ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество - /Предишно наименование - Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) - /Старо наименование - Комисия за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност /КУИППД/
Адрес София 1000, ул. "Г.С. Раковски" № 112
Партиден номер в РОП 1072
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 01072-2010-0001
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Услуги
Предмет: "ИЗБОР НА ОПЕРАТОР ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА МОБИЛНИ КОМУНИКАЦИИ ЗА НУЖДИТЕ НА КОМИСИЯТА ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА ИМУЩЕСТВО ПРИДОБИТО ОТ ПРЕСТЪПНА ДЕЙНОСТ
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление, с уникален номер в Регистъра на обществените поръчки (РОП) 01072-2010-0001 се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на авторски или други права на интелектуална собственост, или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
Фактическа обстановка и доказателства
В Агенцията по обществени поръчки са представени Решение № 09/26.01.2010 г. на председателя на КУИППД за откриване на процедура на договаряне без обявление на основание чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП и покана за участие в нея, адресирана до „БТК” АД, „Космо България Мобайл” ЕАД и „Мобилтел” ЕАД.
Изборът на процедура е мотивиран с това, че поръчката може да се изпълни само от носителите на изключителни права за предоставяне на услуги по пренос на глас и данни чрез обществена далекосъобщителна подвижна клетъчна мрежа по стандарт GSM/UTMS с национално покритие.
Възложителят не е изпратил доказателства в подкрепа на изложените мотиви, но след справка в публичния регистър на издадените индивидуални лицензии за осъществяване на посочените дейности, достъпен на интернет страницата на Комисията за регулиране на съобщенията, бе установено, че само дружествата „БТК” АД, „Космо България Мобайл” ЕАД и „Мобилтел” ЕАД притежават индивидуални лицензии да предоставят услугите, предмет на поръчката.
 
Изводи
От изложените мотиви и допълнително направените проверки се налага изводът, че са спазени изискванията за откриване на процедура на договаряне без обявление на основание чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е законосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.