ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Агенция за социално подпомагане /АСП/
Адрес София 1051, ул. Триадица 2
Партиден номер в РОП 496
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00496-2010-0001
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Услуги
Предмет: : „Извършване на пощенски услуги от резервирания сектор по смисъла на § 6 от Преходни и заключителни разпоредби на Закона за пощенските услуги по приемане и доставяне на кореспондентски пратки в Агенцията за социално подпомагане и териториалните й поделения”
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура договаряне без обявление, с уникален номер в Регистъра на обществените поръчки /РОП/ 00496-2010-0001 експертите установиха следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на авторски или други права на интелектуална собственост, или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Фактически обстоятелства и доказателства
В Агенцията по обществени поръчки са представени Решение № РД04-2 от 06.01.2010 г. на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане за откриване на процедура на договаряне без обявление и покана за участие в нея, адресирана до “Български пощи” ЕАД.
В мотивите за избор на процедурата възложителят се позовава на § 6 от Преходните и Заключителни разпоредби на Закона за пощенските услуги, съгласно който, на основание чл. 18, ал. 4 от Конституцията на Република България, до 31 декември 2010 г. се установява държавен монопол върху резервиран сектор на универсалната пощенска услуга, който включва приемане, пренасяне и доставяне на вътрешни, международни входящи и изходящи кореспондентски пратки. Съгласно ал. 4 на цитирания параграф, държавата предоставя изпълнението на посочената по-горе услуга с индивидуална лицензия, издадена на “Български пощи” ЕАД.
Видно от чл. 14 на приложения проект на договора срокът му на изпълнение е предвиден до 31.12.2010 г.
 
Изводи
От изложената фактическа обстановка е видно, че дружеството, поканено за участие в процедурата на договаряне без обявление е единственият възможен изпълнител, тъй като притежава изключителните права за извършване на универсална пощенска услуга от резервиран сектор, по силата на закон.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е законосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.