ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Основно училище/ОУ/ - Васил Априлов, гр. Русе
Адрес гр. Русе 7013, кв. ЗДРАВЕЦ-ИЗТОК бул. ЛИПНИК № 78
Партиден номер в РОП 2473
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 02473-2014-0001
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: Доставка на учебници и учебни помагала за ученици от подготвителни групи и I-VII клас за учебната 2014/2015 учебна година на ОУ "Васил Априлов" гр, Русе по 6 обособени позиции, както следва: Обособена позиция № 1: Издателство „Просвета - София“ АД; Обособена позиция № 2: Издателска къща „Анубис-Булвест“ ООД; Обособена позиция № 3: Издателство „Даниела Убенова - Даниела Биланска“ ЕТ; Обособена позиция № 4: Издателство „Бит и техника“ ООД; Обособена позиция № 5: Издателство „Експрес Пъблишинг“, представлявано от „Юнивърс“ ЕООД; Обособена позиция № 6: Издателство „Пиърсън Едюкейшън Лонгман“, представлявано от „С.А.Н. Про“ ООД.
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на:
- авторски или други права на интелектуална собственост;
- или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Фактическа обстановка и доказателства
В Агенцията по обществени поръчки са представени Решение № 1 от 28.04.2014 г. на директора на ОУ “Васил Априлов”, гр. Русе за откриване на процедура на договаряне без обявление по чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП и покани за участие в нея.
В мотивите за избор на процедура се посочва, че съгласно § 1, ал. 3 и 4 от Допълнителните разпоредби на Закона за народната просвета (ЗНП), министърът на образованието и науката одобрява със заповед учебниците и учебните помагала за системата на народната просвета и издателствата след установяване на съответствието им с държавните образователни изисквания по чл. 16, т. 3, 7 и т. 9 от ЗНП. Допълва се, че се одобряват не повече от три учебника по един учебен предмет за всеки клас и за период не по-малък от определения в чл. 14 от Закона за степента на образование, образователния минимум и учебния план. Прави се уточнението, че условията и редът за оценяване и одобряване на учебници и учебни помагала за системата за народната просвета са посочени Наредба № 5 от 15.05.2003 г. за оценяване и одобряване на учебници и учебни помагала.
По-нататък се изтъква, че за определяне вида на процедурата се взети предвид Заповеди №№ РД 09-122/29.01.2014 г. и РД 09-296/27.02.2014 г. на министъра на образованието и науката за одобряване на учебници и учебните помагала, които ще се ползат в системата на народната просвета за учебната 2014/2015 г. и графикът на дейностите за осигуряване на учебници и учебни помагала за безвъзмездно ползване от децата от подготвителни групи и учениците от І до VІІ клас за 2014/2015 г., заедно със Списък на одобрените учебници, които ще се ползват през учебната 2014/2015 г.
Твърди се, че е налице решение за избор на учебници и учебни помагала от Педагогическия съвет на ОУ “Васил Априлов”, гр. Русе по предложение на учителите, които ще преподават в съответния клас и съгласувано с екипа учители, които ще преподават в началния етап на основната степен на образование (изготвен протокол № 12/13.03.2014 г.).
В заключение се изразява мнение, че поканените в договарянето участници притежават авторски и изключителни права за издаване и разпространение на учебници и учебни помагала, като това право им е признато и утвърдено от Закон за авторското право и сродните му права (ЗАПСП).
В поле V.2) на решението за откриване е записано, че лицата до които се изпраща поканата за участие в процедурата на договаряне без обявление са следните: по обособена позиция № 1 - „Просвета – София” АД; по обособена позиция № 2 - „Анубис – Булвест” ООД; по Обособена позиция № 3 - „Даниела Убенова – Даниела Балканска” ЕТ; по обособена позиция № 4 - „Бит и техника” ООД; по обособена позиция № 5 - „Експрес Пъблишинг”, представлявано от “Юниверс” ЕООД и по обособена позиция № 6 – “Пиърсън Едюкейшън Лонгман”, представлявано от “С.А.Н. Про” ООД. Информацията се потвърждава от приложените покани.
В подкрепа на изложените мотиви не са представени доказателства.
