ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Община Стамболийски
Адрес Стамболийски 4210, ул. Г. С. Раковски 29
Партиден номер в РОП 590
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00590-2010-0001
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: Доставка на природен газ за обекти на Община Стамболийски, както следва: ОУ"Христо Ботев";СОУ"Отец Паисий",ОУ"Христо Смирненски",ЦДГ"Звънче",ОДЗ"Райна княгиня",ОДЗ"Искра",ЦДГ"Слънце",Целодневни детски ясли,сградите на Община Стамболийски и на общинската администрация; ОУ"Св.св.Кирил и Методий" в село Куртово Конаре,Община Стамболийски и ОДЗ"Детски рай" в село Куртово Конаре,Община Стамболийски
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура договаряне без обявление, с уникален номер в Регистъра на обществените поръчки (РОП) 00590-2010-0001 експертите установиха следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на авторски или други права на интелектуална собственост, или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Фактическа обстановка и доказателства
В Агенцията по обществени поръчки са представени Решение № 20 от 18.01.2010 г. за откриване на процедура на договаряне без обявление и покана за участие в нея.
Като мотиви за избора на процедурата възложителят посочва, че съгласно чл. 43, ал. 2, т. 1 и 2а от Закона за енергетиката (ЗЕ) за една обособена територия се издава само една лицензия за разпределение на природен газ и за снабдяване с природен газ от крайни снабдители. Той твърди, че мястото на изпълнение на възлаганата поръчка е община Стамболийски, която попада в обособен регион “Тракия”. За този регион “Ситигаз България” ЕАД притежава лицензии № Л-209-08/25.09.2006 г. и № Л-209-12/25.09.2006 г., издадени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и предоставящи изключителни права за извършване на дейността, за срок от 34 години.
Възложителят не прилага документи в подкрепа на изложените мотиви.
Видно от поле V.2. на решението за откриване и от приложената покана, за участие в працедурата е поканено “Ситигаз България” АД, гр. София.
 
Изводи
Предвид разпоредбата на чл. 43, ал. 2, т. 1 и 2а от ЗЕ, за една обособена територия на страната се издава само една лицензия за разпределение на природен газ и за снабдяване с природен газ от крайни снабдители. След справка в регистъра на ДКЕВР се установи, че “Ситигаз България” АД притежава лицензия № Л-209-08/25.09.2006 г. за разпределение на природен газ и лицензия № Л-209-12/27.04.2009 г. за снабдяване с природен газ от краен снабдител. Двете лицензии са за регион “Тракия” и са със срок до септември 2040 г.
Видно от изложената фактическа обстановка и допълнително направените проверки, “Ситигаз България” ЕАД е носител на изключителни права за осъществяване на дейностите за разпределение и снабдяване с природен газ на територията на регион “Тракия”. Предвид това, считаме, че са налице основанията за прилагане на чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е законосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.