ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование УНИВЕРСИТЕТСКА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ "ПРОФ. Д-Р АЛЕКСАНДЪР ЧИРКОВ" ЕАД /Университетска многопрофилна болница за активно лечение /УМБАЛ/ "Света Екатерина" - /Старо наименование - Университетска специализирана болница за активно лечение на сърдечно - съдови заболявания /УСБАЛССЗ/ "Света Екатерина" ЕАД /старо наименование - Специализирана болница за активно лечение на сърдечно-съдови заболявания "Света Екатерина" ЕАД/ /старо наименование - Университетска Национална Специализирана болница за активно лечение /УНСБАЛ/ "Света Екатерина" ЕАД//
Адрес София 1431, бул. Пенчо Славейков 52А
Партиден номер в РОП 10
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00010-2010-0001
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Услуги
Предмет: Отстъпване на УНСБАЛ “Св. Екатерина” ЕАД на неизключително право на ползване, включително и поддръжка на компютърна програма - софтуерен продукт Специализирана болнична информационна система “HOSPITAL MANAGER SUITE” (наричана по-нататък за краткост “компютърна/та програма”) чрез предоставяне на лицензии за Приложенията на компютърната програма, ползвани на 106 работни станции и на два броя сървъри и правото да ползва компютърната програма в локална мрежа, съгласно Глава седма, Раздел І от ЗАвПСП. 1. Към датата на издаване на настоящето решение компютърната програма - софтуерен продукт Специализирана болнична информационна система “HOSPITAL MANAGER SUITE”, се състои от следните приложения: I. Приложение “Хоспитал менажер”, включващо следните модули: 1.1. Планиране; 1.2. Регистрация на пациенти; 1.3. Кабинети и прегледи; 1.4. Хоспитализация - Трансфер - Изписване; 1.5. Операционни зали; 1.6. Свободно конфигурируеми потребителски форми; 1.7. Статистически отчети; 1.8. Чакащи листи за пациенти; 1.9. Модул User Manager. II. Приложение “Информационен дисплей”; III. Приложение “Лаборатория”; IV. Приложение “Аптека”; V. Приложение “Imaging Manger”; VI. Приложение “Графично предоставяне на легловата база” 2. С отстъпването на неизключителното право на ползване върху компютърната програма, УНСБАЛ “Св. Екатерина “ ЕАД ще има право: а) да зарежда програмата; б) да я изобразява върху екран; в) да я изпълнява, предава в рамките на установената локална мрежа; г) да я съхранява в паметта на сървъра и работните станции; д) да получава активационни ключове за активиране на софтуерното приложение, в случаите, при които не се променя установената локална мрежа; е) да получава съдействие за извличане на цялата информация от базите данни в случай на нужда, във вид удобен и за двете страни; ж) да получава извършването на корекции в програмния продукт при откриване на програмни грешки, както и корекции, наложени от промени в българското законодателство. 3. Текущата поддръжка включва: а) техническа помощ за осъществяване на периодична и обща инспекция на компютърната програма; б) превенция ( даване препоръки за оптимална работа с компютърната програма); в) диагностика на проблемите, които могат да се появят и възможни решения; г) мерки за отстраняване на възникнали проблеми: определяне на възможни мерки за решаване на проблемите, които могат да се появят поради неправилно функциониране на някои от модулите на компютърната програма.
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура договаряне без обявление, с уникален номер в РОП 00010-2010-0001 експертите установиха следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на авторски или други права на интелектуална собственост, или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Фактическа обстановка и доказателства
Възложителят е представил Решение № РД-25-01 от 08/01/2010 г. за откриване на процедура на договаряне без обявление, покана за участие в договарянето и доказателства, свързани с избора на процедура.
В мотивите на решението възложителят посочва, че през 2009 г. за нуждите на УНСБАЛ “Света Екатерина” ЕАД е проведена открита процедура за възлагане на обществена поръчка (уникален номер в РОП 00010-2009-0007) и е сключен договор за изграждане и пускане в експлоатация на интегрирана болнична информационна система. Той твърди, че с оглед осигуряване на единност и непрекъснатост на данните е необходимо прехвърляне на документите от използваната преди това интегрирана болнична информационна система в новозакупената. За целта следва да се осигури неизключителното право за ползване върху предходната компютърна програма “HOSPITAL MANAGER SUITE” за срок от още 12 месеца. Авторските права върху нея се притежават от румънската фирма Инфо Уърлд С.Р.Л., което според възложителя обосновава провеждането на настоящата процедура на договаряне без обявление.
В мотивите на решението възложителят подробно излага хронологията на придобиване и използване на компютърната система “HOSPITAL MANAGER SUITE”. От информацията става ясно, че софтуерният продукт е придобит през 2003 г. след проведена процедура за възлагане на обществената поръчка чрез борсова сделка. Срокът, за който УНСБАЛ “Света Екатерина” ЕАД придобива неизключителното право на ползване на компютърната програма, е уреден допълнително в Споразумителен протокол от 09.03.2007 г. През 2007 г. и 2008 г. са проведени процедури на договаряне без обявление (уникални номера в Регистъра на обществените поръчки (РОП) 00010-2007-0021 и 00010-2008-0019) и са сключени договори за отстъпване на неизключителните права за ползване и поддръжка на специализирана информационна система ”HOSPITAL MANAGER SUITE”. Срокът на последния е изтекъл на 26.10.2009 г.
Като доказателства за изложените мотиви, възложителят прилага копия от:
- Заповед № 413 от 12.12.2003 г. на изпълнителния директор на СБАЛ “Света Екатерина” ЕАД за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка за покупка на софтуерен продукт “Болнична информационна система”;
- Борсов договор № 1989/23.12.2003 г. за покупко-продажба между СБАЛ “Света Екатерина” ЕАД и Инфомед Лимитид, Тортола, Британски Виржински острови, чрез посредничество на Софийска стокова борса;
- Споразумителен протокол между УНСБАЛ „Св. Екатерина” ЕАД и Инфомед Лимитид;
- два договора за предоставяне на неизключително право.
В подкрепа на твърдението си, че авторските права върху програмата ”HOSPITAL MANAGER SUITE” се притежават от румънската фирма Инфо Уърлд С.Р.Л., възложителят представя Сертификат № 0107/02.02.2001 г. за регистрация на Инфо Уърлд С.Р.Л. в Регистъра на компютърните програми, издаден от Румънска служба за авторско право – ORDA. В сертификата е посочено, че Инфо Уърлд С.Р.Л. е регистрирана в Регистъра на компютърните програми и развива дейност по производство, дистрибуция, търговия и отдаване под наем на компютърната програма “HOSPITAL MANAGER”. Видно от приложения договор за дистрибуция, Инфо Уърлд С.Р.Л. предоставя на Инфомед Лимитид, Тортола, Британски Вирджински острови изключителното право на ползване и разпространение на софтуерния продукт за територията на Република България, за срок от три години, считано от 10.10.2008 г.
Поканата за участие в договарянето е адресирана до Инфомед Лимитид, притежател на изключителното право на ползване и разпространение върху софтуерния продукт, чрез упълномощения й представител в гр. София.
Към документацията е приложено копие от нотариално завереното пълномощно.
 
Изводи
От изложената фактическа обстановка и представените доказателства е видно, че Инфомед Лимитид, Тортола, Британски Вирджински острови е единственият възможен изпълнител на възлаганата услуга.
Предвид това  считаме, че изискванията на чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП са изпълнени. 
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е законосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.