ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Държавно ловно стопанство/ДЛС/ - Черни Лом - Попово - /Старо наименование - Държавна Дивечовъдна станция /ДДС/ "Черни Лом" - Попово/
Адрес Попово 7800, бул. Михаил Маджаров 68
Партиден номер в РОП 847
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00847-2010-0007
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 8 от ЗОП
Обект на поръчката Услуги
Предмет: „Възлагане изпълененине на допълнителна услуга-Извеждане на сечи в широколистни насаждения, разкройване на сортименти, извоз до временен склад, рампирането на маркираната дървесината от Обект №1011 – извеждане на постепенна осветителна фаза в широколистни насаждения от отдел: 35 „д” с прогнозно количество от 60 пл. м. куб маркирана дървесина от КЛФ-2010 на ДГФ на територията на ДЛС “Черни Лом ” гр.Попово.
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура договаряне без обявление, с уникален номер в Регистъра на обществени поръчки /РОП/ 00847-2010-0007 експертите установиха следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 8 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание изисква да са изпълнени следните условия:
а) наличие на предходен договор с обект услуга;
б) настъпване на непредвидени обстоятелства;
в) в резултат от непредвидените обстоятелства се поражда необходимост от допълнителна услуга, съществено необходима за изпълнението на основния договор;
г) невъзможност допълнителната услуга да се раздели технически или икономически от предмета на основния договор без значителни затруднения за възложителя;
д) общата стойност на допълнителната услуга не е повече от 50 на сто от стойността на основната поръчка.
 
Фактическа обстановка и доказателства
В Агенцията по обществени поръчки са представени Решение № 59/11.06.2010 г. за откриване на процедура на договаряне без обявление и покана за участие в нея, адресирана до “Ловела” ООД, гр.Мартен.
В мотивите за избор на процедурата възложителят се позовава на обстоятелството, че поради достигане на обявения обем и наличието на останало прогнозно количество от около 60 пл.куб.м. неотсечена маркирана дървесина в обект № 1010 Позиция № 2 – отд. 35 „д”, се налага допълнително възлагане на услуга на същия изпълнител.
В решението е посочено, че настоящата процедура е свързана с процедура за възлагане на обществена поръчка, открита с решение № 31/22.03.2010г. и публикувана в Регистъра на обществените поръчки /РОП/ с уникален №  00847-2010-0006.
След направена проверка в РОП се установи, че е проведена открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: “Извеждане на сечи в широколистни насаждения, разкройване на сортименти, извоз до временен склад, рампирането на маркираната дървесината от Обект № 1010”, разделена в четири обособени позиции.
По Позиция № 2 – извеждане на постепенна осветителна фаза в широколистни насаждения от отдел: 35 „д” с прогнозно количество от 432 пл. м. куб. маркирана дървесина от КЛФ-2010 на ДГФ на територията на ДЛС “Черни Лом ” гр. Попово, е сключен договор с „Ловела” ООД, на стойност 7430.4 лв. без ДДС.
Съгласно подадената информация в РОП, договорът е изпълнен на 09.06.2010 г - в срок и в пълен обем.
Прогнозната стойност на настоящата процедура на договаряне без обявление, посочена в решение № 59 от 11.06.2010г. е 1032 лв. без ДДС
Изводи
От изложените в решението мотиви може да се направи извод, че възложителят определя като непредвидено обстоятелство неизпълнението на 100% от необходимите дейности, изразяващо се в останали количества неотсечена маркирана дървесина. Това обаче може да се приеме като следствие от неправилно определяне на прогнозните количества, т.е. недобро планиране обема на услугата при възлагане на първата процедура, а не като непредвидимо обстоятелство. Не са изложени мотиви и няма представени доказателства по отношение на техническата или икономическа неделимост на допълнителната услуга от предмета на основния договор. Предвид факта, че изпълнението на договор № 867/ 21.05.2010 г., сключен между ДЛС “Черни Лом” гр. Попово и “Ловела” ООД е приключило, не е имало пречка за страните да изпълнят договорните си права и задължения. Наличието на действащ договор, от своя страна, е задължително условие, обуславящо провеждането на договаране с посоченото основание.  
С оглед на изложеното, считаме, че не са налице необходимите предпоставки за законосъобразно провеждане на процедура, на договаряне без обявление по чл. 90, ал. 1, т. 8 ЗОП.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е незаконосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.