ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Община Сливен
Адрес Сливен 8800, бул. Цар Освободител 1
Партиден номер в РОП 118
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00118-2013-0026
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 8 от ЗОП
Обект на поръчката Строителство
Предмет: „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност за сградата на Хуманитарна гимназия "Дамян Дамянов" - Сливен - допълнително възникнали СМР”
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 8 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание изисква едновременно да са изпълнени следните условия:
а)  наличие на предходен договор с обект услуга или строителство;
б)  настъпване на непредвидени обстоятелства;
в)  в резултат от непредвидените обстоятелства се поражда необходимост от допълнителна услуга или строителство;
г) невъзможност допълнителната услуга или строителство да се раздели технически или икономически от предмета на договора без значителни затруднения за възложителя или въпреки че може да се раздели, е съществено необходима за изпълнението му;
д) общата стойност на поръчките, с които се възлагат допълнителни услуги или строителство, да не надвишава с 50 на сто от стойността на основната поръчка;
е) поканата е изпратена до изпълнителя на предходния договор.
 
Фактическа обстановка и доказателства
В Агенцията по обществени поръчки са постъпили решение с № РД 15-1796 от 05.09.2013 г. на кмета на община Сливен за откриване на процедура на договаряне без обявление, доказателства свързани с нейния избор, както и покана за участие в нея.
В решението за откриване, изборът на процедура се мотивира с възникването на допълнителни строително-монтажни работи (СМР) при изпълнение на договор за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на Хуманитарна гимназия “Дамян Дамянов” – Сливен. Посочва се, че строителтно-монтажни работи (СМР) са възложени в резултат на проведена открита процедура, обявена с решение № РД 15-867/20.06.2012 г. на кмета на община Сливен. В резултат от нея на 04.01.2013 г. е сключен договор на обща стойност 145 419,50 лева, без ДДС. Твърди се, че допълнителното строителство не може технически да се раздели от предмета на основния договор без това да доведе до значителни икономически затруднения за него при последващато изпълнение. Едновременно с това се отбелязва, че неизпълнението на допълнително възникналите СМР ще доведе до невъзможност за извършване на планираните СМР по договора за строителство, съответно на част от целите, заложени в проекта, изпълняван по Договор за БФП BG161PO001/1.1-09/2010/007.
В мотивите на решението са описани следните допълнително възникнали СМР, които включват: доставка и монтиране на съоръженията за отводняване на покрива, непредвидени в изпълнявания инвестиционен проект, в частност барбакани и водосточни тръби по фасадите; осигуряване на допълнително количество на откапващи приспособления – бордове/ подпрозоречни поли за съществуващи дограми; допълнителни количества шпакловане и боядисване с латекс на вътрешни стени, повредени вследствие демонтаж на дървена ламперия; допълнителни количества обръщане по новопоставени дограми, възникнали поради разминавания в предвидената в инвестиционния проект и установената реално на обекта площи; доставка и монтаж на барбакани и водосточни тръби, непредвидени в първоначалното КСС, но необходими за водоотвеждането от покрива на сградата; допълнително възникнали количества по част „ОВК“. Уточнява се, че прогнозната стойност на тези допълнителни работи е в размер на 40 000 лв. без ДДС, което представлява 27,5 % от стойността на основния договор за строителство (145 419.50 лв, без ДДС).
От поле V.2) на решението за откриване е видно, че поканата за участие в разглежданата процедура е адресирана до ДЗЗД Консорциум “Сливен 2011”.
В поле V.3) е посочен уникалният номер 00118-2012-0010 на откритата с решение № РД 15-867 от 20.06.2012 г. процедура.
В подкрепа на изложените в решението мотиви възложителят прилага следните доказателства:
- Доклад от 04.09.2013 г. на зам. кмета на община Сливен относно откриването на процедура на договаряне без обявление по реда на чл. 90, ал. 1, т. 8 ЗОП. Изложеното в доклада припокрива мотивите на възложителя от решението за откриване на процедурата;
- Становище с изх. № 4700-251/11.06.2013 г. на ДЗЗД Консорциум “Сливен 2011” относно необходимостта от допълнителни СМР, възникнали при въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на ХГ “Дамян Дамянов” – гр. Сливен. В него се посочва, че се налага извършването на неотложни допълнителни видове СМР и че те не могат да бъдат извършени след изпълнението на СМР по основния договор за строителство. Приложена е количествена сметка.
При проверка в Регистъра на обществените поръчки (РОП) се установи, че е проведена открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: “Строително монтажни работи по въвеждане на мерки за енергийна ефективност в четири обекта от образователната инфраструктура на гр. Сливен” - Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”, Спортно училище „Димитър Рохов”, Детска ясла № 12 и Детска ясла № 13 във връзка с изпълнение на договор на Община Сливен: BG161PO001/1.1-09/2010/007, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие 2007 – 2013 г.”, вписана под уникален номер 00118-2012-0010. В РОП е налична информация от 07.01.2013 г., че процедурата е приключила с избор на изпълнител (посочен от възложителя по-горе) и сключване на договор № 1 от 04.01.2013 г. на обща стойност 145 419.50 лв, без ДДС. Налична е и информация, публикувана на 20.08.2013 г., за изпълнен договор с дата на приключване 09.08.2013 г. Посочена е също крайната изплатена сума по договора, а именно 113 683.04 лв, без ДДС.
 
Изводи
Законосъобразното прилагане на процедура на договаряне без обявление на основание чл. 90, ал. 1, т. 8 от ЗОП изисква кумулативно изпълнение на законовите изисквания. В мотивите за избор на процедурата възложителят е посочил, че се налага извършването на неотложни допълнителни видове СМР и че те не могат да бъдат извършени след изпълнението на СМР по основния договор за строителство. В случая е налице предходен договор подписан на основание на проведена открита процедура. В раздел ІV „Изпълнение на договора“ от публикуваната в РОП „Информация за изпълнението на договор за обществената поръчка“ е посочено, че основният договор за строителство е приключил на 09.08.2013 г и е изпълнен в пълен обем. Настоящата процедура е открита с Решение № РД 15-1796 от 05.09.2013 г., когато основният договор вече е бил изпълнен.
 С оглед на гореизложеното, изборът на процедура не може да се приеме за законосъобразен
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е незаконосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.