Справка на електронната страница на МОН показва, че на нея са публикувани Списъкът на одобрените учебници, които ще се ползват в системата на народната просвета за учебната 2014/2015 година, утвърден със Заповед № РД 09-122/29.01.2014 г., изменена със Заповед № РД 09-514/07.04.2014 г. на министъра на образованието и науката, и Списъкът на одобрените учебници за III и VII клас, които ще се използват в системата на народната просвета за учебната 2014/2015 година, утвърден със Заповед № РД 09-296/27.02.2014 г. на министъра на образованието и науката. Чрез страницата на МОН е достъпна и Заповед № РД 09-320/04.03.2014 г. на министъра на образованието и науката за одобрение на учебни помагала.
При преглед на посочените списъци става ясно, че в тях „Просвета – София” АД, „Бит и техника” ООД, „Юнивърс” ЕООД; „С.А.Н. Про” ООД и ЕТ “Даниела Убенова – Биланска” са посочени като издатели на одобрени учебници и помагала. Относно „Анубис – Булвест“ ООД се установява, че в посочените списъци присъстват две отделни юридически лица с наименования ИК „Анубис“ ООД и „Булвест 2000“ ООД. Прави впечатление, че под т. 3, в публикувания от МОН списък с информация за издателствата, които ще разпространяват учебници и учебни помагала за учениците от I до VII клас за учебната 2014/2015 г. двете дружества – ИК „Анубис“ ООД и „Булвест 2000“ ООД са вписани заедно.
 
Изводи
Учебниците и учебните помагала представляват обект на авторско право по смисъла на чл. 3, ал. 2, т. 3 от ЗАПСП. В съдържанието на авторското право като основно имуществено право се включва изключителното право на автора да използва създаденото от него произведение и да разрешава използването му от други лица (чл. 18, ал. 1 от ЗАПСП). Относно учебниците, използването е “възпроизвеждането” и “разпространението сред неограничен брой лица на оригинала или екземпляри от произведението” (чл. 18, ал. 2, т. 1 и 2 от ЗАПСП).
Съгласно § 1, ал. 3 от ДР на ЗНП, министърът на образованието и науката утвърждава списък на одобрените учебници, които ще се ползват в системата на народната просвета, но не повече от три учебника по един учебен предмет за всеки клас. Този списък съдържа наименованието на учебника, името на автора, издателя и годината на изданието (чл. 6, ал. 2 от Наредба № 5/15.05.2003 г. на МОН. Съгласно чл. 12, ал. 1, т. 3 от същата наредба, при кандидатстване в процедурата за одобряване на учебника задължително се представя копие или извлечение от издателски или друг договор, удостоверяващ правото на възпроизвеждане и разпространение. Това означава, че притежаването на визираните права се изследва в рамките на процедурата за одобряване на учебници, при която съответният учебник се включва в списъка, утвърден от министъра на образованието и науката. Изложеното дава основание за извод, че доставката на учебници и учебни помагала принципно може да се реализира на основание чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
В разглеждания случай, от изложените мотиви става ясно, че на 13.03.2014 г. е проведено заседание на Педагогическия съвет на ОУ „Васил Априлов“, гр. Русе, на което е взето решение за избор на учебници и учебни помагала за ползване в училището през учебната 2014/2015. Протоколът от посоченото заседание обаче не е представен в АОП, поради което не може да се установи кои точно са избраните учебници и помагала. Доколкото в изпратените покани за участие не са изброени конкретните учебници и учебни помагала, остава неясно и дали всеки един от одобрените издатели е поканен в настоящото договаряне за тези учебници и учебни помагала, чието разпространение има право да извършва.
Предвид изложеното, прилагането на чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП може да се приеме за законосъобразно само, ако възложителят е в състояние да докаже, че поканените лица са издатели на учебниците и учебните помагала, за които са поканени. Възложителят следва да разполага и с доказателства, че учебниците и помагалата, чиято доставка възлага, са одобрени от министъра на образованието и науката за ползване през учебната 2014/2015 г., и че именно тези учебници и учебни помагала са били избрани от Педагогическия съвет на училището.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура може да се приеме за законосъобразен, при условие че възложителят разполага с надлежни доказателства

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.