ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Българска народна банка /БНБ/
Адрес София 1000, пл. Княз Александър 1
Партиден номер в РОП 1224
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 01224-2009-0045
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Услуги
Предмет: "Предоставяне на услуги по пренос на глас и данни чрез обществена далекосъобщителна подвижна клетъчна мрежа по стандарт GSM/UTMS с национално покритие”.
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление, с уникален номер в РОП 01224-2009-0045, се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на авторски или други права на интелектуална собственост, или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Фактическа обстановка и доказателства
Възложителят е изпратил в Агенцията по обществени поръчки Решение
№ 12-1267/18.12.2009 г. За откриване на процедура на договаряне без обявление и покана за участие в нея.
В мотивите за избор на процедурата, се твърди, че поръчката може да се изпълни само от носителите на изключителни права за предоставяне на услуги по пренос на глас и данни, чрез обществена далекосъобщителна подвижна клетъчна мрежа по стандарт GSM/UMTS с национално покритие.
Доказателства в подкрепа на изложените мотиви не са  представени.
При проверката се установи, че съгласно глава V от Закона за електронните съобщения, издаването на лицензия за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс, дава право само на лицензираните лица да извършват предвидените в закона дейности. Извършената справка в регистъра на издадените индивидуални лицензии за осъществяване на посочените дейности, публикуван на интернет страницата на Комисията за регулиране на съобщенията, показа, че само дружествата „Мобилтел” ЕАД, „Космо България Мобайл” ЕАД и „БТК” АД притежават индивидуални лицензии да извършват услугите, предмет на поръчката.
Видно от приложената покана за участие, същата е адресирана до „Мобилтел” ЕАД, „Космо България Мобайл” ЕАД и „БТК” АД.
 
Изводи
От описаната фактическа обстановка и допълнително направените проверки се налага изводът, че изискванията за откриване на процедура на договаряне без обявление на основание чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП са спазени.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е законосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.