1, т. 3 от ЗОП са свързани с факта, че възлагането на обществената поръчка, в частност по съответната обособена позиция на друго лице, би довело до нарушаване на авторски или други права на интелектуалната собственост. Допълва се, че съгласно Заповед № РД 09-122/29.01.2014 г. и Заповед № РД 09-296/27.02.2014 г. министърът на образованието и науката е утвърдил списъци на одобрените учебници, които ще се ползват в системата на народната просвета за учебната 2014/2015 г. Отбелязва се още, че със Заповед № РД 09-68/16.01.2014 г., е одобрен График на дейностите за осигуряване на учебници и учебни помагала за безвъзмездно ползване от децата в подготвителна група и учениците от I до VII клас за 2014/2015 г. Посочва се, че процедурата е съобразена с решения за избор на учебници и учебни помагала за учебната 2014/2015 г., от Педагогическия съвет на СОУ „Иван Вазов“, взети с Протокол № 9 от 12.03.2014 г., по предложение на помощник директора по учебната дейност, съгласувано с екипа учители, които ще преподават в началния и прогимназиалния етап на образование, представени на Директора на училището.
В мотивите се твърди, че за учебната 2014/2015 година доставката на учебници и учебни помагала от страна на одобрените от Министърът на образованието и науката издателства надхвърля общо стойността на сумата от 20 000 лв. без ДДС. Утонява и, че поради обстоятелството, че учебниците вече са утвърдени, както и са оповестени издателствата с авторски права е целесъобразно с настоящата процедура на договаряне без обявление да бъдат канени всички лица с авторски права по реда и контрола, който се осъществява от АОП.
В поле V.2) на решението се посочва, че покани за участие в процедурата на договаряне ще се изпратят до издателствата: „Архимед 2“ ЕООД, „Експрес Пъблишинг“, представлявано от „Юнивърс“ ЕООД - гр. Първомай, „Просвета-София“ АД, „Анубис-Булвест“ ООД, „Пиърсън Едюкейшън – Логман“, представлявано от „С.А.Н. ПРО“ ООД - гр. Варна, „Бит и техника“ ООД., но същите не са представени.
В подкрепа на изложените в решението мотиви не са представени доказателства.
Проверка на Интернет страницата на МОН установи, че със Заповед № РД 09-122/29.01.2014 г. и последваща, допълваща я Заповед № РД 09-296/27.02.2014 г. са утвърдени списъците на одобрените учебници за учениците от I до VII клас, които ще се ползват през учебната 2014/2015 г., а със Заповед № РД 09-121/29.01.2014 г. е одобрен списъкът на учебните помагала за предучилищно възпитание и подготовка за предстоящата учебна година. При преглед на списъците с одобрените учебници и учебни помагала за учебната 2014/2015 г., както и на издателствата, които ще ги разпространяват, достъпни на страницата на МОН, се установи, че поканените три дружества (съгласно поле V.2) от решението за откриване на процедурата) фигурират като издатели на одобрени учебници и учебни помагала за предстоящата учебна година. По отношение на издателство „Анубис–Булвест” ООД се установи, че в посочените списъци присъстват две отделни юридически лица, с наименования „Булвест–2000“ ООД и ИК „Анубис“ ООД. В публикувания списък с информация за издателствата, които ще разпространяват учебници и учебни помагала за учениците от I до VII клас за учебната 2014/2015 г., двете дружества – „Булвест–2000“ ООД и ИК „Анубис“ ООД са вписани заедно в т. 3.
Покана за участие не е представена и в тази връзка липсва информация относно конкретните учебници и помагала, които се предвижда да достави всяко едно от поканените издателства.
 
Изводи
Видно от описаната фактическа обстановка и представените доказателства, конкретното възлагане касае доставка на учебници и учебни помагала, които са обект на авторско право по смисъла на чл. 3 от Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). Съгласно чл. 18, ал. 1 от същия закон, авторът има изключителното право да използва създаденото от него произведение и да разрешава използването му от други лица. Тези права обикновено са отстъпвани от автора на издателя посредством договор, удостоверяващ правото на възпроизвеждане и разпространение. Притежанието на визираните права се изследва в рамките на процедурата за одобряване на учебници, при която съответният учебник се включва в списъка, утвърден от министъра на образованието и науката. Изложеното дава основание за извод, че доставката на учебници и учебни помагала принципно може да се реализира на основание чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
Същевременно, съгласно § 1, т. 3 от ДР на Закона за народната просвета, министърът на образованието и науката одобрява със заповед учебниците за системата на народната просвета след установяване на съответствието им с държавните образователни изисквания, но не повече от три учебника по един учебен предмет за всеки клас и за период не по-малък от определения в чл. 14 от Закона за степента на образование, общообразователния минимум и учебния план. Съгласно чл. 6, ал. 1 и 2 от Наредбата за оценяване и одобряване на учебници и учебни помагала, такъв списък се утвърждава всяка учебна година, като той съдържа наименованието на учебника, името на автора, издателя и годината на изданието. Изборът на конкретни учебници, респ. учебни помагала, се извършва от съответното училище.
В конкретния случай, от мотивите на възложителя става ясно, че на 12.03.2014 г. е проведено заседание на Педагогическия съвет при училището, на което е взето решение за избор на учебници и учебни помагала за децата в подготвителна група и учениците от първи до седми клас за 2014/2015 година. Протоколът от посоченото заседание обаче не е представен в АОП, поради което не може да се установи кои точно са избраните учебници и помагала и дали попадат в списъците на одобрени учебници и помагала, утвърдени от министъра на образованието и науката за предстоящата учебна 2014/2015 г. Доколкото в случая не са изпратени покани за участие, остава неясно и дали всеки един от издателите е поканен в настоящото договаряне за тези учебници и учебни помагала, чиито права притежава и дали именно за тях е избран от Педагогическия съвет на СОУ „Иван Вазов“, гр. Вършец.
Предвид изложеното, прилагането на чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП може да се приеме за законосъобразно само, ако възложителят може да докаже, че поканените лица в разглежданото договаряне са издатели на учебниците и учебните помагала, предмет на доставка. Допълнително условие се явява, възложителят да разполага с доказателства, че учебниците и помагалата, чиято доставка възлага, са одобрени от министъра на образованието и науката за ползване през учебната 2014/2015 г., и че именно тези учебници и учебни помагала са били избрани от Педагогическия съвет на училището.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура може да се приеме за законосъобразен, при условие че възложителят разполага с надлежни доказателства

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.