ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Средно училище /СУ/ "Емилиян Станев" гр. Велико Търново - /Старо наименование - Средно общообразователно училище /СОУ/ "Емилиян Станев" гр. Велико Търново/
Адрес гр. Велико Търново 0000, ул. "Мария Габровска" № 1
Партиден номер в РОП 3964
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 03964-2014-0001
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: Предмет на обществената поръчка е доставка на учебници и учебни помагала за учениците от 1-7 клас и подготвителни групи по класове и учебни предмети за учебната 2014/2015 година, съответно комплекти : учебни помагала за 6-7 годишни деца в подготвителна група - 40 броя, учебници и учебни помагала за 1- ви клас 145 комплекта, учебници и учебни помагала за 2-ри клас 172 комплекта "Читанка" и УТ 1,2, и 3 ; УТ по "Математика"; учебник "Околен свят" и УТ по "Околен свят"; учебник по "Музика" ; учебник по "Изобразително изкуство" и приложение по "Домашен бит и техника" и 62 учебника по "Български език" "Английски език" "Математика" и "Домашен бит и техника", учебници и учебни помагала за 3-ти клас 115 комплекта , учебници и учебни помагала за 4-ти клас 100 комплекта УТ 1,2 и 3 "Български език" и УТ по "Четене"; УТ по "Математика"; УТ по "Човекът и обществото" УТ по "Човекът и природата", комплект приложение по "Домашен бит и техника" и УТ по "Английски език" и по 19 учебници по "Български език", "Читанка" , "Английски език" , "Математика", "Човекът и обществото" , "Чомекът и природата" , "Музика", "Изобразително изкуство" и "Домашен бит и техника" , учебници за 5 - ти клас 90 комплекта, учебници за 6 - ти клас 115 комплекта, учебници за 7 - ми клас 105 комплекта.
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на:
- авторски или други права на интелектуална собственост;
- или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Фактическа обстановка и доказателства
В Агенцията по обществени поръчки е представено Решение № 501 от 28.03.2014г. на директора на СОУ „Емилиян Станев“, гр. Велико Търново  за откриване на процедура на договаряне без обявление по чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
В мотивите за избор на процедура възложителят посочва, че министърът на образованието и науката е одобрил със Заповед № РД 09-122/29.01.2014 г. учебници, които ще се ползват в системата на народната просвета за учебната 2014/2015 година за 1, 2, 4, 5 и 6 клас, а със Заповед № РД-296/27.02.2014 г. учебници и учебни помагала за 3 и 7 клас. Той отбелязва, че във връзка с това са дадени указания за осигуряване на учебници и учебни помагала за безвъзмездно ползване. В изпълнение на дадените указания, в СОУ „Емилиян Станев“, гр. Велико Търново, е проведено заседание на Педагогическия съвет за избор на учебници и учебни помагала за учебната 2014-2015 година (Протокол № 9/10.03.2014 г.). Възложителят твърди, че възлагането на обществената поръчка на друго лице/лица би довело до нарушаване на авторски и други права на интелектуалната собственост или на изключителни права, придобити по силата на закон или административен акт. В заключение той отбелязва, че в случая са налице такива права, по силата горепосочената заповед на министъра на образованието и науката. Обобщава, че учебниците са вече утвърдени, а издателствата – оповестени, поради което е целесъобразно в процедурата да бъдат поканени всички лица с авторски права.
В допълнение посочва, че стойността на доставката на учебници и учебни помагала надхвърля сумата от 20 000 лв. без ДДС.
В описанието на предмета, дадено в поле ІV.1) на решението за откриване на разглежданата процедура са изброени учебниците и учебните помагала, чиято доставка се възлага, но липсва информация за лицата, които имат право да ги разпространяват.
Доказателства в подкрепа на изложените в решението мотиви също не са приложени.
В поле V.2) на решението възложителят е отбелязал, че  покана за участие в процедура на договаряне се изпраща до Издателство „Просвета – София“ АД;  Издателство „Анубис – Булвест“ ООД;  Издателство „С.А.Н.ПРО“ ООД;  Издателство „Бит и техника“ ООД;  Издателство „Архимед 2“ ЕООД; Издателство „Слово“.
Покани за участие не са приложени.
