ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Основно училище/ОУ/ "Любен Каравелов", гр.Русе
Адрес гр. Русе 7000, ул. ВЕЛИКО ТЪРНОВО № 9
Партиден номер в РОП 1857
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 01857-2014-0001
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: „Доставка на учебници и учебни помагала за безвъзмездно ползване от ученици от І – VІІ клас за 2014/2015 учебна година на ОУ „Любен Каравелов”, гр. Русе” по 5 (пет) обособени позиции, както следва: Обособена позиция №1 Издателство „Просвета - София” АД; Обособена позиция №2 Издателска къща „Анубис – Булвест” ООД; Обособена позиция №3 Издателство „Бит и техника” ООД; Обособена позиция №4 Издателство „Архимед 2” ЕООД; Обособена позиция №5 Издателство „Пиърсън Едюкейшън - Лонгман”, представлявано от „С. А. Н. ПРО” ООД.
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на:
- авторски или други права на интелектуална собственост;
- или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Фактическа обстановка и доказателства
В Агенцията по обществени поръчки са представени Решение № 1 от 27.03.2014 г. на директора на ОУ “Любен Каравелов”, гр. Русе за откриване на процедура на договаряне без обявление на основание чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП, покана за участие и доказателства, свързани с избора на процедура.
В мотивите за избор на процедура се посочва, че съгласно § 1, ал. 3 и ал. 4 от Допълнителните разпоредби на Закона за народната просвета (ЗНП), министърът на образованието и науката одобрява със заповед учебниците и учебните помагала за системата на народната просвета и издателствата след установяване на съответствието им с държавните образователни изисквания по чл. 16, т. 3, т. 7 и т. 9, но не повече от три учебника по един учебен предмет за всеки клас и за период не по-малък от определения в чл. 14 от Закона за степента на образование, образователния минимум и учебния план. Твърди се, че условията и реда за оценяване и одобряване на учебници и учебни помагала за системата за народната просвета са посочени в Наредба № 5 от 15.05.2003 година за оценяване и одобряване на учебници и учебни помагала. Отбелязва се, че възлагането на обществената поръчка, в частност по съответната обособена позиция, на друго лице, би довело до нарушаване на авторски или други права на интелектуалната собственост. Пояснява се, че за определяне вида процедура са взети предвид Заповед № РД09-122/29.01.2014 г.; Заповед № РД 09-296/27.02.2014 г. на министъра на образованието и науката за одобряване на учебници и учебните помагала, които ще се ползват в системата на народната просвета за учебната 2014/2015 година и Заповед № РД 09-68/16.01.2014 г. на министъра на образованието и науката, с която е одобрен графикът на дейностите за осигуряване на учебници и учебни помагала за безвъзмездно ползване от деца от подготвителни групи и учениците от І до VІІ клас за 2014/2015 г., заедно със Списък на одобрените учебници, които ще се ползват през учебната 2014/2015 г. и заявки, решение за избор на учебници и учебни помагала от педагогическия съвет на ОУ “Любен Каравелов”, гр. Русе взето с протокол № 6/10.03.2014 г. по предложение на учителите, които ще преподават в съответния клас и съгласувано с екипа учители, които ще преподават в началния етап на основната степен на образование, представени на директора на училището. Допълва се, че поканените в договарянето кандидати притежават авторски и изключителни права за издаване и разпространение на учебници и учебни помагала, като това право им е признато и утвърдено от Закон за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). В заключение се посочва, че възлагането поръчката на други лица би довело до нарушаване на авторските права и на правото на педагозите да избират учебниците и учебните помагала, по които ще преподават през съответната учебна година.
В поле IV.1) и поле V.2) на Решението за откриване на процедура се посочва, че покана за участие по отделните обособени позиции е изпратена както следва:
1. по обособена позиция № 1 издателство “Просвета – София” АД
2. по обособена позиция № 2 издателска къща “Анубис – Булвест” ООД
3. по обособена позиция № 3 издателство “Бит и техника” ООД
4. по обособена позиция № 4 издателство “Архимед 2” ЕООД
5. по обособена позиция № 5 издателство “Пиърсън Едюкейшън – Лонгман”, представлявано от “С. А. Н. ПРО” ООД.
В подкрепа на изложените мотиви са представени копия на следните документи:
1. препис-извлечение от Протокол № 6/10.03.2014 г. на педагогическия съвет на ОУ “Любен Каравелов”, гр. Русе. Видно от представения протокол, т. 2 от дневния ред предвижда избор на учебници по класове за учебната 2014 – 2015 година. Протоколът съдържа списък с одобрените от учителите учебници за I-III и V-VII клас.;
2. Заповед № РД 09-320/04.03.2014 г. за одобрение на учебни помагала;
3. Списък на одобрените учебници, които ще се използват в системата на народната просвета за учебната 2014/2015 година, утвърдени със Заповед № РД09-122/29.01.2014 г. на министъра на образованието и науката;
4. Списък на одобрените учебници за III и VII клас, които ще се използват в системата на народната просвета за учебната 2014/2015 година, утвърден със Заповед № РД 09-296/27.02.2014 г. на министъра на образованието и науката;
5. график на дейностите за осигуряване на учебници и учебни помагала за безвъзмездно ползване от децата в подготвителна група и учениците от I-VII клас в държавните, общинските и частните детски градини и училища за учебната 2014/2015 година, утвърден със Заповед № 09-68/16.01.2014 г.
