ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Териториално поделение държавно горско стопанство /ТПДГС/ - Етрополе към Държавно предприятие - Югозападно държавно предприятие /ДПЮЗДП/ - Благоевград
Адрес Етрополе 2180, ул.Христо Ботев 9
Партиден номер в РОП 2724
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 02724-2014-0047
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Услуги
Предмет: Упражняване на авторски надзор при изпълнение на строително-монтажни работи за: „Изграждане на горски камионен път III – степен „Елаците – Калина Вескова”, попадащ в землищата на с. Ямна и на град Етрополе, общ. Етрополе, обл. Софийска”. . Възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на авторски права на поканения участник като автор на проекта, който ще бъде изпълняван. Процедурата се прилага на основание чл. 90, ал. 1, т. 3. от ЗОП.
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на:
- авторски или други права на интелектуална собственост;
- или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Фактическа обстановка и доказателства
В Агенцията по обществени поръчки (АОП) е представено Решение № 308 от 12.02.2014 г. на директора на ТП “ДГС” Етрополе за откриване на процедура на договаряне без обявление.
В мотивите за избора на процедура се посочва, че одобреният проект е обект на авторското право съгласно чл. 3, ал. 1, т. 8 от Закона за авторското право и сродните му права /ЗАПСП/. Уточнява се, че съществуващият работен ПУП-Парцеларен план за трасе на обект: Горски автомобилен път – ІІІ степен “Елаците-Калина Вескова” на територията на ТП “ДГС Етрополе” гр. Етрополе е изработен от  “Светгео” ЕООД въз основа на договор № 31/11.09.2012 г., сключен на основание чл. 14, ал. 5, т. 2 от ЗОП.
В тази връзка, се изразява мнение, че възлагането на настоящата поръчка на други лица, различни от “Светгео” ЕООД, би довело до нарушаване на авторското право на проектанта, което обосновава прилагането на чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
В поле V.2) на решението е отбелязано, че лице до което се изпраща поканата за участие в процедурата е: “Светгео” ЕООД, гр. София.
Поканата за участие не е изпратена в АОП.
 
Изводи
Съгласно чл. 162, ал. 2 от ЗУТ, условията и редът за осъществяване на авторски надзор по време на строителството се определят чрез договор между възложителя и проектанта. В този смисъл, възложителят е задължен да възложи авторския надзор на проектанта. За целта е необходимо договорът да бъде обвързан с условието функциите по надзор да бъдат извършени от същите физически лица, които са изготвили проектите.
Законосъобразното прилагане на чл. 90, ал. 1, т. 3  ЗОП зависи от начина, по който са възникнали правата, които служат като основание да се избере разглежданото правно основание.
Не е спазено изискването на чл. 20б ЗОП, съгласно което, заедно с решението за откриване на процедурата,  възложителят е длъжен да изпрати в агенцията и утвърдената покана, както и доказателствата, свързани с избора на тази процедура.
В случая не е представен договорът за проектантска услуга, сключен между ТП “ДГС Етрополе” и “Светгео” ЕООД, поради което не може да се установи достоверността на заявените обстоятелства, както и да се направи извод за наличие на законосъобразно възникнали авторски  права на посоченото дружество.
Предвид изложеното, не може да се изрази становище за законосъобразност на процедурата, доколкото не са представени доказателства, аргументиращи основанието, на което се позовава възложителят.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура не може да се приеме за законосъобразен, тъй като изложените мотиви и/или предоставените доказателства са недостатъчни

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.