Проверка на Интернет страницата на Министерството на образованието и науката (МОН) установи, че посочените в мотивите заповеди на министъра на образованието и науката са публикувани и достъпни в електронен вид. При преглед на Списъка на одобрените учебници, които ще се ползват в системата на народната просвета за учебната 2014/2015 година и допълващия го Списъка на одобрените учебници за ӀӀӀ и VӀӀ клас, се констатира:
 - дружества „Просвета – София“ АД;  „Бит и техника“ ООД;  „Архимед 2“ ЕООД фигурират, като издатели на учебници и учебни помагала, в списъка на утвърдените учебници за учебната 2014-2015 г.;
- издателство С.А.Н.-ПРО” ООД фигурира в този списък, но като представител на издателство „Pearson Education- Longman”;
 - дружество „Анубис – Булвест” ООД  не е вписано в списъците, където присъстват две отделни юридически лица с наименования „Булвест – 2000“ ООД и ИК „Анубис“ ООД.
- издателство „Слово“не фигурира в списъците с издателствата, които ще разпространяват учебници и учебни помагала за учениците от I до VII клас за учебната 2014/2015 година. То не е посочено и сред вносителите, вписани в Списъка на одобрените учебни помагала за предучилищно възпитание и подготовка, одобрени със Заповед № РД09-121/29.01.2014 г. на министъра на образованието и науката. Проверката показа, че „ВТ-КОМС-издателство „Слово““ фигурира в Списъка на одобрените учебни помагала в периода 2003-2013 г. съгласно действащата Наредба № 5 за оценяване и одобряване на учебници и учебни помагала от 2003 г.
 
3.     Изводи
Учебниците и учебните помагала се приемат обект на авторско право по смисъла на чл. 3, ал. 2 от Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). В съдържанието на авторското право като основно имуществено право се включва изключителното право на автора да използва създаденото от него произведение и да разрешава използването му от други лица (чл. 18, ал. 1 от ЗАПСП). Относно учебниците, за използване се счита “възпроизвеждането” и “разпространението сред неограничен брой лица на оригинала или екземпляри от произведението” (чл. 18, ал. 2, т. 1 и 2 от ЗАПСП). Тези права могат да бъдат отстъпвани от автора на друго лице с договор за използване на произведението
Съгласно чл. 12, ал. 1, т. 3 от Наредба № 5/15.05.2003 г., при кандидатстване в процедурата за одобряване на учебник задължително се представя копие или извлечение от издателски или друг договор, удостоверяващ правото на възпроизвеждане и разпространение. Последното означава, че притежаването на визираните права от издателя се изследва и удостоверява в рамките на регламентираната процедура и дава основание за извод, че при осигуряването на учебници е приложим чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП, тъй като без да е доказано наличието им учебникът не може да бъде включен в списъка на одобрените учебници.
Съгласно чл. 6, ал. 1 от Наредба № 5/15.05.2003 г. за оценяване и одобряване на учебници и учебни помагала, за всяка учебна година министърът на образованието и науката утвърждава списък на одобрените учебници, които ще се ползват в системата на народната просвета. Съгласно ал. 2 на същата разпоредба, този списък съдържа наименованието на учебника, името на автора, издателя и годината на изданието. Изборът на учебници и помагала, по които да се осъществява учебния процес, се извършва от конкретното училище.
В конкретния случай, от изложените в решението мотиви става ясно, че на 10.03.2014 г., е проведено заседание на Педагогическия съвет на СОУ „Емилиян Станев“, гр. Велико Търново, на което е взето решение за избор на учебници и учебни помагала, които ще се ползват от учениците през 2014/2015 учебна година. Протоколът от посоченото заседание обаче не е представен в АОП, поради което не може да се установи кои точно са избраните учебници и помагала и дали същите попадат в списъците на одобрени учебници и помагала, утвърдени от министъра на образованието и науката за предстоящата учебна 2014/2015г. Доколкото в случая не са изпратени и покани за участие, то остава неясно и дали всеки един от издателите е поканен в настоящото договаряне за тези учебници и учебни помагала, за които притежава нужните права. Неизяснен остава и въпросът относно отправянето на покана към „Анубис – Булвест” ООД и издателство „Слово“, които не фигурират в списъците с одобрените учебници и учебни помагала за учебната 2014/2015 г. както и в списъка с издателствата, които ще разпространяват учебници и учебни помагала за учениците от I до VII клас за учебната 2014/2015 година.
Предвид изложеното, прилагането на чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП може да се приеме за законосъобразно само, ако възложителят може да докаже, че поканените лица са издатели на учебниците и учебните помагала, за които са поканени.
Допълнително условие е възложителят да може да докаже, че учебниците и помагалата, чиято доставка възлага, са одобрени от министъра на образованието и науката за ползване през учебната 2014/2015 г., и че именно тези учебници и учебни помагала са били избрани от Педагогическия съвет на училището.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура може да се приеме за законосъобразен, при условие че възложителят разполага с надлежни доказателства

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.