ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Втора многопрофилна болница за активно лечение /II МБАЛ/ - София ЕАД
Адрес София 1202, бул. Христо Ботев 120
Партиден номер в РОП 486
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00486-2010-0008
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: Доставка на електрическа енергия за нуждите на “Втора многопрофилна болница за активно лечение – София” ЕАД, съгласно законовите изисквания и общите условия за продажба на електрическа енергия на лицензирания доставчик, за срок от три години
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура договаряне без обявление, с уникален номер в Регистъра на обществените поръчки (РОП) 00486-2010-0008 се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на авторски или други права на интелектуална собственост, или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Фактическа обстановка и доказателства
Представени са Решение № 19 от 02.06.2010 г.  за откриване на процедура на договаряне без обявление и покана за участие, адресирана до “ЧЕЗ Електро България” АД, гр. София.
Като мотив към решението за откриване на процедурата на договаряне без обявление на основание чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП възложителят посочва, наличието на изключителни права за обществено снабдяване с електрическа енергия от “ЧЕЗ Електро България” АД, гр. София. Твърди се, че те са предоставени с лицензия № Л-135-11/29.11.2006 г. (със срок на действие до 13.08.2039 г.), издадена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/, в съответствие с изискванията на чл. 39, ал. 1 и чл. 42, ал. 2а от Закона за енергетиката (ЗЕ). В подкрепа на изложеното, възложителят прилага копие на лицензия № Л-135-11/29.11.2006 г. за обществено снабдяване с електрическа енергия.
От публикувания на интернет страницата на ДКЕВР списък на крайните снабдители на електрическа енергия се установи, че “ЧЕЗ Електро България” АД, гр. София разполага с лицензия № Л-135-11/29.11.2006 г. за обществено снабдяване с електрическа енергия. Чрез тази лицензия дружеството придобива изключително право да предоставя услугата по обществено снабдяване с електрическа енергия за една обособена територия на страната, съгласно чл. 43, ал. 2, т. 2а от ЗЕ. Тази територия е определена в Приложение №1 към лицензията. Същото не е представено като доказателство, и следователно не може да се установи дали обектите на възложителя, за чиито нужди той обявява процедурата, попадат в обхвата на посочената лицензия.
Поканата за участие в процедурата е адресирана до “ЧЕЗ Електро България” АД, гр. София, дружеството, което е носител на изключителни права за дейностите “обществено снабдяване с електрическа енергия”.
 
Изводи
С оглед на дадените от ДКЕВР насоки за потребителите при отваряне на пазара на електроенергия от 1 юли 2007 г във връзка с хармонизацията и въвеждането на задължителните изисквания, предвидени в европейското законодателство в областта на енергетиката, пазарът е либерализиран. В тази връзка съществува възможност потребителите да се снабдяват с електрическа енергия по регулирани и по свободно договорени цени.
Към настоящия момент, от договаряне по свободни пазарни цени могат да се възползват само потребители, придобили статут на “привилегировани” (съгласно Правила за търговия с електрическа енергия). Това е възможно за обекти, присъединени към мрежа със средно и/или високо напрежение (чл. 34, ал. 1 от Правилата за търговия с електрическа енергия).
На регулирания пазар съществуват 4 дружества, лицензирани за извършване на дейност по “обществено снабдяване с електрическа енергия”. Съгласно чл. 43, ал. 2, т. 2а от ЗЕ за една обособена територия се издава една лицензия за извършване на посочената дейност. “ЧЕЗ Електро България” АД, гр. София, осъществява дейността си на територията на областите София-град, Софийска, Благоевград, Кюстендил, Перник, Плевен, Ловеч, Монтана, Враца и Видин.
В представените документи възложителят не посочва напрежението на електрическа енергия, предмет на настоящата процедура. Предвид факта, че тя е предназначена за сграда – болнично заведение, приемаме, че се касае за доставка на електрическа енергия с ниско напрежение.
Предвид изложеното считаме, че, са налице основания за прилагане на чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е законосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.