ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Многопрофилна болница за активно лечение "Токуда болница София" ЕАД - /Старо наименование - Многопрофилна болница за активно лечение "Токуда болница София" АД/
Адрес гр. София 1407, ул. Н. Й. ВАПЦАРОВ № 51Б
Партиден номер в РОП 1930
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 01930-2011-0008
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 4 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: „Доставка на дезинфектант за нуждите на МБАЛ „Токуда Болница София” АД”. Прогнозна стойност на поръчката - 4 632 лв.
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление, с уникален номер в РОП 01930-2011-0008, се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 4 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание изисква преди датата на решението за откриване на процедурата да са възникнали обстоятелства, които отговарят на дефиницията за “непреодолима сила” в § 1, т. 14 от ДР на ЗОП, а именно обстоятелства от извънреден характер, които възложителят при полагане на дължимата грижа не е могъл или не е бил длъжен да предвиди или предотврати. В резултат на обстоятелствата, определени като “непреодолима сила”, следва да е обективно невъзможно да се спазят сроковете за провеждане на открита или ограничена процедура или процедура на договаряне с обявление по ЗОП.
 
Фактическа обстановка и доказателства
В Агенцията по обществени поръчки е представено Решение № 434 от 04.11.2011 г. за откриване на процедура на договаряне без обявление.
Възложителят мотивира избора на процедура с наличието на непреодолима сила, която обуславя невъзможността за доставка на висококачествен дезинфектант, тъй като договорът с изпълнителя е приключил през месец август 2011 г. Посочва се, че е обявена открита процедура месец и половина преди изтичане на срока на договора, като се цели сключване на рамково споразумение, с предмет ”Доставка на дезинфектанти за нуждите на МБАЛ “Токуда Болница София” АД.
Твърди се, че поради големия обем и необходимото технологично време за провеждането на процедурата, тя не е приключила, като е на етап обявяване на класирането и определяне на изпълнител. С оглед на гореизложеното и недопускане спиране на доставките на дезинфектанта /липсата на който може да създаде сериозен риск за здравето на пациентите на лечебното заведение/ за възложителя възниква необходимост от договаряне без обявление на основание чл. 90, ал. 1, т. 4 от ЗОП.
Не са приложени допълнителни  доказателства и покана.
След направена проверка в РОП се установи наличието на предходна открита процедура с уникален номер 01930-2010-0002 и със същия предмет на поръчката. Тази процедура е завършила със сключването на 5 бр. договори  от 13.08.2010 г. с поканеното лице и 5 бр. с други две лица.
Видно от поле V.2) на решението поканата за участие в настоящата процедура е адресирана до фирма “ЕКОЛАБ” ЕООД, изпълнител по предходните 5 договора.
 
Изводи
В изложените мотиви, като обстоятелство от извънреден характер се посочва приключването на договор по предходна открита процедура със същия предмет на поръчката.
Възложителят не е посочил данни за наличието на обстоятелства, възпрепятстващи процеса на планиране и провеждане на открита процедура. Сам по себе си мотивът, че времето, необходимо за приключване на вече стартирала процедура е недостатъчно, не може да съставлява мотив за провеждане на договораряне. В този смисъл не са изпълнени условията на чл. 90, ал. 1, т. 4, във връзка с §1, т. 14 ДР ЗОП.
Въз основа изследване на на наличните данни не може да се изрази становище за законосъобразност на процедурата.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е незаконосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.