ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Министерство на здравеопазването /МЗ/
Адрес София 1040, пл. Св. Неделя 5
Партиден номер в РОП 80
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00080-2009-0059
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Услуги
Предмет: Избор на оператор на обществена клетъчна телекомуникационна мрежа с национално покритие за връзка с подвижни абонати, оперираща по GSM (Глобална система за мобилни комуникации), за нуждите на Министерство на здравеопазването за 2010 г., за нуждите на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” за 2010 г. и за нуждите на Програма „Подобряване контрола на туберкулозата в България” за 2010 г.
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление, с уникален номер в РОП 00080-2009-0059, се установи следното:
 
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание се прилага, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на авторски или други права на интелектуална собственост, или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
 
Фактическа обстановка и доказателства
Възложителят е изпратил в Агенцията по обществени поръчки Решение
№ РД-17-984/10.12.2009 г. за откриване на процедура на договаряне без обявление и покана за участие в нея, адресирана до „Мобилтел” ЕАД, „Космо България Мобайл” ЕАД и „БТК” АД.
Изборът на процедура е мотивиран с необходимост от осигуряване на достъп до телекомуникационна мрежа на съответния мобилен оператор, притежаващ изключителното право на подобен род услуга по смисъла на Закона за далекосъобщенията.
При проверката се установи, че Законът за далекосъобщенията е отменен с § 2 от Преходните и Заключителни разпоредби на Закона за електронните съобщения, обнародван в ДВ, бр. 41 от 22 май 2007 г. С последния вече се уреждат обществените отношения, свързани с осъществяване на електронни съобщения. Според него Комисията за регулиране на съобщенията издава разрешения за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс за осъществяване на далекосъобщения чрез далекосъобщителна подвижна клетъчна мрежа по стандарти NMT или GSM.
Извършена справка в регистъра на издадените индивидуални лицензии за осъществяване на посочените дейности, публикуван на интернет страницата на Комисията за регулиране на съобщенията, показа, че дружествата „Мобилтел” ЕАД, „Космо България Мобайл” ЕАД и „БТК” АД притежават индивидуални лицензии да извършват услугите, предмет на поръчката.
 
Изводи
От описаната фактическа обстановка и допълнително направените проверки се налага изводът, че са спазени изискванията за откриване на процедура на договаряне без обявление на основание чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е законосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.