ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Висш съдебен съвет /ВСС/
Адрес София 1000, ул. Съборна 9
Партиден номер в РОП 833
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00833-2009-0004
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Услуги
Предмет: Подготовка и предоставяне на удостоверения по &4 от ПЗР на Закона за търговския регистър
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление, с уникален номер в РОП 00833-2009-0004, се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на авторски или други права на интелектуална собственост, или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Фактическа обстановка и доказателства
Възложителят е представил в Агенцията по обществени поръчки Решение № 10-00-084 от 17.12.2009 г. за откриване на процедура на договаряне без обявление на основание чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП и покана за участие в процедурата, адресирана до “Информационно обслужване” АД, София.
В мотивите на решението изборът на процедура се обосновава с това, че услугата по подготовка и предоставяне на удостоверения за пререгистрация съгласно §4, ал. 3 от ПЗР на Закона за търговския регистър може да бъде предоставена само от “Информационно обслужване” АД като притежател на авторските права на използвания програмен продукт “Делфи”. Пак там се посочва, че тази информационна система е разработена от поканеното дружество със собствени средства и персонал в рамките на договор с Министерството на правосъдието (от 1991 г.), респективно с Висшия съдебен съвет (от 1999 г.). Това се доказва с приложените извлечения от решения на ВСС по протокол № 23/15.06.1999 г. и по протокол № 38/17.11.1999 г., копие на договор от 22.06.1999 г. между “Информационно обслужване” АД и ВСС, копие от анекс от 18.11.1999 г. към последния, копие от споразумение от 22.06.2000 г. между посочените страни, както и копие от допълнително споразумение между същите от 30.06.2006 г.
Позовавайки се на чл. 14 и чл. 93б от Закона за авторското право и сродните му права, възложителят обосновава твърдението, че “Информационно обслужване” АД е единствен носител на авторското право върху продукта “Делфи” и базата данни, създадена с него. Пояснено е, че като притежател на изключителните права върху тях дружеството е регистрирало в Патентното ведомство на Република България търговската марка “DELFI” за софтуер (клас 9) и бази данни (клас 35). В подкрепа на последното е приложено копие от Свидетелство за марка.
 
Изводи
Възложителят е мотивирал избора на процедура с факта, че поканеното дружество е притежател на авторските права на информационната система (софтуер и база данни), използвана при предоставяне на услугата по подготовка и предоставяне на удостоверения за пререгистрация. Това твърдение е доказано по надлежен начин.
От изложената фактическа обстановка и приложените документи може да се направи заключение за законосъобразност на избора на процедура.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е законосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.