ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Община Велинград
Адрес Велинград 4600, бул. Хан Аспарух 35
Партиден номер в РОП 156
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00156-2012-0003
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 8 от ЗОП
Обект на поръчката Услуги
Предмет: Депониране и обезвреждане на твърди битови отпадъци ,поддръжка на депото.Третиране, чрез пробутване, разстилане, уплътняване на отпадъците.Денонощна охрана на депото за недопускане на външни лица и животни.
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 8 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание изисква едновременно да са изпълнени следните условия:
а) наличие на предходен договор с обект услуга или строителство;
б) настъпване на непредвидени обстоятелства;
в) в резултат от непредвидените обстоятелства се поражда необходимост от допълнителна услуга или строителство;
г) невъзможност допълнителната услуга или строителство да се раздели технически или икономически от предмета на договора без значителни затруднения за възложителя или въпреки че може да се раздели, е съществено необходима за изпълнението му;
д) общата стойност на поръчките, с които се възлагат допълнителни услуги или строителство, да не надвишава с 50 на сто от стойността на основната поръчка;
е) поканата е изпратена до изпълнителя на предходния договор.
 
Фактическа обстановка и доказателства
В Агенцията по обществени поръчки са представени Решение № 288 от 15.03.2012 г. за откриване на процедура на договаряне без обявление и  покана за участие в нея, адресирана до „Еко Титан“ ЕООД.
В мотивите на решението възложителят посочва, че допълнителните дейности, предмет на договарянето са свързани и необходими за извършване на услугата по сметосъбиране и сметоизвозване, предмет на основния договор. Твърди се, че стойността на допълнителните дейности не надвишават 50% от стойността на основната поръчка. Според възложителя, изложените обстоятелства обосновават избора на процедура на основание чл. 90, ал. 1, т. 8 от ЗОП.
В подкрепа на изложените твърдения не са приложени доказателства.
Видно от поле V.3) на решението, настоящата процедура е свързана с предходна, публикувана в РОП под уникален номер 00156-2008-0019. Направената справка в регистъра установи, че е проведена открита процедура с предмет: “Сметосъбиране и сметоизвозване на твърди битови отпадъци на територията на Община Велинград, поддържане чистотата на всички територии за обществено ползване, включително нерегламентираните сметища, поддържане на зелените площи и озеленяване. Почистване на тротоари и улици, които не са от четвъртокласна пътна мрежа, от сняг и лед при зимни условия, опесъчаване и лугиране”. Същата е приключила с избор на изпълнител и на 16.02.2009 г. е сключен договор с „Еко Титан“ ЕООД за срок от 10 години. Стойността на сключения договор е 1 409 911 лв. без ДДС.
 
Изводи
Възложителят не е изложил аргументи и не е представил доказателства, от които да са видни причините, поради които дейностите, предмет на настоящата обществена поръчка се налагат. Не е изяснена връзката на допълнителните дейности с успешното приключване на основния договор и дали без тях е възможно неговото реализиране.
Предвид факта, че не е обосновано наличието на условията по чл. 90, ал. 1, т. 8 ЗОП, във връзка с § 1, т. 14б ДР ЗОП, не може да се предостави становище за законосъобразност.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е незаконосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.