Видно от приложените доказателства избраните от педагогическия съвет на ОУ “Любен Каравелов” учебници и учебни помагала са от списъците, утвърдени от министъра на образованието и науката и поканените лица фигурират сред издателствата на утвърдените от министъра на образованието и науката учебници и учебни помагала за учениците от I до VII клас на учебната 2014/2015 г. Изключение е налице при V клас, където според протокола е избран учебник по изобразително изкуство на издателство “Бит и техника” ООД, с автор О. Занков и др. Посоченото издателство и авторът на учебника обаче не съвпадат с информацията в Списъка на одобрените учебници. Според списъка по изобразително изкуство има три одобрени учебника, издавани от “Просвета – София” АД, “АзБуки – Просвета” ЕООД и ИК “Анубис” ООД. Авторът на посочения в протокола на педагогическия съвет учебник е автор на учебник, издаван от ИК “Анубис” ООД. В допълнение, избраният от педагогическия съвет учебник за VI клас по история и цивилизация е на издателство “АзБуки – Просвета” ЕООД, което не е поканено за участие в процедурата. Следва да се отбележи също, че в протокола на педагогическия съвет са избрани учебници за V и VI клас по домашна техника и икономика и за VII клас по технологии на издателство “Бит и техника” ООД, които не са посочени в поканата за участие. Освен това в поканата са посочени учебници и помагала за учениците от I до VII клас. Същевременно в протокола от заседанието на педагогическия съвет не фигурират учебници и помагала за IV клас. В допълнение, в представения протокол не са посочени избраните учебни тетрадки и албуми за всеки клас и следните учебници:
1. учебник по български език за 2 клас на издателство “Просвета – София” АД, с автор Р. Танкова и др.;
2. учебник по математика за 2 клас на издателство “Булвест 2000” ООД, с автор М. Богданова и др.;
3. учебник по домашен бит и техника за 2 клас на издателство “Бит и техника” ООД, с автор доц. д-р инж. Т. Николова и др.;
4. учебник по английски език “Blue skies for Bulgaria for the 2 grade” за 2 клас на издателство “Пиърсън Едюкейшън – Лонгман”, представлявано от “С.А.Н. ПРО” ООД, с автор Р. Холт и др.
Налице е несъответствие и по отношение на дружеството “Анубис – Булвест” ООД, което не присъства в списъците, утвърдени от министъра на образованието и науката. В тях фигурират две отделни дружества – “Булвест 2000” ООД и ИК “Анубис” ООД.
 
Изводи
Съгласно чл. 3 от ЗАПСП учебниците и учебните помагала представляват обект на авторско право. В съдържанието на авторското право като основно имуществено право се включва изключителното право на автора да използва създаденото от него произведение и да разрешава използването му от други лица. Съгласно чл. 18, ал. 1 от ЗАПСП авторът има изключителното право да използва създаденото от него произведение и да разрешава използването му от други лица. Относно учебниците, по смисъла на чл. 18, ал. 2, т. 1 и т. 2 от ЗАПСП, за използване се приема “възпроизвеждане” и “разпространение сред неограничен брой лица на оригинала или екземпляри от произведението”. Тези права обикновено са отстъпвани от автора на издателя посредством договор, удостоверяващ правото на възпроизвеждане и разпространение. Притежаването на визираните права се изследва в рамките на процедурата за одобряване на учебници, при която съответният учебник се включва в списъка, утвърден от министъра на образованието и науката. Изложеното дава основание за извод, че доставката на учебници и учебни помагала принципно може да се реализира на основание чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
Видно от изложената фактическа обстановка, ОУ “Любен Каравелов”, гр. Русе, е направило избор на учебници и учебни помагала за учебната 2014/2015 г. на заседание на педагогическия съвет. Избраните учебници и помагала са от списъците, утвърдени от министъра на образованието и науката, и лицата, които са поканени за участие в процедурата, са издатели на учебници и помагала, одобрени за ползване през 2014/2015 г.
Същевременно остава неясно кой учебник и на кое издателство е избраният за V клас по изобразително изкуство, както и от кого ще се реализира доставката на учебниците по история и цивилизация за VI клас.
Предвид изложеното изборът на процедура на договаряне без обявление на основание чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП се приема за законосъобразен за доставката на учебниците, които са посочени в протокола от заседанието на педагогическия съвет. Прилагането на избраното правно основание за избора на учебници и учебни помагала за IV клас и включените в поканата, но липсващи в протокола от заседанието на педагогическия съвет, може да е обосновано само при условие, че възложителят разполага с документи, които доказват, че те са избрани от педагогическия съвет на училището. По отношение на доставката на учебници по изобразително изкуство за V клас прилагането на избраното правно основание може да се приеме за обосновано, при условие, че възложителят разполага с документи, доказващи, че обучението ще се реализира по учебник, вписан в утвърдените от министъра списъци и че за доставката му е поканил лицето, което има права за неговото разпространение.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура може да се приеме за законосъобразен, при условие че възложителят разполага с надлежни доказателства

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.