ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Средно училище "Петко Рачов Славейков", гр. Добрич - /Старо наименование Средно общообразователно училище "Петко Рачов Славейков", гр. Добрич/
Адрес гр. Добрич 9300, ул. АНГЕЛ КЪНЧЕВ № 2
Партиден номер в РОП 1637
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 01637-2014-0001
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: Предмет на Обществена поръчка: "Доставка на учебници и учебни помагала за ПГ, І, ІІ,ІІІ, ІV клас и учубници за V,VІ,VІІ клас за безвъзмезно ползване за учебната 2014/2015 година за учениците от СОУ "П. Р. Славейков"- град Добрич"
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на:
- авторски или други права на интелектуална собственост;
- или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Фактическа обстановка и доказателства
В Агенцията по обществени поръчки са представени Решение № РД-04-397 от 25.04.2014 г. на директора на СОУ "П. Р. Славейков"- град Добрич за откриване на процедура на договаряне без обявление и покани за участие в процедурата.
В мотивите за избор на процедура се твърди, че възлагане на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на авторстите и други права на интелектуална собственост, или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт. Посочва се, че се спазват изискванията на ПМС 104/10.05.2003 г. за приемане на Наредбата за учебниците и учебните помагала.
В поле V.2.) на решението е посочено, че покани се изпращат до следните издателства: "Просвета - София" - АД, "Пиърсън Едюкейшън -Лонгман", представлявано от “С. А. Н – ПРО” ООД, ЕТ “Архимед-ПП”, "Анубис - Булвест" ООД и "Слово". До същите лица са адресирани и приложените покани, с разлика в наименованията при “Архимед-ПП”, в случая поканата е е отправена до “Архимед 2” ЕООД .
Доказателства, свързани с прилагане на избраното правно основание не са приложени.
При проверка на интернет страницата на Министерството на образованието и науката (МОН) се установява, че на нея са публикувани Списъкът на одобрените учебници, които ще се ползват в системата на народната просвета за учебната 2014/2015 година, утвърден със Заповед № РД 09-122/29.01.2014 г. на министъра на образованието и науката, и Списъкът на одобрените учебници за ІІІ и VІІ клас, които ще се използват в системата на народната просвета за учебната 2014/2015 година, утвърден със Заповед № РД 09-296/27.02.2014 г. Чрез страницата на МОН е достъпна и Заповед № РД 09-320/04.03.2014 г. за одобрение на учебни помагала от министъра на образованието и науката. При преглед на посочените списъци и заповеди се установява, че „Просвета – София” АД, “С.А.Н. ПРО” ООД фигурират като издатели на одобрени учебници и учебни помагала.
Неизяснен остава въпросът относно изпращането на покана към издателство „Слово“, което не фигурира в списъците с одобрените учебници и учебни помагала за учебната 2014/2015 г. както и в списъка с издателствата, които ще разпространяват учебници и учебни помагала за учениците от I до VII клас за учебната 2014/2015 година. По отношение на издателство “Анубис – Булвест“ ООД се установява, че в посочените списъци присъстват две отделни юридически лица с наименования „Булвест – 2000“ ООД и ИК „Анубис“ ООД. Прави впечатление, че под т. 3, в публикувания от МОН списък с информация за издателствата, които ще разпространяват учебници и учебни помагала за учениците от I до VII клас за учебната 2014/2015 г. двете дружества – „Булвест – 2000“ ООД и ИК „Анубис“ ООД са вписани заедно.
По отношение на посоченото в поле V.2) на решението за откриване - ЕТ “Архимед-ПП” се установява, че такова лице не фигурира сред издателствата, одобрени с посочените по-горе заповеди за учебната 2014/2015 г. При преглед на Списъка с информация с издателствата, които ще разпространяват учебници и учебни помагала за учениците от първи до седми клас за учебната 2014/2015 г. се констатира, че в него под т. 1 е вписано дружеството „Архимед 2“ ЕООД, поради което може да се предположи, че е допусната техническа грешка.
 
Изводи
Съгласно чл. 3 от Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) учебниците и учебните помагала представляват обект на авторско право. В съдържанието на авторското право като основно имуществено право се включва изключителното право на автора да използва създаденото от него произведение и да разрешава използването му от други лица. Съгласно чл. 18, ал. 1 от същия закон, авторът има изключителното право да използва създаденото от него произведение и да разрешава използването му от други лица. Относно учебниците, по смисъла на чл. 18, ал. 2, т. 1 и т. 2 от ЗАПСП, за използване се приема “възпроизвеждане” и “разпространение сред неограничен брой лица на оригинала или екземпляри от произведението”. Тези права обикновено са отстъпвани от автора на издателя посредством договор, удостоверяващ правото на възпроизвеждане и разпространение. Притежаването на визираните права се изследва в рамките на процедурата за одобряване на учебници, при която съответният учебник се включва в списъка, утвърден от министъра на образованието и науката. Изложеното дава основание за извод, че доставката на учебници и учебни помагала принципно може да се реализира на основание чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
В конкретния случай, наличната информация не е достатъчна, за да се прецени дали посоченото е изпълнено. Изложените мотиви са кратки и формални и от тях не може да се установи какви са фактическите обстоятелства, свързани с конкретното възлагане. Предвид факта, че не са представени доказателства, остава неясно кои са избраните в училището учебници и учебни помагала и кои са техните автори и издатели. С оглед на това не е възможно да се провери дали поканените лица са издатели на учебници и учебни помагала, които са одобрени от министъра на образованието и науката и дали са поканени за участие в процедурата именно за доставка на учебниците и помагалата, които са избрани от педагогическия съвет на училището.
Предвид изложеното не може да се изрази становище за законосъобразност. Прилагането на избраното правно основание би било обосновано само ако възложителят разполага с аргументи и с доказателства за посочените неизяснени аспекти.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура може да се приеме за законосъобразен, при условие че възложителят разполага с надлежни доказателства

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.