ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Община Мездра
Адрес Мездра 3100, ул. Христо Ботев 27
Партиден номер в РОП 7
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00007-2013-0015
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Услуги
Предмет: Упражняване на авторски надзор в процеса на изпълнение на дейностите по проект: "Канализация кв. "Лещака" - поканата се изпраща до "Геометър - НГ" ООД Враца.
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на:
- авторски или други права на интелектуална собственост;
- или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Фактическа обстановка и доказателства
В Агенцията по обществени поръчки е представено Решение № 393 от 04.06.2013 г. на кмета на община Мездра за откриване на процедура на договаряне без обявление, покана за участие в нея и доказателства свързани с избора на процедура.
В мотивите на решението възложителят посочва, че на основоние чл. 162, ал. 2 и ал. 3 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) авторският надзор се упражнява от проектанта, като предписанията на проектанта, свързани с авторското му право, за точно изпълнение на инвестиционият проект са задължителни за останалите участници в строителството. С оглед на изложеното, той счита, че възлагането на обществената поръчка на друго лице, без възможност да ползва съответните права, би довело до нарушаване на авторското право на проектанта, което обуславя възлагането на обществената поръчка по чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
Възложителят пояснява, че автор на инвестиционния проект „Канализация кв. „Лещака““ е дружество „Аква Топ“ ООД, но същото е прехвърлило авторските права за задължително упражняване на авторския надзор на „Геометър – НГ“ ООД гр. Враца.
В подкрепа на изложените факти и обстоятелства са приложени следните документи:
- заглавни страници от инвестиционен проект „Доизграждане на канализационната мрежа и изграждане на пречиствателна станция за отпадни води гр. Мездра”, подобект: „Канализация кв. Лещака”, от които е видно, че „Аква топ” ООД е автор на проекта, който е одобрен от главния архитект на града;
- декларация за прехвърляне на авторското право за упражняване на авторски надзор;
- писмо с изх. № 16 от 02 04.2013 г. от от собственика на „Аква топ” ООД с което уведомяват кмета на община Мездра, че нямат възможност да осъществят авторския надзор на горецитирания обект;
- писмо от „Геометър-НГ” ООД.
Видно от поле V.2) на решението, за участие в настоящата процедура е поканено дружество „Геометър-НГ” ООД, гр. Враца .
Направена справки в РОП установи, че с Решение № 185 от 18.03.2013 г. кметът на община Мездра е открил процедура на договаряне без обявление по чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП за възлагане на авторски надзор за обект „Канализаци кв. Лещака”. Същата е прекратена на 08.04.2013г. с Решение № 237 на кмета на общината, на основание чл. 39, ал. 1, т. 1 от ЗОП, поради липса на подадена оферта и преотстъпване на авторските права по проект „Канализация кв. “Лещака“ гр. Мездра“. Това обстоятелство се потвърждава и от приложеното като доказателство писмо № 16 на автора на инвестиционния проект. В него проектанта декларира отказ от изпълнение на авторския надзор, като прехвърля правата за осъществяване на тази дейност на „Геометър-НГ”, в частност на инж. Славова притежаваща пълна проектанска правоспособност по част ВиК. Дружеството на което се прехвърлят правата е в договорни отношения с възложителя, тъй като осъществява авторски надзор на подобект: ”Канализационна мрежа около корекцията на р. Боденска бара в участъка от ж.п. моста до детската градина”, изпълняван в рамките на същия инвестиционен проект. Същото е изразило съгласието си да предоставя услуга по упражняване на авторски надзор и поема задълженията на проектанта, вменени му с разпоредбата на чл. 162, ал. 3 от ЗУТ.
Остават неизяснени факти и обстоятелства във връзка с обществената поръчка, чрез която е възложен инвестиционният проект. Липсва иформация за нейната стойност, както и за реда, по който е възложена, поради което не става ясно дали са спазени приложимите правила за възлагане към момента на нейното обявяване.
От приложената покана става ясно, че прогнозната стойност за изпълнение на услугата е 7 500 лв., без ДДС
 
Изводи
Видно от изложеното, става ясно, че от страна на проектанта на обекта - „Аква Топ“ ООД има отказ от изпълнение на вмененото му задължение за осъществяване на авторски надзар, съгласно чл. 162 от ЗУТ. Твърди се, правата му са прехвърлени на дружество „Геометър-НГ”. Обективната невъзможност да се извърши дейността и отказа от притежание на авторското право върху надзора, дава основания да се счита, че за възложителят не са налице основанията за прилагани на процедура на договаряне по реда на чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП. Съгласно нормите на закона, авторският надзор се осъществява от точно определено физическо лице/лица/, което е изготвило проекта. В случай на невъзможност същото да извърши тази дейност тя следва да се възложи на друго лице, притежаващо проектантска правоспособност. Доколкото множество проектанти могат да отговорят на условието, то за възложителя възниква задължение да приложи конкурентна процедура, освен ако стойността не предполага пряко възлагане.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е незаконосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.