ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Община Горна Оряховица
Адрес Горна Оряховица 5100, пл. Георги Измирлиев 5
Партиден номер в РОП 413
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00413-2014-0001
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Услуги
Предмет: Изпълнение на авторски надзор за обект: „Изграждане на канализация по улици в гр.Долна Оряховица-ул.”Калоян”, ул.”Шипка”, ул.”Първи май”, „23 юни”, ул.”Любен Каравелов”, ул.”Цанко Церковси”, ул.”Осми септември”, ул.”Добруджа”, Община Горна Оряховица
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на:
- авторски или други права на интелектуална собственост;
- или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Фактическа обстановка и доказателства
В Агенцията по обществени поръчки са представени Решение № 33 от 08.01.2014 г. на кмета на община Горна Оряховица за откриване на процедура на договаряне без обявление, покана за участие в нея и доказателства.
В мотивите за избор на процедура се твърди, че възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на авторски или други права на интелектуална собственост, или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
В подкрепа на изложените мотиви е представено копие на договор за проектиране от 17.12.2013 г., сключен между община Горна Оряховица и „Хидропроект – София“ ЕООД с предмет: „Проектиране на обекти по обособени позиции: Обособена позиция № 6 „Реконструкция и доизграждане на канализация по ул. „Юмрукчал“, ул. „Добри Чинтулов“, ул. „Козлодуй“ и ул. „Тунджа“ и реконструкция на профил 112 по ул. „Хаджи Димитър“, ул. „Пирот“ и ул. „Александър Стамболийски“ в гр. Горна Оряховица“, който не отговаря на предмета на настоящата поръчка.
Видно от поле V.2) на решението и от приложената покана за участие в договарянето, същата е адресирана до „Хидропроект - София“ ЕООД, гр. София. В нея е отбелязано, че прогнозната стойност е до 4 166,67 лв. без ДДС.
 
Изводи
Законосъобразното прилагане на чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП зависи от начина, по който се възникнали правата, които служат като основание да се игнорира общият ред за възлагане.
В конкретния случай в решението не са представени аргументи, свързани с авторското право на поканеното лице, като не е обоснована необходимостта поръчката да му бъде възложена. Приложеният договор не може да се свърже с тпредмета на разглежданата поръчка.
Не е спазено изискването на чл. 20б от ЗОП, съгласно което заедно с решението за откриване на процедурата възложителят е длъжен да изпрати и доказателства, свързани с избрания вид процедура.
Предвид наличието на неизяснени аспекти относно проектирането и липсата на доказателства, не може да се изрази становище за законосъобразност.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура не може да се приеме за законосъобразен, тъй като изложените мотиви и/или предоставените доказателства са недостатъчни

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.