ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Министерство на отбраната /МО/
Адрес София 1035, ул. Дякон Игнатий 3
Партиден номер в РОП 164
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00164-2009-0026
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: Доставка на природен газ за поделение 24490 - гр. Асеновград.
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура договаряне без обявление, с уникален номер в РОП 00164-2009-0026 експертите установиха следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на авторски или други права на интелектуална собственост, или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Фактическа обстановка и доказателства
Възложителят е представил в Агенцията по обществени поръчки Решение № 458/16.12.2009 г. за откриване на процедура на договаряне без обявление и покана за участие в нея.
В мотивите за откриване на процедурата възложителят посочва, че мястото за изпълнение на поръчката е в гр. Асеновград. Той твърди, че възлагането й на друго лице би довело до нарушаване на изключителни права, придобити по силата на закон или административен акт. Позовава се на чл. 43, ал. 2, т. 1 и т. 2а от Закона за енергетиката, според които за една обособена територия на страната се издава само една лицензия за осъществяване на дейността снабдяване с природен газ от крайни снабдители. Възложителят уточнява, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е издала лицензия с № Л-164-12/27.04.2009 г. на “Овергаз Юг” АД, с която на дружеството се предоставят изключителни права за осъществяване на дейността снабдяване с природен газ от краен снабдител. Лицензията важи за обособената територия на общините Асеновград, Първомай, Пазарджик и Пещера и е със срок на валидност до 17.12.2039 г.
Изложеното в мотивите се потвърждава и от представеното копие на лицензия.
Видно от поле V.2) от решението за откриване на процедурата и от приложената покана, същата е адресирана до “Овергаз Юг” АД.
 
Изводи
От описаната фактическа обстановка и представените доказателства може да се изведе заключение, че “Овергаз Юг” АД е носител на изключителни права за доставка на природен газ от краен снабдител за района, за който е предназначена конкретната поръчката.
С оглед на изложеното, считаме че възложителят обосновано прилага чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е законосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.