ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Столична община
Адрес София 1000, ул. Московска 33
Партиден номер в РОП 87
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00087-2009-0137
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Услуги
Предмет: "Текущо поддържане на Географската информационна система на град София"
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура договаряне без обявление, с уникален номер в РОП 00087-2009-0137 експертите установиха следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на авторски или други права на интелектуална собственост, или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Фактическа обстановка и доказателства
Представено е Решение № РД-09-05-192 от 11.12.2009 г. за откриване на процедура на договаряне без обявление на основание чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП, доказателства за избора на процедура и покана, адресирана до “Географска информационна система София” ЕООД.
Възложителят мотивира изборa на договаряне без обявление с необходимостта от поддържане на Географската информационна система на град София. Той твърди, че тази система е разработена от “ГИС-София” ЕООД, съгласно договор от 19.04.2000 г. По силата на този договор на “ГИС-София” ЕООД е възложено да изгради и актуализира т. нар. информационна система на кадастралните и регулационните планове на Столична община и база данни в нея. Според възложителя посоченият договор може да се разглежда като договор за поръчка по смисъла на чл. 42 от Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП), съгласно който авторските права върху произведение, създадено по поръчка, принадлежат на автора. Изключение от правилото са случаите, при които в договора е предвидено друго. В подкрепа на твърдението, възложителят прилага копие от посочения договор. При направената проверка не се установи наличието на клаузи, уреждащи въпроси, свързани с авторските права.
Същевременно възложителят посочва, че на 24.07.2001 г. е сключен договор между “ГИС-София” ЕООД и “Мапекс” АД, в резултат на който е инсталиран софтуер, съдържащ всички материали и данни във връзка с конкретния договор, като т. 5.8 от него е записано, че изработеният софтуер става собственост на “ГИС-София” ЕООД. След преглед на цитирания договор (приложен като доказателство), се потвърдиха изложените от възложителя факти. Възложителят е приложил и последващо сключени договори между Столична община и “ГИС-София” ЕООД, от които е видно, че всички задължения по поддръжка и актуализация на базата данни от изградената географската информационна система се вменяват на визираното дружество.
 
Изводи
Предвид изложеното в мотивите и представените доказателства, във връзка с разпоредбата на чл. 42 от ЗАПСП може да се приеме, че възлагането на друго лице, различно от дружеството, поканено за участие в настоящата процедура, ще доведе до нарушаване на авторските му права.
Поради това считаме, че са спазени условията за прилагане на чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е законосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.