ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Община град Добрич
Адрес Добрич 9300, ул. "България" № 12
Партиден номер в РОП 383
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00383-2010-0002
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Услуги
Предмет: Упражняване на авторски надзор по време на изпълнение на СМР на обекти "Инженеринг - проектиране, рехабилитация и реконструкция на общински пътища на територията на Община град Добрич: - DOB1075 / ІІ -97, ок.п.Добрич/ -п.к.Владимирово- Добрич; - DOB1078 / ІІ – 97, ок.п. Добрич / - Добрич – ЖК Запад; - DOB1082 / ІІ-97, ок.п.Добрич / п.к. Варна –Добрич; - DOB3074 / ІІ – 27, Добрич – Одринци / лесопарк Дъбовете - DOB3079 / ІІ – 97 , ок.п. Добрич / - ВРЗ Хан Аспарух - DOB3083 /DOB 1082 п.к Варна – Добрич / - гробищен парк ОП 2, изпълнявани по Проект „Рехабилитация и реконструкция на общински пътища на територията на Община Добрич-град”, , който се извършва с финансовата подкрепа на Оперативна програма Регионално развитие 2007-2013, схема за безвъзмездна финансова помощ “Подкрепа за устойчиво и интегрирано местно развитие чрез рехабилитация и реконструкция на общинска пътна мрежа” съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/2.1-02/2007/029
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление, с уникален номер в Регистъра на обществените поръчки (РОП) 00383-2010-0002 се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на авторски или други права на интелектуална собственост, или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Фактическа обстановка и доказателства
В Агенцията по обществени поръчки са изпратени Решение № Р-2 от 06.01.2010 г. за откриване на процедура договаряне без обявление, покана за участие, адресирана до консорциум “Добрич ПСИ”, както и доказателства за избора на процедурата.
Възложителят мотивира избора на договаряне без обявление с необходимостта от възлагане на авторски надзор по време на строителство. Отбелязва, че съгласно чл. 162, ал. 3 от Закона за устройство на територията, предписанията на проектанта, свързани с авторското му право, за точното спазване на изработения от него проект са задължителни за останалите участници в строителството. В тази връзка и предвид спецификата на предмета на обществената поръчка твърди, че изпълнението може да се реализира единствено от лицето, носител на авторски права.
Възложителят посочва като автор на проекта консорциум “Добрич ПСИ”. Отбелязва, че изпълнението му е възложено след проведена открита процедура, информация за която е публикувана в РОП под № 00383-2008-0018.
Направена проверка в регистъра потвърди посочената от възложителя информация.
В подкрепа на изложените мотиви възложителят прилага копие от договор № ДР-196 от 08.12.2008 г. и анекс към него, заедно с техническо задание за изготвяне на проекта. От тях става ясно, че проектирането и строително-монтажни работи на обект “Рехабилитация и реконструкция на общински пътища на територията на община град Добрич” са възложени на консорциум “Добрич ПСИ”.
Поканата за участие в процедурата е адресирана до консорциум “Добрич ПСИ”.
 
Изводи
От изложените мотиви и приложените доказателства може да се изведе заключение, че за консорциум “Добрич ПСИ” са налице авторски права върху посочения проект. Следователно може да се изрази становище за законосъобразност.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е законосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.