ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Многопрофилна болница за активно лечение /МБАЛ/ "Света Анна" АД - София - /Старо наименование - Университетска многопрофилна болница за активно лечение - Света Анна АД, София/
Адрес София 1709, ж.к. Младост 1, ул. Димитър Моллов 1
Партиден номер в РОП 692
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00692-2010-0005
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: Доставка на топлинна енергия за стопански нужди за УМБАЛ "Света Анна" - София АД за срок от 3 години от датата на подписване на договор.
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура договаряне без обявление, с уникален номер в РОП 00692-2010-0005 експертите установиха следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на авторски или други права на интелектуална собственост, или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Фактическа обстановка и доказателства
В Агенцията по обществени поръчки (АОП) са представени Решение № 168 от 06.04.2010 г. за откриване на процедура договаряне без обявление и покана за участие в нея.
В мотивите, изборът на процедурата се обосновава с обстоятелството, че преносът на топлинна енергия е дейност, която подлежи на лицензиране по реда на Закона за енергетиката (чл. 39, ал. 1, т. 2 от ЗЕ). Съгласно чл. 43, ал. 2, т. 3 от ЗЕ за една обособена територия се издава само една лицензия за пренос на топлинна енергия, а разпоредбата на чл. 130 от ЗЕ задължава топлопреносното дружество да снабдява с топлинна енергия потребителите, присъединени към топлопреносната мрежа.
В мотивите се твърди, че “Топлофикация София” ЕАД е притежател на лицензия № Л-032-03/15.11.2000 г. за производство на електрическа и топлинна енергия и лицензия № Л-033-05/15.11.2000 г. за пренос на топлинна енергия, издадени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), за срок от 20 години. Посочва се също, че от Регистъра на издадените лицензии за дейностите в енергетиката, съгласно ЗЕ, публикуван на интернет страницата на ДКЕВР, се установява, че лицензията за пренос на топлинна енергия е за територията на град София. В тази връзка, възложителят е адресирал поканата за участие в процедурата само до “Топлофикация София” ЕАД.
В подкрепа на твърденията е представена разпечатка от Регистъра на издадените лицензии за дейностите в енергетиката, съгласно Закона за енергетиката.
 
Изводи
Видно от изложената фактическа обстановка и представените доказателства, поканеното дружество - “Топлофикация София” EАД, е носител на изключителни права за осъществяване на пренос на топлинна енергия на територията на гр. София.
Предвид това, считаме, че са налице основанията за прилагане на чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е законосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.