ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение" /ДП "РВД"/
Адрес София 1540, бул. Брюксел 1
Партиден номер в РОП 222
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00222-2010-0001
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 9 от ЗОП
Обект на поръчката Услуги
Предмет: „Застраховка АРИЕЛ за отговорността на ДП „РВД” за причинени на трети лица вреди, произтичащи от действията на предприятието в качеството му на доставчик на аеронавигационни услуги в обслужваното гражданско въздушно пространство на Република България” 1. Застраховката покрива отговорността за действията на застрахования в качеството му на доставчик на аеронавигационно обслужване в гражданското въздушно пространство на Република България, включително и във въздушното пространство над акваторията на Черно море, където на основание на регионално споразумение за въздушна навигация между черноморските страни, Република България е поела отговорността за обслужване на въздушното движение. Границите на обслужваното гражданско въздушно пространство са публикувани в Сборника за аеронавигационна информация на Република България и са дефинирани в чл. 2, ал. 1 на Наредба № 11 на МТ за обслужване на въздушното движение. Застраховката покрива отговорността на застрахования за причинените имуществени и неимуществени вреди на трети лица при настъпване на застрахователно събитие или серия от събития, независимо от мястото на събитието, и в съответствие с „Общите условия на застраховката”, доколкото не противоречат на застрахователния договор. Застраховката покрива включително отговорността на застрахования по отношение на загуба или повреда на оборудване и въздухоплавателно средство на земя и в полет съгласно дефиницията в т. 2 от Определенията, посочени в общите условия на застраховката и при условие че тази загуба или повреда е причинена във връзка с предоставянето на аеронавигационни услуги в границите на обслужваното гражданско въздушно пространство. Застраховката покрива отговорността на застрахования и от операциите на летищните контролни кули във връзка с осъществяване на дейността по обслужване на въздушното движение. 2. Период на застраховката - От 00:00 часа на 01.02.2010 г. до влизането в сила на договор за възлагане на поръчка със същия предмет, сключен с изпълнител, избран чрез открита процедура по ЗОП. 3. Застрахователна сума (лимит на отговорност): 3.1. 500 000 000 USD по основното покритие по т. 1, като 25 000 000 USD за всяко едно събитие, довело до случаи на персонална злополука (AVN 60), а в годишен агрегат в рамките на 500 000 000 USD; 3.2. 50 000 000 USD за покритие на отговорността на възложителя за военни и сродни рискове съгласно AVN 52G.
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура договаряне без обявление, с уникален номер в Регистъра на обществени поръчки (РОП) 00222-2010-0001 експертите установиха следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 9 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага когато е необходимо повторение на услуга или строителство от същия изпълнител не по-късно от три години от възлагането на първата поръчка и при условие че:
а) първата поръчка е възложена при открита или ограничена процедура и в обявлението за нея е посочена възможността за такова възлагане;
б) общата стойност на тази поръчка е включена при определяне стойността на първата поръчка;
в) новата поръчка съответства на основния проект, в изпълнение на който е възложена първата поръчка;
г) договорът за допълнителна поръчка не е по-дълъг от три години (чл. 90, ал. 2 от ЗОП).
 
Фактическа обстановка и доказателства
Възложителят е представил в Агенцията по обществени поръчки Решение № РД-14-03 от 07.01.2010 г. на генералния директор на Държавно предприятие “Ръководство на въздушното движение” (ДП “РВД) за откриване на процедура на договаряне без обявление на основание чл. 90, ал. 1, т. 9 от ЗОП и покана за участие в процедурата, адресирана до ЗАД “Алианц България”, София.
В мотивите на решението изборът на процедура се обосновава с необходимост от повторение на услугата от същия изпълнител. Пак там се посочва, че са изпълнени всички изисквания за прилагане на чл. 90, ал. 1, т. 9 ЗОП, а именно:
Първата поръчка е възложена чрез открита процедура, стартирала с Решение № 45-15-70/05.12.2008 г.
В обявлението на първата поръчка (уникален номер в РОП 00168-2008-0010) и в застрахователната полица (т.13.3) е посочена възможността за повторение на услугата от същия изпълнител по реда на чл. 90, ал. 1, т. 9 от ЗОП.
Общата стойност на настоящата поръчка е включена при определяне на стойността на първата.
Предметът на разглежданата поръчка съответства на предмета на основния договор.
От предоставените документи става ясно, че необходимостта от повторение на услугата възниква вследствие на решение на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за смяна на практикувания през последните осем години подход при възлагането на поръчка за избор на застраховател по застраховка “Отговорност на собственици и оператори на летища” (АРИЕЛ).
В писмото си до АОП възложителят посочва, че през последните осем години договорите за посочената застраховка се сключват след съвместна процедура на Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация” (ГД “ГВА”),  Държавно предприятие “Ръководство на въздушното движение” (ДП “РВД”) и международните граждански летище за обществено ползване, която се провежда от ГД “ГВА. Последната подобна открита процедура, стартира със споменатото по-горе Решение № 45-15-70/05.12.2008 г. и приключва със сключване на договори със ЗАД “Алианц България”.
В хода на изпълнение на последните, ГД “ГВА” изпраща писмо (изх. № 40-00-87/14.10.2009 г.), в което се указва, че въз основа на резолюция на заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, процедурата за възлагане на обществената поръчка с посочения предмет за 2010 г. ще се проведе отново съвместно между възложителите от предходната година. На 21.12.2009 г. обаче в ДП “РВД” с писмо вх. № 04-101-442/21.12.2009 г. е получен доклад на главния директор на ГД “ГВА”, одобрен от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, за индивидуално провеждане от посочените възложители на процедурата за възлагане на обществена поръчка за застраховка АРИЕЛ. Така за ДП “РПД” възниква задължение самостоятелно да организира и проведе процедура за избор на изпълнител и сключване на застраховка АРИЕЛ за 2010 г. Същевременно, действащите към момента застрахователни полици изтичат в 24:00 часа на 31.01.2010 г., поради което възложителят е изправен пред необходимостта да осигури своевременно подновяване на застраховка АРИЕЛ за настоящата година.
Осъществената проверка потвърждава твърденията на възложителя относно наличието на предходна процедура със същия предмет, в която се предвижда повторение по реда на чл. 90, ал. 1, т. 9 от ЗОП. Според информацията по преписка 00168-2008-0010, налична в РОП, откритата процедура завършва със сключването на договор със ЗАД “Алианц България”. До същото дружество е отправена и поканата за участие в настоящото договаряне.
От друга страна, при сравняване на стойностите в обявлението, полицата и информацията за сключен договор не може да се потвърди казаното от възложителя, че общата стойност на договарянето е включена при определяне на стойността на първата поръчка. При все това, отчитайки факта, че стойността на поръчката служи за определяне на приложимия ред на възлагане и с оглед на това, че първоначалната поръчка е възложена по най-строгия възможен ред (открита процедура по ЗОП с публикуване на обявление в Официален вестник на ЕС), може да се приеме, че горното изискване е спазено.
Въз основа на посоченото в проекта на договор, че застраховката влиза в сила от 01.02.2010 г. и е валидна до сключване на договор с определен изпълнител след провеждане на открита процедура по реда на ЗОП със същия предмет и отчитайки обичайния срок за провеждане на открита процедура по ЗОП, може да се обоснове заключение, че договорът за допълнителна поръчка няма да е със срок, по-дълъг от три години.
 
Изводи
От изложената фактическа обстановка и приложените доказателства е видно, че са спазени условията за прилагане на чл. 90, ал. 1, т. 9 от ЗОП и провеждането на процедура на това основание е в съответствие с разпоредбите на закона.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е законосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.