ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Изпълнителна агенция "Морска администрация"
Адрес София 1000, ул. Дякон Игнатий 9
Партиден номер в РОП 21
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00021-2013-0001
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Услуги
Предмет: Предоставяне на проектиране, разработване, внедряване в експлоатация и поддържка на допълнителна функционалност на Информационна система "PORTSTAT".
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на:
- авторски или други права на интелектуална собственост;
- или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Фактическа обстановка и доказателства
В Агенцията по обществени поръчки са представени Решение № З-368 от 19.11.2013 г. на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция “Морска администрация” (ИАМА) за откриване на процедура на договаряне без обявление по чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП, покана за участие и доказателства, свързани с нейния избор.
В мотивите за избор на процедура се посочва, че изборът на процедура по чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП се основава на особеностите на предмета на поръчката – предоставяне на информационни услуги за надграждане на вече изработена система.
В поле V.2) на решението е записано, че лицето, до което се изпраща поканата за участие в процедурата е “Лирекс БГ” ООД, с управител: Димитринка Иванова Илиева.
В покрепа на изложените мотиви са представени копия на следните документи:
1. Договор от 29.12.2011 г., сключен между ИАМА и “Лирекс БГ” ООД, на основание чл. 258-269 от ЗЗД, във връзка с чл. 2, ал. 1, т. 2 от НВМОП (отм.), с предмет: “Проектиране, разработване, внедряване в експлоатация и поддръжка на Информационна система “Portstat”, на стойност 49 270 лв. без ДДС. В чл. 1, ал. 3 от него е уговорено, че на основание чл. 42, ал. 1 от ЗАПСП, страните се съгласяват, че имуществените и нееимуществените авторски права върху всички елементи на системата, обект на настоящия договор, принадлежат изцяло на възложителя, в същия обем, в който принадлежат на автора.
В приложената покана за участие в разглежданата процедура, адресирана до управителя на “Лирекс БГ” ООД е посочено, че поканеното за участие в договарянето дружество е носител на изключителни права по смисъла на § 1, т. 26 от ДР ЗОП.
 
Изводи
Възлагането на обществена поръчка на основание чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП се прилага когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на: авторски или други права на интелектуална собственост или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
Съгласно чл. 1, ал. 3 на договор от 29.12.2011 г., сключен между ИАМА и “Лирекс БГ” ООД имуществените и неимуществени авторски права върху всички елементи на Информационна система “Portstat”, принадлежат изцяло на възложителя, в същият обем, в който принадлежат на автора. Това означава, че възлагането на обществената поръчка, чрез конкурентна процедура за избор на изпълнител, няма да доведе до нарушаване на авторски права.
С оглед на изложеното, считаме, че в случая изборът на процедура на договаряне без обявление с избаното правно основание е незаконосъобразен.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е незаконосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.