ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Община Аксаково
Адрес Аксаково 9154, ул. Г. Петлешев 58Б
Партиден номер в РОП 237
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00237-2014-0005
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Услуги
Предмет: Софтуерът е специализиран, специфичен за звената със счетоводно-финансови функции. До момента поради финансови причини няма служител, който да е преминал курс на обучение за работа с него. Поради невъзможност за едновременно обучение на всички служители без да се наруши ритмичността на работния процес ще бъдат обучени 2 (двама) служители. Обучението със софтуерния продукт е предназначено за служителите извършващи операции по счетоводното администриране възнагражденията на персонала. Изпълнителят трябва да осъществи следните дейности за изпълнение предмета на поръчката: 1.1. Да разработи план за осъществяване на обучителния процес, включващ обучителна програма, план за разпределение по теми и часове, общ хорариум часове - 18 учебни часа, който следва да бъдат проведени в 3 дни; 1.2 Да разработи, размножи и раздаде комплект от обучителни материали за всеки участник, съдържащи пълна информация за представяните теми; 1.3 Да предостави сертификат, доказващ придобитите знания и умения от участниците в обучението; 1.4 Регистрация и обратна връзка с участниците. Изпълнителят е длъжен да регистрира участниците всеки ден от обучението в присъствен списък. Списъкът съдържа задължително трите имена на обучаемия, адрес, телефон и e-mail за контакт, име на организацията, която представлява, графа с получени материали, подпис.
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на:
- авторски или други права на интелектуална собственост;
- или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Фактическа обстановка и доказателства
В Агeнцията по обществени поръчки са представени Решение № 230 от 17.04.2014 г. на зам. кмета на Община Аксаково, възложител по смисъла на чл.8, ал.2 от ЗОП, съгласно Заповед № 65/03.02.2012 г. на кмета на Община Аксаково, покана за участие в нея и доказателства.
В мотивите за избор на процедура се посочва, че софтуерният продукт „Поликонт“ е инсталиран и работи в община Аксаково на основание договор № 285/02.12.2009 г., сключен със „С+С Аутоматион“ ООД. Отбелязва се, че и през новата бюджетна 2014 г. общината е сключила договор № 19/07.01.2014 г. за правно ползване и абонаментна поддръжка на същия софтуерен продукт. Твърди се, че дружеството „С+С Аутоматион“ ООД е носител на авторските права върху продукта, като правата не са предоставени на трети лица, за които обстоятелства сe представят: Декларация от 17.10.2013 г., Свидетелство за марка и Уведомление, издадени от Патентното ведомство. В текста се посочва още, че наличието на защитени авторски права е регламентирано в чл. 3, ал. 1, т. 1 и чл. 5 от Закона за авторското право и сродните му права /ЗАПСП/. Допълва се, че съгласно посочената разпоредба, компютърните програми са обект на авторско право, а неговите носители са лицата, в резултат на чиято творческа дейност е създадена компютърната програма. Пояснява се, че в случая програмата е разработена от „С+С Аутоматион“ ООД, поради което то е единственият възможен изпълнител на разглежданата обществена поръчка. Счита се, че възлагането й на друго лице би довело до нарушаване на авторските права и права на интелектуална собственост на поканеното лице.
В потвърждение на изложените мотиви не са представени доказателства.
Видно от поле V.2) на решението и представената покана, за участие в настоящата процедура е поканено дружеството „С+С Аутоматион“ ООД. В т. 8 от документа е посочено, че прогнозната стойност на поръчката е 1 416,67 лв. без ДДС.
 
Изводи
Провеждането на договаране без обявление на основане чл. 90, ал. 1, т. 3 ЗОП следва да е ограничено само до случаите, когато поради наличието на определени права (авторски или други права на интелектуална собственост, респ. изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт) възлагането на договора на друго лице, различно от лицето, което ги притежава, ще доведе до тяхното нарушаване, вкл. възлагане на друго лице се явява технически невъзможно. В конкретния случай се твърди, че „С+С Аутоматион“ ООД е носител на авторските права върху програмния продукт „Поликонт“, но не са представени доказателства, поради което твърдението остава неизяснено.
Наред с горното, основание за провеждане на настоящата процедура е наличието на предходен договор за покупка на софтуерния продукт, както и доказателства, че този продукт е придобит от възложителя в съответствие с действащите правила за възлагане на обществени поръчки. В случая не е представен договорът, сключен между община Аксаково и „С+С Аутоматион“ ООД, поради което не може да се установи достоверността на заявените факти и обстоятелства, както и да се направи извод за наличие на законосъобразно възникнали авторски права на посоченото дружество.
Доколкото в мотивите се твърди, че програмния продукт е придобит през 2009 г., остава неясно как е бил използван до сега, след като в предмета на поръчката е указано, че „до момента поради финансови причини няма служител, който да е преминал курс на обучение за работа с него“.
Предвид изложеното, не може да се изрази становище за законосъобразност на процедурата, доколкото не са представени доказателства, аргументиращи основанието, на което се позовава възложителят.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура не може да се приеме за законосъобразен, тъй като изложените мотиви и/или предоставените доказателства са недостатъчни

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.