ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Държавно ловно стопанство/ДЛС/ - Черни Лом - Попово - /Старо наименование - Държавна Дивечовъдна станция /ДДС/ "Черни Лом" - Попово/
Адрес Попово 7800, бул. Михаил Маджаров 68
Партиден номер в РОП 847
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00847-2010-0011
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 8 от ЗОП
Обект на поръчката Услуги
Предмет: „Възлагане на допълнителна услуга - Извеждане на възобновителна-краткосрочно постепенна сеч в широколистни насаждения, разкройване на сортименти, извоз до временен склад, рампирането на маркираната дървесината от Обект №1015-отдел:364„н” с прогнозно количество от 800 пл. м. куб. маркирана дървесина от КЛФ-2010 на ДГФ на територията на ДЛС “Черни Лом ” гр.Попово
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление, с уникален номер в Регистъра на обществени поръчки /РОП/ 00847-2010-0011 експертите установиха следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 8 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание изисква да са изпълнени кумулативно следните условия:
а) наличие на предходен договор за обществена поръчка с обект услуга или строителство;
б) настъпване на непредвидени обстоятелства;
в) в резултат от непредвидените обстоятелства се поражда необходимост от допълнителна услуга или строителство;
г) допълнителната услуга или строителство не могат технически или икономически да се разделят от предмета на основния договор без значителни затруднения за възложителя или въпреки че могат да се разделят, са съществено необходими за изпълнението на поръчката;
д) общата стойност на допълнителната услуга или строителство не надвишава с 50 на сто от стойността на основната поръчка;
е) поканата е изпратена до изпълнителя на предходния договор.
 
Фактическа обстановка доказателства
В Агенцията по обществени поръчки /АОП/ е представено Решение № 68 от 29.07.2010 г. на директора на ДЛС “Черни Лом” за откриване на процедура на договаряне без обявление и покана за участие в нея. На 03.08.2010 г. в АОП е изпратена информация, съгласно която по настоящото договаряне е сключен Договор № 886 от 30.07.2010 г., с прогнозна стойност 13 400 лв.
В решението изборът на процедура е мотивиран с достигане на обявения обем и наличието на останало прогнозно количество от около 800 пл. куб. м. неотсечена маркирана дървесина в обект №1006, Позиция № 12 отд. 364 „н”. Възложителят пояснява, че с цел пълно извеждане на възобновителна-краткосрочно постепенна сеч в широколистни насаждения се налага допълнително възлагане на услуга на същия изпълнител. Твърди, че настоящата процедура е свързана с процедура за възлагане на обществена поръчка, с уникален номер в РОП № 00847-2010-0002. Стойността на допълнителната услуга не е отбелязана. Посочва се още, че поканата за участие в процедурата е изпратена до “Рела” ЕООД, гр. Попово, обл. Търговище - изпълнител по основния договор.
При проверка в РОП се установи, че след проведена открита процедура с 12 обособени позиции, между ДЛС “Черни Лом” и “Рела” ЕООД, гр. Попово е сключен договор за обществена поръчка с предмет: “Извеждане на възобновително-краткосрочно постепенна сеч в широколистни насаждения, разкройване на сортименти, извоз до временен склад, рампирането на маркираната дървесината от Обект № 1006, Позиция № 12, отдел 364 „н” с общо прогнозно количество от 3981 пл. м. куб. маркирана дървесина от КЛФ-2010 на ДГФ на територията на ДЛС “Черни Лом ”, гр. Попово. От информацията за изпълнение на основния договор е видно, че същият е изпълнен на 28.07.2010 г., в срок и пълен обем, и е на стойност 66143.40 лв. без ДДС.
 
Изводи
Възложителят не е доказал, че кумулативно са изпълнени всички условия на чл. 90, ал. 1, т. 8 от ЗОП.
Достигнатият обявен обем и наличието на останало прогнозно количество не може да се приеме като непредвидено обстоятелство, обосноваващо възлагането на допълнителна услуга. Не са представени доказателства, че допълнителната услуга не може технически или икономически да се раздели от предмета на основния договор без значителни затруднения за възложителя или въпреки че може да се раздели, е съществено необходима за изпълнението на поръчката. Изпълнението на основния договор, сключен между ДЛС “Черни Лом” и “Рела” ЕООД е приключило, а наличието на действащ договор е задължително условие, обуславящо провеждането на договаряне без обявление по чл. 90, ал. 1, т. 8 от ЗОП.
Предвид горното, считаме, че изборът на процедура е незаконосъобразен.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е незаконосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.