ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение" /ДП "РВД"/
Адрес София 1540, бул. Брюксел 1
Партиден номер в РОП 222
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00222-2010-0002
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 9 от ЗОП
Обект на поръчката Услуги
Предмет: “Комплексно почистване на обекти на ДП РВД”
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура договаряне без обявление, с уникален номер в Регистъра на обществените поръчки (РОП) 00222-2010-0002 експертите установиха следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 9 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага когато е необходимо повторение на услуга или строителство от същия изпълнител не по-късно от три години от възлагането на първата поръчка и при условие че едновременно са изпълнени следните изисквания:
а) първата поръчка е възложена при открита или ограничена процедура и в обявлението за нея е посочена възможността за такова възлагане;
б) общата стойност на тази поръчка е включена при определяне стойността на първата поръчка;
в) новата поръчка съответства на основния проект, в изпълнение на който е възложена първата поръчка;
г) договорът за допълнителна поръчка не е по-дълъг от три години (чл. 90, ал. 2 от ЗОП).
 
Фактическа обстановка и доказателства
В Агенцията по обществени поръчки са представени Решение № РД-14-51 от 04.03.2010 г. за откриване на процедура на договаряне без обявление, покана за участие в нея и доказателства за избора на процедурата.
В мотивите на решението възложителят обосновава избора на процедура с обстоятелството, че поръчката е за повторение на услуга от същия изпълнител при наличие на условия за това, а именно:
- първата поръчка е възложена чрез открита процедура с решение за откриване № РД-12-1086 от 04.10.2007 г.;
- в обявлението на поръчката е посочена възможност за повторение на услугата от същия изпълнител по реда на чл. 90, ал. 1, т. 9 от ЗОП, както и в клауза 1.3 от договора;
- общата стойност на тази поръчка е включена при определяне стойността на първата поръчка;
- новата поръчка е със същия предмет, в изпълнение на който е възложена първата поръчка.
При направена справка в РОП се установи наличие на проведена открита процедура, с уникален № 00222-2007-0019 и предмет: “Извършване на услуги по комплексно почистване на обекти на ДП “РВД”. От т. ІІ.2.2. на обявлението става ясно, че възложителят предвижда опция - да възложи допълнителна обществена поръчка за повторение на услугата по реда на чл. 90, ал. 1, т. 9 от ЗОП. В същия документ е отразена прогнозна стойност “0”.  Видно от приложения договор, общата стойност на поръчката е в размер на 778 276,34 лв. с ДДС, като към момента на изтичането му, сумата не е разходвана изцяло. Според приложеното от възложителя писмо, общата стойност на настоящата поръчка е в размер на 149 000 лв., която съставлява. неусвоена част от цената на предходния договор.
От изложеното не може да се направи категоричен извод за това, че стойността на договарянето е включена в общата стойност на поръчката. Стойността на поръчката обаче e определяща по отношение на реда, по който следва да се проведе процедурата и фактът че възложителят е приложил най-тежкия ред за провеждането й (открита процедура по ЗОП с публикувано обявление в Официалния вестник на ЕС), би следвало да се приеме като аргумент, че горното изискване е спазено.
Информацията, публикувана в РОП, потвърждава, че договорът по предходната процедура е сключен на 18.03.2008 г., с което е изпълнено условието допълнителната поръчка да не е възложена по-късно от три години от първата. В уведомителното писмо е уточнено, че срокът на изпълнение на допълнителната услуга е ограничен до настъпване на първото по време обстоятелство, изразяващо се в сключване на договор с избран изпълнител след провеждане на открита процедура по реда на ЗОП или достигане на определения финансов лимит от сумата 149 000 лв. Предвид обичайните срокове, необходими за провеждане на открита процедура, може да се приеме че е изпълнена разпоредбата на чл. 90, ал. 2 от ЗОП.
 
Изводи
От изложената фактическа обстановка и приложените доказателства приемаме, че са налице основанията за прилагане на чл. 90 ал. 1, т. 9 от ЗОП.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е законосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.