ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Многопрофилна болница за aктивно лечение /МБАЛ/ - Бургас АД
Адрес Бургас 8000, бул. Стефан Стамболов 73
Партиден номер в РОП 301
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00301-2013-0004
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 8 от ЗОП
Обект на поръчката Услуги
Предмет: ДЕНОНОЩНО АБОНАМЕНТНО ОБСЛУЖВАНЕ ПО ПОДДРЪЖКА И ПРОФИЛАКТИКА НА АСАНСЬОРНИТЕ СЪОРЪЖЕНИЯ И УРЕДБИ В ИНФЕКЦИОЗНО ОТДЕЛЕНИЕ ПРИ «МБАЛ - БУРГАС» АД
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 8 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание изисква едновременно да са изпълнени следните условия:
а) наличие на предходен договор с обект услуга или строителство;
б) настъпване на непредвидени обстоятелства;
в) в резултат от непредвидените обстоятелства се поражда необходимост от допълнителна услуга или строителство;
г) невъзможност допълнителната услуга или строителство да се раздели технически или икономически от предмета на договора без значителни затруднения за възложителя или въпреки че може да се раздели, е съществено необходима за изпълнението му;
д) общата стойност на поръчките, с които се възлагат допълнителни услуги или строителство, да не надвишава с 50 на сто от стойността на основната поръчка;
е) поканата е изпратена до изпълнителя на предходния договор.
 
Фактическа обстановка и доказателства
В Агенцията по обществени поръчки е представено Решение № 178 от 01.04.2013 г. на изпълнителния директор на “МБАЛ – Бургас” АД,  покана за участие в нея и доказателства.  
В мотивите за избор на процедурата възложителят посочва, че след извършено преустройство на бл. 5 от сградния фонд на болницата  в периода м. февруари 2012 до м. март 2013 г., са били монтирани два допълнителни асансьора – товаро-пътнически аснансьор и подемно съоръжение за храна. Той твърди, че фирмата извършила монтажа на асансьорните съоръжения „Лита” ООД, е подизпълнител на фирмата, изпълняваща СМР на сградата, като подчертава, че в гаранционния период на асансьорите, който е 12 месеца, не е включена абонаментната поддръжка на съоръженията. Във връзка с горното, и с оглед въвеждането на обекта в експлоатация, следва да бъде сключен договор с фирма, която да извършва дейностите по техническа поддръжка и профилактика на асансьорите.
По-нататък възложителят посочва, че към настоящия момент  „МБАЛ – Бургас” АД разполага с 16 асансьорни уредби, които се поддържат от СД „Лочерс – Желязков и Сие”. Договорът с посоченото дружество е сключен договор на 09.05.2012 г. и е със срок от 24 месеца. Той е сключен след проведен открит конкурс по НВМОП.  Изхождайки от обстоятелството, че двете новомонтирани съоръжения са разположени в сграда, която е част от фонда на „МБАЛ – Бургас” АД, и факта че към настоящия момент е налице действащ договор за абонаментна поддръжка на асансьорните уредби на „МБАЛ – Бургас” АД, за които е открита процедура с Решение № 31/12.01.2012 г. на изпълнителния директор, с цел включване в предмета и на новите устройства, следва да бъде организирана и проведена процедура за избор на изпълнител по договор за абонаментна поддръжка на асансьорите в сградата на инфекциозно отделение. Твърди, че по предварителни данни, месечната такса за абонаментна поддръжка на двата асансьора ще възлиза на сумата от 80 лв. без вкл. ДДС.  
Възложителят се аргументира, че допълнителната услуга е съществено необходима за изпълнение на поръчката и общата й стойност не е повече от 50 % от стойността на основната поръчка.
Поканата за участие в настоящата процедура е адресирана до СД „Лочерс – Желязков и Сие”, гр. Бургас, изпълнител по договора за абонаментно обслужване.
След направена проверка в РОП се установиха следните факти: през 2011 г. възложителят обявява открит конкурс по НВМОП (отм.) за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Изпълнение на СМР на обект: Преустройство и реконструкция на корпус 5 за обособяване на инфекциозно отделение”.  Процедурата приключва с избор на изпълнител и сключване на договор на 05.12.2011 г. Информация за нея е публикувана под уникален номер 00301-2011-0018. През м. Октомври 2012 г., възложителят открива процедура на договаряне без обявление по чл. 90, ал. 1, т. 8 ЗОП за възлагане на допълнително възникнали СМР дейности, без които основният договор не може да бъде изпълнен.
Междувременно, след възлагането на основния договор за строителство (от 05.12.2011 г. ), за обезпечаване поддръжката и профилактиката на наличните асансьорни уредби в болницата, възложителят обявява открит конкурс по НВМОП (отмн.) с предмет: “Денонощно абонаментно обслужване по поддръжка, ремонт и профилактика, включително доставка на резервни части, на асансьорните съоръжения и уредби в “МБАЛ – Бургас” АД”. Същата е завършила със сключване на договор № 1 от 09.05.2012 г. със СД „Лочерс – Желязков и Сие”, гр. Бургас и е с срок на действие 24 месеца.
 
Изводи
От изложените факти и направената проверка в РОП се установи, че е   налице действащ договор за услуга. В мотивите на възложителя не са посочени непредвидени обстоятелства по смисъла на § 1, т. 14б от ДР на ЗОП, които да обосновават необходимостта от възлагане на допълнителна услуга. Видно от предмета на основния договор за преустройство и реконструкция на корпус № 5 на МБАЛ, се предвижда изграждането и на болничен асансьор, т.е. към момента на откриване на процедурата възложителят знае, че следва да  осигури  абонаментна поддръжка на новите асансьорни уредби в ремонтирания блок. Не е изяснено защо в предмета на предходната процедура за възлагане на обществена поръчка за абонаметна поддръжка, приключила със сключване на договор на 09.05.2012 г. (договорът е сключен 5 месеца след възлагане на договора за СМР ), не са включени и новите асансьори. Още повече, че самият възложител заявява, че съоръженията са разположени в една сграда и е обосновано тяхното поддържане от един изпълнител. 
Относно аргументите, че възлагането на абонаментната поддръжка на трета фирма ще доведе до затруднения за възложителя, считаме, че те са неоснователни, доколкото от възлагането на настоящата обществена поръчка не зависи успешното изпълнение на договора за поддръжка, сключен със СД „Лочерс – Желязков и Сие”, гр. Бургас.
Във връзка с неизяснените данни и при липсата на посочени непредвидени обстоятелства, не може да се даде становище за законосъобразност на избрания вид процедура.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е незаконосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.